PRESENTADA LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR “TELEVISIÓ SENSE FRONTERES”, PER TV3 AL PAÍS VALENCIÀ, A PALMA

Image

HI HAN PRES PART ELISEU CLIMENT, JAUME MATEU I REPRESENTANTS DE DIFERENTS ORGANITZACIONS SOCIALS I POLÍTIQUES



    Avui, dijous, 5 de novembre, a Can Alcover-Espai de Cultura s’ha fet una roda de premsa de presentació de la Iniciativa Legislativa Popular “Televisió sense Fronteres”, per TV3 al País Valencià, impulsada per Acció Cultural del País Valencià. Hi han assistit el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i el d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, que han estat acompanyats per representants de diferents associacions i organitzacions socials i polítiques: Tomeu Aguilar, del PSIB-PSOE; Pere Sampol, del PSM; David Abril, d’EUIB; Antoni Seguí, Coordinador d’Els Verds de Mallorca; Jaume Payeras, ERC-Mallorca; Esperança Marí, d’Eivissa pel Canvi; Josep Melià i Josep Lliteras, d’UM; Katiana Vicens, de CCOO de les Illes Balears; una representant d’UGT; Maria Antònia Font, de l’STEI-i;  Pere Jordà, de les Penyes del F.C. Barcelona a Mallorca; Antoni Torrens, president de l’Associació Cultural Albopàs; Fanny Tur, presidenta de l’Institut Ramon Llull a les Balears; i Rafel Sedano, president del Consell de Joventut de les Illes Balears.
   El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, ha començat explicant l’objectiu de la Iniciativa Legislativa Popular, que no és altre que garantir la recepció de totes les televisions en català arreu del domini lingüístic i consolidar d’aquesta manera l’espai comunicatiu català. Mateu ha remarcat que l’entrada de la TDT significarà l’augment de la proporció de programació en castellà i que cal evitar, per tant, una minva del nombre d’hores d’emissió en la llengua pròpia. Ha assenyalat l’existència de problemes tant a les Balears com al País Valencià per assegurar la plena circulació de les televisions en català i ha recordat que l’existència de la Carta Europea de les Llengües, ratificada per l’Estat espanyol, obliga a llevar totes les barreres a la comunicació entre territoris amb la mateixa llengua, fet que l’Estat espanyol fa impossible amb el seu ordenament legal. L’únic que pot canviar aquest panorama és la ILP.
   Eliseu Climent, per la seva part, ha recordat el perill en que es troba TV3 al País Valencià, després de 25 anys d’emissions. Com a resultat de la pressió del govern valencià ha deixat de veure’s a una part del territori i està previst el tancament a la resta, després d’haver imposat multes quantioses a Acció Cultural del País Valencià. Climent s’ha mostrat escèptic davant els intents de la Generalitat de Catalunya d’aconseguir un acord de reciprocitat amb el govern valencià. És per això, segons el president d’ACPV, que s’ha plantejat la ILP, amb la finalitat de transformar la legalitat lingüística espanyola, que divideix els espais comunicatius en comunitats autònomes, i aconseguir que a partir d’aquest moment ho faci per territoris lingüístics. Això garantiria també la continuïtat de la recepció dels mitjans en basc a Navarra i dels mitjans en gallec a les zones limítrofes de Lleó i Astúries. El text de la proposta de llei, acceptat pel Congrés de diputats a Madrid, apel•la al compliment de l’article 12 de la Carta Europea de les Llengües, que defensa la lliure circulació dels mitjans de diferents territoris que emeten en la mateixa llengua. A Mallorca la campanya ha aconseguit el suport de nombroses entitats i organitzacions i de personalitats com Montserrat Cases, Fèlix Pons o Miquel Barceló. L’objectiu és aconseguir 500.000 signatures per presentar el projecte. Si s’aprova suposarà un canvi important en el contingut de les televisions i en la indústria audiovisual, que es podran adreçar oficialment a un mercat de 13 milions de persones.

Image

Obra Cultural Balear