Us reproduïm dos comunicats que hem rebut referents a les fumigacions per combatre la processionària

Un de GOB i APAEMA, que demanen la paralització immediata de la fumigació, i un altre de MÉS que exigeix la paralització immediata de les fumigacions





GOB i APAEMA demanen la paralització immediata de la fumigació

Errors en la cartografia poden haver motivat la fumigació de parcel·les d’agricultura ecològica, i a més a més la Comissió Europea ja està estudiant la denúncia del GOB per afecció a la xarxa Natura 2000

 Poc dies després d’haver començat a Mallorca la fumigació contra la cuca del pi, APAEMA ha rebut les queixes de diversos pagesos amb finques inscrites al CBPAE (Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica) sobre la manca d’inclusió de les seves parcel·les ecològiques al mapa de zones excloses de la fumigació. Lògicament aquests pagesos estan preocupats davant la possibilitat que les seves finques hagin estat fumigades o ho siguin en els propers dies, ja que el producte utilitzat (Diflubenzuron) no està permès per la regulació de l’agricultura ecològica, i no es podrien comercialitzar les fruites i verdures produïdes. APAEMA sospita que hi podria haver hagut un error massiu en les dades inscrites al CBPAE que ha manejat la Conselleria d’Agricultura per a planificar la fumigació.

Més enllà de la possible afectació a finques d’agricultura ecològica, són molts els veïnats que s’estan adreçant al GOB per queixar-se de la fumigació sobre els seus horts, jardins i cases. Tot i que sobre el paper el projecte plantejava una actuació gairebé quirúrgica (amb GPS), és evident que el tractament no s’està limitant a les zones grafiades, i que les zones veinades també estan patint la fumigació. Precisament per aquesta dificultat en el control de la fumigació és pel que els tractaments aeris amb pesticides estan prohibits de forma general per la Unió Europea. Recordem que el Govern ha tramitat una autorització excepcional davant el Ministeri d’Agricultura per poder fumigar amb avionetes i helicòpters, tot i que des del GOB consideram que aquesta autorització no s’hauria d’haver concedit ja que no s’han considerat les alternatives existents.

També avui el GOB ha rebut escrit de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea confirmant que els seus serveis ja estan estudiant la nostra denúncia, i que properament rebrem escrit de resposta. El procediment habitual en aquests casos és que la Comissió demani ara explicacions a l’administració denunciada per tal de determinar si hi ha hagut incompliment de la normativa ambiental. Recordem que el passat 2 d’octubre el GOB remeté denúncia a la Comissió ja que el projecte de fumigació preveu afectar 23 espais protegits de la xarxa europea Natura 2000, sense que s’hagi realitzat el corresponent estudi d’impacte ambiental.

 Per tot això el GOB i APAEMA demanen la paralització immediata de les fumigacions.

Recordem que es manté oberta la recollida de signatures de la campanya “Stop fumigacions”, impulsada per un bon nombre d’entitats agràries i ecologistes (GOB, Amics de la Terra, GADMA, APAEMA, APAEM, CBPAE, Associació de Varietats Locals, CERAI i Col·legi de Biòlegs de les IB). Per ara es porten recollides més de 2.100 firmes: http://chn.ge/1wzukQm

 

MÉS exigeix la paralització immediata de les fumigacions 

David Abril denuncia que la Conselleria de Company fumiga sense avís previ ni senyalització i atén les queixes dels afectats amb evasives i mentides

 Per al Grup MÉS, les fumigacions amb mitjans aeris iniciades fa uns dies i que ja han afectat a diversos pobles, com ara Mancor o Santanyí, són en paraules del diputat David Abril “l'opció més cara, ineficaç i tòxica que es podia haver plantejat”. Una pitjor opció que ja vàrem criticar al seu dia i a la qual “ara s'afegeix la mala gestió de les fumigacions, amb una inexistent informació cap als municipis afectats, i causant perjudicis a la població”.

 Segons Abril, “si el Govern ha optat per les fumigacions aèries amb insecticida, és necessari que els Ajuntaments afectats i la ciutadania tenguin tota la informació, i seria del tot necessari saber amb antelació quins seran els perímetres fumigats, i assenyalar-los per evitar danys a la població i al medi ambient”.

 “A Santanyí varen esquitar una dona l'altre dia, s'han queixat els agricultors ecològics que poden perdre la certificació per l'ús d'aquest producte, i davant les queixes de la gent, la Conselleria respon amb evasives i amb mentides, fins i tot se'ns ha fet arribar que al servei d'atenció telefònica del departament dirigit per Company han arribat a dir que el temps del Pacte ja s'esquitaven les voreres de les carreteres”, ha afirmat Abril.

 Segons Abril, el Govern ha de tenir en compte que les fumigacions aèries massives com la que ha contractat amb l'empresa Tragsa no sols és que siguin la pitjor opció, sinó que són una opció prohibida expressament per la Unió Europea, llevat de casos purament excepcionals (Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell de 21 d’octubre de 2009, d'obligatòria aplicació des de desembre de 2011), i “ni nosaltres ni els tècnics no veim aquesta excepcionalitat per enlloc”.

 El Grup MÉS denuncia que “ni tan sols han tingut en compte la vintena llarga d'hàbitats de Xarxa Natura 2000 que s'esquitaran, ni les finques d'agricultura ecològica, ni les residències disperses, i ara enlloc d'esmenar l'error, corren per acabar ràpid sense que la gent tengui temps a reaccionar, ni a ser informada”.

 Abril ha sol·licitat al Parlament les registres i incidències telefònics i telemàtics en relació a les fumigacions rebuts a la Conselleria, ja que es podria estar vulnerant el Conveni d'Aarhus sobre accés a la informació ambiental i participació ciutadana, i ha demanat dades de coordinació entre l'Ibanat, Tragsa i els Ajuntaments afectats. No obstant, el diputat no s'ha mostrat optimista ja que “fa setmanes que vàrem presentar una proposició no de llei per urgència, abans de que començàs la campanya, i la mesa de la Comissió de Medi ambient del Parlament la té aturada, en obediència al Govern i a Company”.

 
MÉS per  Mallorca