Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1262
Ens sorprèn que un ajuntament amb deute zero no tengui diners per dur a terme inversions o manteniments bàsics per mitjà dels pressuposts ordinaris










Més per Capdepera es va abstenir dijous passat en la votació sobre el pressupost municipal de 2022. No era el pressupost que haguéssim fet nosaltres, però d'altra banda hi havia poc a negociar, tot estava tancat i finiquitat i sense possibilitat de canviar res excepte petites quantitats irrellevants. Es tractava, per tant, d'una proposta de pressupost sense marge d'esmena.

Això no obstant, el més sorprenent, per no dir preocupant, és que a dia d'avui, en el pressupost ordinari, l'Ajuntament quasi no té recursos propis per fer certes inversions, ja sigui en nous edificis, en equipaments o en infraestructures públiques, com ara el clavegueram o les pluvials. No tans sols això, sinó que a més tampoc n'hi ha per a segons quin manteniment, i de fet a darrera hora es varen haver d'eliminar o reduir les partides per a manteniment de camins i clavegueram o per a l'adquisició de material per al nou arxiu. 

Tot plegat ens sorprèn, atès que al final de la passada legislatura l'equip de govern va vendre com un gran èxit l'amortització de tot el deute, i a més l'any passat es va acabar de pagar el Centre Cap Vermell. Però ara ens trobam que la majoria d'inversions importants, inclús partides de manteniment, s'han de confiar en bona part a les ajudes i subvencions d'altres administracions o al romanent d'anys anteriors. De fet, les obres del carrer de l'Agulla, el carril bici a sa Font de sa Cala, el nou parquet del poliesportiu o les obres a les avingudes principals de Canyamel i sa Font de sa Cala, entre altres inversions, es fan o es faran amb diners d'altres administracions.

Cal destacar en aquest sentit la col·laboració del Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca que, tant en anys anteriors com en el pròxim, ha invertit i invertirà importants quantitats en els municipis. L'altra via de finançament serà, com en altres exercicis, el romanent municipal del 2021. Per tant, aquest pressupost tendrà una segona part quan s'hagi de decidir què fer amb aquests diners, que és molt, en la nostra opinió: carrers, aceres, pluvials, clavegueram, la plaça des Sitjar, carrils bici, un quarter per a la policia, manteniment de tot el que tenim fet, etc.

Finalment, i relacionat amb aquest punt del pressupost, Més per Capdepera va votar en contra de la incorporació d'una regidora a l'equip de govern amb dedicació i sou, de manera que tots els regidors que donen suport a l'equip de govern tendran dedicació: tres al 100 %, cinc al 75% i un al 50%. Cal recordar que a la passada legislatura hi havia set regidors a l'equip de govern amb dedicació i sou, i que en el que duim de la present legislatura sempre hi ha hagut qualque regidor sense dedicació, cosa que demostra que la feina es pot dur a terme perfectament sense tanta gent. Aquesta nova situació, en opinió de Més per Capdepera, és del tot injustificada.

Més per Capdepera