
Més de 350 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears han assistit, aquest 20 de maig, a l’acte de lliurament de premis de la 17a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al Paranimf de la Universitat de Barcelona. L’esdeveniment, l’últim de cinc actes que s’han organitzat – Formentera, Eivissa, País Valencià, Mallorca i Catalunya – ha comptat amb la presència de Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, qui ha donat l’enhorabona als finalistes i guanyadors i ha valorat iniciatives com aquestes que motiven a utilitzar el català com a eina de creació. Ha remarcat que el concurs és un espai de trobada entre els joves i que és un acte de celebració del talent i la cultura en català.
També han assistit a l’esdeveniment: Ramon Grau, president de l’AMIC; Jordi Sierra i Fabra, escriptor; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino; Marcela Cruz, comunicadora; i Mariola Dinarès, periodista i social media manager.
De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2025, guardonat amb un iPhone, ha estat per Estrella Bosch Capdeferro del Montessori Palau de Girona, sota el pseudònim eriçó, pel seu relat “Amén”. El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi per una història que “t’agafa i no et deixa anar. Un relat d’una maduresa excepcional, que remou, emociona i perdura en la memòria. Destaca per l’originalitat de la seva estructura, que revisa i subverteix la tradició per acostar-la a la intimitat, i pel seu estil marcadament definit i propi. Una veu molt prometedora”.
Premi a la Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2025
En la posició de Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2025, guardonat amb un iPad s’ha endut el guardó Núria Izquierdo Arias dels Jesuïtes Casp - Sagrat Cor de Jesús de Barcelona, sota el pseudònim Núria Izquierdo, per l’obra “Un regust de llimona i mel”. El jurat l’ha definit com un una història que “segueix a la perfecció la introducció que en Jordi Sierra i Fabra ens proposa. Un vocabulari molt ric que aconsegueix arrelar al lector en una història dura però preciosa”.
Millor Història de Barcelona
Com cada any, l’alta participació a la capital catalana i l’alt nivell literari dels estudiants de la ciutat ha fet possible el lliurament del premi Millor Història de Barcelona. En aquesta edició, els guanyadors han estat Miquel De Haro Jurado i Jasmine Gabitova Mukhametova de La Salle Congrés de Barcelona, sota el pseudònim jasmiquel. En paraules del jurat perquè "amb una prosa sorprenent i un desenvolupament psicològic intens, aquest relat té una capacitat de traslladar-nos al vertigen d'una ment turmentada, on el protagonista, en una recerca desesperada de sentir, transforma el crim en una forma d’expressió existencial”.
Premis Illes Balears, País Valencià i Aragó
En l’àmbit global del concurs, el Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Guiem Luque Pérez de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior, sota el pseudònim GuiemLuque, amb el seu relat titulat “La Pupil·la”, per “un relat que juga amb la fina línia que separa la intel·ligència artificial i la realitat, amb tocs de terror i misteri que enganxen el lector fins al final”.
El Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per Marc Brines Albi i Hugo Mifsud Escrihuela de l’IES Jaume II El Just de Tavernes de la Valldigna, sota el pseudònim BRIFSUD, amb el seu relat “Cendres Vives”, del qual el jurat ha considerat que mereixia el reconeixement perquè “destaca pel retrat ric i detallat de la realitat política i social del segle XIX i pel viatge immersiu i vibrant a través de la geografia valenciana. La maduresa del seu antiheroi protagonista ens brinda una reflexió complexa i emotiva sobre temes tan universals com la culpa, la redempció i l'absurditat de la guerra”
El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Piero Roca Mula de l’IES Joaquin Torres de Mequinensa, sota el pseudònim piero roca, amb el seu relat “Un viatge sense retorn”, en paraules del jurat perquè “el més impactant d’aquest relat és la gran capacitat que expressa a l’hora de posar-se en la pell del protagonista i narrador de la història. Es descriuen blancs i negres, tristesa, enuig, por, fam, sorpresa, records, amor i desconcert. Tot el que li passa pel cap a una persona com el soldat que viu, minut a minut, situacions terribles que canviaran la seva vida per sempre”.
Premis al professorat
Un any més AMIC-Ficcions reconeix la tasca del professorat per engrescar a participar els estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries, atorgant el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2025, que enguany ha estat Mònica Bruñol Riera de l’INS Cendrassos de Figueres que ha mobilitzat a 143 alumnes.
També s’ha fet un reconeixement als docents per províncies. El premi al professor més motivador de Barcelona ha estat per Jaume Prat i Fabregat dels Maristes Valldemia de Mataró. La professora més motivadora de Girona ha sigut Esperança Servat Ballester de l’Escola Vedruna de Palamós; la professora més motivadora de Lleida ha sigut Joana Valentines Cuadrat del Col·legi Episcopal Mare de Deú de l’Acadèmia de Lleida i el premi a la professora més motivadora de Tarragona ha estat per Maria Rosa Cros Nogués de l’INS Berenguer d’Entença de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
Parlaments de l’acte d’entrega de premis
En l’acte ha intervingut Ramon Grau, president de l’AMIC, que ha agraït a totes les persones implicades en el concurs AMIC-Ficcions. Ha remarcat que la iniciativa és un concurs referent i plenament consolidat a tots els territoris de parla catalana. S’ha dirigit als alumnes assegurant que "participant en el concurs, doneu ales al vostre talent i la vostra riquesa creativa".
L'esdeveniment ha comptat amb el parlament d'Oriol Magrinyà, director de l'Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla, que ha agraït la implicació de l’alumnat, la importància de fomentar la creativitat dels joves i ha encoratjat als alumnes a continuar llegint i a crear històries en català.
Finalment, Jordi Sierra i Fabra, escriptor, ha parlat de la soledat dels artistes i ha volgut animar als estudiants a creure en ells mateixos, així com valorar l’escriptura jove, per tal de continuar creant històries.
Els premis territorials
També s’han repartit els premis territorials, que han estat guardonats amb uns auriculars sense fils, i s’han distribuït de la següent forma:
El Premi Territorial Barcelonès per Ariel Lou Ehlers Valls de l’INS El Joncar de Barcelona amb el seu relat “La pàgina 42”.
El Premi Territorial Baix Llobregat per Jan Balboa Prat de l’INS El Castell d’Esparreguera amb el seu relat “Rosa de santa Casilda”.
El Premi Territorial de la Catalunya Central per Hatim El Aafis de l’INS Badia i Margarit d’Igualada amb el seu relat “Silenci al revolt”.
El Premi Territorial Empordà per Abril Moreno Moner de l’INS Cendrassos de Figueres amb el seu relat “L'home que va perdre la lluna”.
El Premi Territorial Girona per Clara Gordillo Puertas dels Maristes Girona de Girona amb el seu relat “REMINISCÈNCIA”.
El Premi Territorial de Lleida per Martí Pena del Col·legi Episcopal Mare de Déu de l’Acadèmia de Lleida “El batec que em va marcar la vida”.
El Premi Territorial Maresme per Víctor Bornàs Pérez de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró amb el seu relat “Esbossos de Plom”.
El Premi Territorial del Penedès per Berta Martí Mestres de l’Escola El Cim de Vilanova i La Geltrú amb el seu relat “Secrets inconfessables?”.
El Premi Territorial Pirineus per Gerard Saura Juárez de l’INS de Pont de Suert amb el seu relat “Tres anys de silenci”.
El Premi Territorial Tarragona per Mireia Romero Manzano de l’INS Gabriel Ferrater i Soler de Reus amb el seu relat “Artemi”.
El Premi Territorial de les Terres de l’Ebre format per Jana Ribes Montaña de l’INS de Flix amb el seu relat “El record de les margarides”.
El Premi Territorial del Vallès Occidental per Irati Hernández Murillo de l’INS Puig de la Creu de Castellar del Vallès.
El Premi Territorial Vallès Oriental per Aihan Oliva Román de l’INS Celestí Bellera de Granollers amb el seu relat “Quan la lluna ens pertanyi”.
Dades de participació AMIC-Ficcions 2025
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la dissetena edició amb una participació de 4.705 alumnes registrats de 306 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.295), País Valencià (883), les Illes Balears (513), Aragó (9) i Andorra (5).
De les més de 2.344 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 113 de Catalunya (162 alumnes), 41 del País Valencià (52 nois i noies), 45 de les Illes Balears (78 alumnes) i 1 grup d’Aragó (1 alumne). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 27 docents finalistes dels següents territoris: 15 de Catalunya, 6 d’Illes Balears i 6 del País Valencià.