Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2398
Exposició de primeres edicions de llibres, pintures, gravats, fotografies i textos explicatius dels autors anglòfons que varen viure i treballar a Mallorca entre 1900 i 1965.


Exposició organ
itzada per l'arxiu de l'Ajuntament de Palma.





Els Canaan i Cala Rajada presents en aquesta exposició gràcies a la docum
entació aportada per l'Associació Cultural Cap Vermell.






Aquesta exposició presenta una selecció de viatgers, literats, científics i artistes plàstics relacionats amb Mallorca durant la primera meitat del segle XX. A través de les seves obres, l’illa va adquirir renom com a lloc favorable per a la inspiració i la creació, per al retir intel·lectual actiu. La galeria de personatges aquí recopilats no varen ser turistes depredadors, sinó visitants enriquidors de la imatge internacional d’una illa on la musa i la mar els acullen.

Viatgers i l’illa: entre la paraula i la mar blava

Abans de la irrupció del turisme a les Illes Balears, Mallorca no és més que una illa poc transitada a la perifèria d’Europa, encara que ja havia estat visitada per pocs però selectes viatgers romàntics i victorians al segle XIX. El 1903, no obstant això, es funda el Gran Hotel de Palma i marca l’inici del que serà la indústria més productiva del segle XX: el turisme.

L’accés ràpid a l’illa i l’encís d’un edèn perdut en el temps són suficients per a cridar l’atenció del viatger, l’artista i l’escriptor. Els primers visitants en aquesta nova era viatgen amb el desig deliberat de posseir imatges arcaiques i maneres de vida ancestrals amenaçades per la implacable modernitat i l’incipient turisme.
Heus aquí el dilema de l’escriptor viatger: escriure i descobrir l’illa al futur turista i ser reconegut per això o mantenir-la en el dolç oblit. La Primera Guerra Mundial significa una aturada en el flux de visitants a l’illa. En la ment del soldat, la descarnada i sagnant bretxa del front europeu contrasta amb l’assolellat record de l’illa mediterrània. De la fantasia a la compensació. Després de la contesa, el viatger s’allunya de les idees i cerca a l’illa una experiència més física, carnal i sensual.

En la dècada de 1930, fins a l’esclat de la Guerra Civil, la distinció entre la ciutat i la resta de l’illa es fa evident. Els visitants de les àrees urbanes i suburbanes al voltant de la badia de Palma gaudeixen dels seus banys diaris i de les trobades nocturnes a clubs internacionals. El mite de l’illa per al vividor neix aquí. El visitant d’orientació més artística i intel·lectual prefereix la vida simple i la inspiració de la muntanya o la costa allunyada de l’algaravia cosmopolita de barris com el Terreno. El mite de l’altra-illa per a poetes i artistes es consolida en aquest moment.


Clicau damunt la portada del fulletó per veure'l en pdf


Exposició
LA MUSA I LA MAR.
Viatgers, artistes i escriptors anglòfons a Mallorca (1900-1965)
Inauguració 11 de juny a les 19 h
De l’11 de juny al 23 d’octubre de 2015
Presentació del catàleg el 20 d’octubre a les 19 h
Arxiu Municipal de Palma, Can Bordils
Carrer de l’ Almudaina, 9 Palma