• La coronació: per què ara?

    De forma sobtada. Obligant les Corts a improvisar una absurda Llei de Successió que tan sols diu que el rei abdica. Fent Rajoy de pregoner solemne, el que equival a dir mala premonició per qualsevol cosa que es vulgui solemnitzar. Una decisió “presa pel rei en el mes de gener”... sembla més (...)

  • El que s’aprèn en una hora...o la privatització que pretén la LOMCE

    Helena Inglada i Cristina Conti Mares i membres de Junta Directiva de FAPA Mallorca El novembre de 2013, a les “Jornades Lomce” organitzades per la Plataforma Crida, assistírem a la conferència d’Antoni Verger “La LOMCE i les múltiples cares de la privatització educativa”. Aclaridora. Ens va obrir (...)

  • El nou parlament europeu

    Josep Valero Coordinador d’activitats Ateneu Pere Mascaró Els resultats a les eleccions al Parlament Europeu ens permeten tenir un panorama bastant complet, per analitzar el que està passant a la Unió Europea. El primer que hi ha que dir és que el Parlament Europeu és elegit per sufragi universal (...)

  • Les eleccions europees com a símptoma

    Joan Amer i Fernàndez Sociòleg Les eleccions europees han precipitat el final del cicle polític del Rei i de Rubalcaba. Déu n’hi dó per unes eleccions que encara es consideren de segon ordre (tot i que no ho són). S’ha dit que han estat unes eleccions decisives, al nivell de les eleccions de 1982 (...)

  • Prebes de cirereta

    Per què ofeguen les energies renovables si no han d’obrir pous de petroli? Per què els polítics del PP poden tenir conselleries i farmàcies i els socialistes no? Per què el Presidente, que ha utilitzat tants sinònims per dejectar l’actitud de l’oposició no ha parlat de “política cuartelera”? Per què, (...)

  • Neix Marea Blava Mallorca per aturar les prospeccions

    Francesc M. Ramis Secretari de Moviments Socials de l’STEI Intersindical El passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es presentà a Palma Marea Blava Mallorca amb l’objectiu principal de paralitzar definitivament qualsevol projecte de prospecció d’hidrocarburs pels seus impactes negatius (...)

  • L’alt servei de Jaume Sastre

    Pere Gomila Al llarg de més de quaranta anys són molts els actes o accions en defensa de la nostra llengua en què he participat o dels quals he tingut notícia i innombrables les persones que han posat esforç, saviesa, energia en favor del nostre patrimoni cultural i lingüístic amb la humilitat i (...)

  • Votareu cada dia fins que ens donareu la raó

    Anselm Barber Luz N’havia vistes de molt grosses però com aquest curs res que si sembli. Mentre la nostra Conselleria inverteix els esforços en defensar les seves ficades de pota, el sistema educatiu va a la deriva entre temporals reals. Tenim un sistema socioeconòmic que indueix a les famílies a (...)

  • Es Guix

    Antoni Alorda, marrai Qui era Batle d’Escorca el 2008, Antonio Gómez, anuncià una querella criminal contra tots els membres del Consell de Mallorca que votessin per la preservació d’ Es Guix. Ho heu llegit bé: Mentre desfilaven pels jutjats un reguitzell de casos de corrupció, el PP amenaçava (...)

  • La llei agrària, un debat urgent

    Mateu Morro Marcé La Llei Agrària pretén adoptar mesures que potenciïn el sector primari. Vol cobrir el buit provocat per la inexistència, des del començament de l’autonomia, de normatives d’impuls agrari. Aquest forat legislatiu es relaciona amb l’absència d’una política agrària balear que, en el marc (...)

  • Pressupostos familiars, salaris i benestar

    Rafel Borràs Ensenyat Les dades: En el mes de juny s’han publicat dos clàssics en la producció estadística de l’INE, per un costat, l’ Enquesta de Pressupostos Familiars de l’any 2012 i, per l’altre, l’Ìndex de Cost Laboral del primer trímestre de 2014. També hem conegut una molt interessant novetat: (...)

  • Objecció fiscal

    Carles Valentí Quan la injustícia és llei La desobediència és l’únic camí Mai ens havien donat tantes raons per qüestionar la forma en què els Governs fan ús dels nostres doblers a través dels nostres impostos. Si originàriament l’Objecció Fiscal només contemplava deixar de pagar aquelles partides que (...)

  • L’entrevista: Joan Manel “Nel” Martí Llufriu

    Joan Manel “Nel” Martí Llufriu Diputat de PSM Menorca Per Pep Valero i Biel Pérez Nascut a Ciutadella de Menorca l’any 1967, te ara 46 anys. Està casat i té tres fills. Es professor de secundària de matemàtiques. Des de jove, formant part del moviment escolta, ja manifesta inquietuds pels temes (...)

  • El mercat social a les Illes comença a caminar

    Miquel Rosselló Secretari de l’Associació Mercat Social Illes Balears i President de l’Ateneu Pere Mascaró El passat 2 d’abril se presentava a Palma, al Club Diario de Mallorca, la recent creada associació Mercat Social Illes Balears. Des d’aleshores s’està fent camí. Se prepara un pla de (...)

  • Ara Balears és el nostre diari

    Cristina Ros Directora de l’ARA Balears No és un caprici, sinó un principi que creim necessari i que està molt lligat amb la nova manera d’entendre el periodisme i la seva ètica. Des del primer dia que es va publicar l’ARA Balears, el 23 de maig de 2013, fa poc més d’un any, tots els qui feim el (...)

  • II Assemblea de MES una passa més per recuperar el futur.

    Fina Santiago Coportaveu de MÉS per Mallorca El passat dia 7 de juny al municipi de Santa Maria es va celebrar la segona assemblea de MÉS, més de 400 persones varen participar, des de militants de les formacions polítiques que formen part de MÉS, a afiliats i afiliades de MÉS i que no pertanyen (...)

  • Consells ecològics a tocar de mà

    Biel Salas Ekomind Vivim un temps de canvis i els consumidors cada vegada tenen més clar que cada compra transforma el nostre entorn. Amb la idea de fer cada vegada més fàcil el consum responsable neix el projecte Ekomind, la iniciativa d’un grup d’emprenedors mallorquins que s’han marcat per (...)

  • Passen coses (panorama postelectoral)

    Antoni Alorda La precipitació i densitat dels esdeveniments remouen la placidesa d’un panorama polític que, confiat en la seva inexpugnabilitat, vivia indiferent al bull social. Res sorgeix del no-res. Les eleccions europees anuncien un nou mapa polític, però no neix per generació espontània. Ho (...)

  • Una monarquia obsoleta per a un model d’Estat obsolet

    Miquel Gallardo Politòleg Som nascut un any després de l’aprovació del Referèndum Constitucional de l’any 1978. El model polític que llavors es va instaurar encara és vigent i, si no fos per les pressions que es fan, tant des de Catalunya com des de les forces d’esquerres, no es parlaria de possibles (...)

  • Republicans monàrquics

    Pere Sampol Mas Director de la Fundació Emili Darder Fa uns anys, un batle del PP de la Part Forana em va entimar, tot convençut: “jo som un conservador progressista”. En el fons, reconeixia que era populista, de fet, n’era un autèntic mestre, que deia a tothom allò que volia sentir, ja fos de (...)

  • Climent Picornell. Palma, crònica sentimental

    JPEG - 26 kB

    Maties Garcias Professor de l’EOI Climent Picornell. Foto: Ara Balears Climent Picornell passeja diàriament per Ciutat. Tresca a poc a poc, fent aturades i marrades, segons convé, i mira tot quant l’atreu i escolta tot el que li arriba a l’orella. Adesiara, en un cafè o onsevulla, trama (...)

  • Si estau escoltant això...vosaltres sou la resistència (TERMINATOR 2009)

    JPEG - 15.7 kB

    Lila Thomàs i Andreu El títol d’aquest article són les paraules que posaren punt i final a l’acte organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de les Illes Balears, del dimarts 3 de juny al Club Diario de Mallorca, amb el títol : Per una llengua plenament normal. Paraules finals de (...)

  • El mòn del llibre a Mallorca necessita un revulsiu

    Josep Mallol Assessor empresarial i Secretari del Gremi Llibreters. Fa uns dies que va finalitzar la 32ena edició de la Fira del Llibre, a Ciutat, i un any més el lloc escollit pels organitzadors per albergar aquest esdeveniment, va ser la Via Roma i La Rambla, aon un total de 29 carpes estaven (...)