L’OBRA CULTURA BALEAR, ELS JOVES DE MALLORCA PER LA LLENGUA I LES ESCOLES MALLORQUINES CONSIDEREN L’INTENT DE SEGREGAR ELS ALUMNES PER RAÓ DE LLENGUA UN FRACÀS ABSOLUT I EXIGEIXEN A BAUZÁ UNA REFLEXIÓ I UNA RECTIFICACIÓ.
LES TRES ENTITATS DEMANEN AL PRESIDENT QUE NO ESPENYI MÉS LES COSES I QUE DESACTIVI LA CRISPACIÓ SOCIAL ENTORN DE LA LLENGUA.
El dimecres, 30 de maig, a Can Alcover-Espai de Cultura, l'Obra Cultural Balear, els Joves de Mallorca per la Llengua i el Moviment d'Escoles Mallorquines han fet una valoració sobre els resultats que ha tengut l'intent del Govern de José Ramón Bauzá de segregar els alumnes per raó de llengua.
Marisa Cerdó, vicepresidenta de l'Obra Cultural Balear, ha valorat "de manera optimista les dades provisionals, presentades ahir pel sindicat STEI-i, que coincideixen bastant amb les que han anat a l'OCB arribant des de diferents centres. Només un 7% dels pares de l'escola pública i un 3'5% de la concertada han triat el castellà com a llengua del primer ensenyament". Segons Cerdó, "ha quedat demostrat que la ciutadania fa una aposta clara per l'ensenyament en català. Això demostra que l'aplicació de la Llei de Normalització Lingüística de l'any 1986 a l'ensenyament ha estat un èxit, en garantir el coneixement de les dues llengües oficials i la cohesió social entre els alumnes de les Illes Balears. Un èxit que ha estat reconegut pels pares que han confiat en la professionalitat dels mestres i dels projectes lingüístics dels centres. Els pares han entès que una educació en català és l'única manera de garantir el coneixement de les dues llengües". La vicepresidenta ha assenyalat que "el propòsit del Govern pretenia dividir els alumnes en dos grups segons la seva llengua, fet que hagués provocat a la llarga una divisió de la societat en dues comunitats i, per tant, la pèrdua de la cohesió social". Per a Cerdó, "la iniciativa del Govern ha estat un fracàs i una irresponsabilitat, l'intent d'aplicar a Balears models que ja han fet figa al País Valencià i a Galícia". Cerdó ha demanat "la rectificació del Govern en educació i la retirada del projecte de llei de funció pública, que", segons la vicepresidenta, "pretén dur a la societat el mateix model que s'ha intentat aplicar a l'ensenyament, amb la intenció de crear una casta de funcionaris que no estaran capacitats per atendre els ciutadans en la seva llengua". Cerdó ha denunciat que el Govern Bauzá ha atacat l'ús del català en els tres àmbits de prestigi on tenia presència: els mitjans de comunicació, l'educació i l'administració públics.
Carles Antón, d'Escoles Mallorquines, per la seva banda, ha manifestat la seva satisfacció per la resposta ciutadana a l'intent del Govern de crear un problema on no n'hi havia cap i de segregar els alumnes per motiu de llengua.
Sobre la mateixa qüestió ha insistit Carme Sánchez, portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua. Sánchez ha manifestat que l'entitat coneix la realitat lingüística dels instituts i que mai hi ha percebut conflictes per aquest motiu, i ha remarcat que per poder triar quina llengua es fa servir se n'han de conèixer les dues. La portaveu ha recordat que l'actual Govern, tot i el seu discurs suposadament probilingüista, només ha actuat per fer retrocedir el català allà on la llengua tenia presència, i no ha pres ni una sola mesura per fer-ne avançar l'ús allà on era inexistent, i ha posat com a exemple un àmbit tan important per als joves com és l'oferta de lleure. Els Joves de Mallorca per la Llengua han demanat també la retirada del projecte de llei de funció pública.
L'altre portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, Antoni Oliver, ha recordat que aquest cap de setmana, a Manacor, tendrà lloc l'Acampallengua, i ha fet una crida a la participació de tots els sectors que es mobilitzen a favor del català per donar resposta a les agressions. Oliver ha recordat que el dissabte horabaixa hi haurà una taula rodona titulada "La lluita per la llengua a Mallorca", amb la participació de membres de Joves de Mallorca per la Llengua, Jubilats per Mallorca, l'Assemblea de Mestres i Professors en Català, la campanya A Mallorca en català i el Moviment per la Llengua. També el diumenge, a les 13.00 hores, està previst un acte final reivindicatiu que es preveu massiu.
Per últim, el coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, ha celebrat que "els pares hagin posat seny on el Govern Bauzá havia intentat sembrar zitzània i crispació. Estam eufòrics per aquestes dades, que ens donen la raó quan dèiem que no hi havia cap problema a l'ensenyament. Ha quedat clar que els pares donen suport als mestres i que el català no suposa cap impediment, tal com pretenien alguns grupuscles i mitjans de comunicació que escolta massa el president Bauzá. El que ha passat torna a ser una demostració, com ja ho va ser la multitudinària manifestació del passat 25 de març, que estam amb la majoria social que no vol fer de la llengua un problema, i que aposta per la convivència i per la cohesió social, ara i en el futur". Martí considera que aquests resultats "no deixen més remei a Bauzá que fer una reflexió i una rectificació. Duu un any equivocant-se. Que rectifiqui ja!". El coordinador ha remarcat que "això sí que és una majoria silenciosa" i ha demanat canvis en els tres àmbits on el president s'ha equivocat: "els mitjans de comunicació públics han de ser en català, encara que només sigui perquè els ciutadans en puguin trobar un en la seva llengua; l'ensenyament, com han dit els ciutadans, ha de ser en la nostra llengua; i ha de retirar immediatament la llei de funció pública, que ens vol eliminar la llibertat de ser atesos en català a l'administració. Si avui rectifica encara és a temps de no espenyar més les coses. Quedarà com un president que ha sabut canviar el rumb abans de provocar més crispació social". El coordinador de l'entitat ha manifestat, a més, el seu suport a totes mobilitzacions populars que s'estan produint a favor de la llengua pròpia.