Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2273


Capdepera és el municipi de totes les Illes que suporta una major càrrega i una major pressió fiscals


Les denúncies dels hotelers de Capdepera, comerciants i veïns contra l’excessiva càrrega fiscal que es veuen obligats a suportar a Capdepera no és gratuïta. La "Memòria Econòmica i Social 2008" elaborada pel Consell Econòmic i Social de les Illes Balears ha constatat que Capdepera és el municipi de totes les Illes que suporta una major càrrega i una major pressió fiscals, ja que els 9.510 euros que paga per persona en impostos constitueixen el 36,63% per cent del PIB per càpita.  

Capdepera té el lamentable "honor" d’haver superat fins i tot Calvià, Andratx i Palma, municipis que sempre s’han caracteritzat per estar al capdavant en matèria de càrregues fiscals. Per si això fos poc, els ciutadans de Capdepera estan suportant una càrrega fiscal de 9.510 euros quan els ciutadans de Madrid suporten una càrrega de 9.381 euros i els del País Basc de 8.919 euros.  


La publicació de l'informe del Consell Econòmic i Social dóna major consistència, si és possible, al presentat dimarts a la seu de la patronal bancària CAEB, que assegurava que els ajuntaments de Balears ha pujat en els últims 12 anys un 167% els impostos, no corresponent aquesta pujada a millores en infraestructures i serveis significatius en benefici dels ciutadans.  

La CAEB, que acusa els ajuntaments de "voracitat fiscal", denunciava que entre els anys 1997 i 2009 la pujada de preus s’ha situat en un 37% mentre que en aquest mateix període de temps la població s‘ha incrementat un 40%, de manera que l’augment de la pressió fiscal en els municipis ha estat pràcticament del 100%.  L’estudi de la CAEB denuncia al mateix temps que els ajuntaments, a l’hora d’incrementar la fiscalitat municipal, ho han fet amb molta discreció, de manera indiscriminada i sense justificar, alhora que destacava que si segueix augmentant la pressió fiscal a aquest ritme "es posaran en perill nombroses empreses".  

El president de l’Associació Hotelera de Cales de Capdepera, Joan Massanet ha assenyalat, en referència a aquest tema, que "evidentment, les dades conegudes mostren clarament que teníem raó en al·legar, els dos últims anys, contra aquesta discriminada pujada de taxes i impostos que estan ofegant al sector serveis i especialment al sector hoteler de Capdepera. Consideram absolutament inadmissible que un ajuntament turístic aprovi pujades que l’únic que fan és dessagnar el sector que més llocs de treball i riquesa genera per en el municipi. Creim que el que haurien de fer els ajuntaments, en especial el de Capdepera, és ajudar el sector, mimant-lo i donant-li suport, i no imposant càrregues que, a la llarga, perjudiquen els ciutadans i el sector. Alguna cosa malament s’estarà fent en aquest municipi quan, tot i ser el un dels que més càrrega fiscal suporten de tot Espanya, al mateix temps sigui un dels més endeutats de les Balears".