Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 546
El president de Mercadona, Juan Roig, destaca que la cadena ha reduït el seu marge en 140 milions a causa de l’increment dels preus de cost


 

Mercadona ha incrementat les vendes consolidades en superfície constant un 11% el 2022, fins als 31.041 milions d'euros, a causa de la inflació. Així ho ha explicat el president de Mercadona, Juan Roig, durant la roda de premsa anual per a presentar els resultats de l'entitat en 2022, on ha afirmat que un percentatge petit de l'increment de la facturació es correspon a les vendes reals i "la inflació s'ha emportat la resta". Segons ha indicat, la companyia mai havia fet "un salt tan gran en vendes".

Durant aquests dotze mesos, la companyia ha creat més de 3.000 nous llocs de treball estables i de qualitat, 1.000 d'ells a Portugal, fet que li ha permès tancar l'any amb una plantilla de 99.000 persones, totes amb contracte fix. A més, per garantir-ne el poder adquisitiu i en el marc del seu Model de Qualitat Total, ha millorat tant el salari base com els complements existents del conjunt del personal. Això s'ha traduït en una pujada salarial d'acord amb l’IPC de cada país, concretament d'un 5,7% a Espanya i d'un 9,6% a Portugal, país on, a més, el salari d'entrada a l'empresa també s'ha incrementat un 11% addicional.

Una de les rendibilitats més baixes de la seva sèrie històrica

El 2022, la companyia ha treballat, conjuntament amb els proveïdors amb els quals col·labora, per adaptar-se al complex context derivat de l'increment dels preus de l'energia i de les primeres matèries, amb el consegüent impacte en el preu de cost dels productes en origen, d'un 39% al camp (font Ministeri Agricultura, Pesca i Alimentació) i del 20% a la indústria alimentària (font INE).

Per minimitzar l'impacte d'aquesta inflació en els preus de venda al públic, Mercadona ha posat en marxa nombroses mesures per reduir els costos i multiplicar l'eficiència, fet que li ha permès millorar la productivitat un 7% enfront del 2021 i millorar la gestió una vegada més.

De fet, gràcies a aquest esforç compartit per frenar l'impacte dels preus de cost a la cistella de la compra dels 5,7 milions de famílies que dipositen la seva confiança a Mercadona, la companyia, via eficiència en costos i productivitat, ha aconseguit estalviar més de 375 milions d'euros en conjunt.

Això s'ha traduït en una reducció del marge en 0,6 punts que situa la rendibilitat de la companyia en una de les més baixes de la seva història, 0,025 €., davant dels 0,027 € del 2021.

Juan Roig ha manifestat que entre febrer i març “hem abaixat el preu de més de 150 productes i continuarem perseguint les baixades dels preus de cost, per abaixar els preus de venda al públic en el Carretó Menú i que "El Cap" (client) faci la compra total al mínim cost possible, sense tocar la qualitat i garantint la rendibilitat de totes les baules de la cadena.”


Contribució tributària històrica a les arques públiques, un 12% més

Mercadona ha fet una contribució històrica a les arques públiques d'Espanya i Portugal de 2.263 milions d'euros, un 12% més. En el desglossament d'aquesta contribució, destaca la partida de l’IVA, que ha crescut fins als 418 milions d'euros, un 26% més; o la de l'impost sobre les rendes físiques dels treballadors, de 443 milions d'euros, un 12% més.

A més, la companyia ha incrementat la contribució directa un 13%, fins a 390 milions d'euros; i ha pagat un total de 240 milions d'euros d'impost de societats, un 22% més.

El benefici net del grup s'ha situat a 718 milions d'euros. Aquesta xifra representa un increment del 5%, pràcticament la meitat de l'augment experimentat per la xifra de vendes (+11%), confirmant l'esforç realitzat per la companyia per contenir la inflació via l'optimització i la reducció de marges i rendibilitat.