Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 1411

Un amic meu alemany i resident a Cala Rajada em demanà aquestes festes el perquè l'autobús de l'aeroport surt de Cala Bona i no de Cala Rajada.

Tenia ganes de plàtica i li vaig proposar analitzar-ho des de tots els punts de vista possible advertint-lo que no seria capaç d'entendre-ho. Almanco d'una manera racional.

En primer lloc li vaig dir que el bus a l'aeroport que ha instaurat el TIB (Transports de les Illes Balears) te quatre línies:

-Camp de Mar (Calvià) 75 min (d'inci a final de trajecte)
-Can Picafort (Santa Margalida) Alcúdia, sa Pobla 95 min
-Cala Bona (Son Servera) Cala Millor, sa Coma, Portocristo, Manacor 105 min
-Campos, Llucmajor 45 min

Que funcionaven des de fa tres anys, sols en horari d'estiu, per tant, pensat per als estrangers, i que encara era un sistema "experimental". Tot i que havia anat prou bé.

- Sí, d'acord, això no justifica que Cala Rajada no tengui aquest servei.

Certament. Supòs, vaig dir, que les places d'un bus són limitades i que si la línia fos Cala Rajada-Aeroport no seria suficient a més que al trajecte li hauríem d'afegir 30 minuts més, amb la qual cosa un trajecte a l'aeroport de 125 minuts seria, tal volta, excessiu.

- Els autobusos són de la mida que es vol. N'hi ha de dos pisos, de doble llargària o microbusos. No és excusa. I el servei de 125 minuts si no ho proves no sabràs de l'èxit o fracàs de la proposta.

Cert, també! Arribats a aquest punt em quedaven dues variables a plantejar. Variables subjectives. A la primera vaig fer servir l'adagi llatí qui prodest, a qui beneficia?

- No sé què vols dir, el que beneficiï a Cala Rajada no vol dir que també no pugui beneficiar a Cala Millor. Això ha de ser un win-win, tothom ha de guanyar-hi i aquí hi ha un clar perjudicat: Cala Rajada.

No m'has entès, company. No ho plantejava en termes de competència entre llocs, ja hi arribarem més envant a aquest punt. Em referia a quin sector econòmic sortia beneficiat d'aquesta mancança.

- (silenci) Vols dir que hi ha algú interessat en què no hi hagi bus? Això és increïble!

Sí, amic meu, és tan cert com increïble! N'hi ha col·lectius que sortirien perjudicats. O penses que els taxistes de Cala Rajada farien les mateixes carreres amb un servei diari de 19 freqüències d'anada i 19 de tornada, públic, a 8 €, que sense aquest servei? I, per cert, saps les relacions que hi ha entre hotels, recepcionistes i taxistes?... Ja t'ho explicaré un altre dia. Continuem.... I els serveis de bus de trasllat a l'hotel que venen amb el paquet vacacional. No creus que veuríem minvada la seva activitat?

- Sí, però els poders públics han de garantir uns serveis públics de qualitat... I que el ciutadà, l'usuari pugui triar.

Ara t'hauria de fer un parèntesi molt llarg per explicar-te d'on venim, de quins són els col·lectius amb més o manco infliència en el poder, tot i que sempre reconeixeran i reivindicaran el transport públic, com que ja ens va bé així com ens va, no farem res per canviar la realitat, per molt objectiu de sostenibilitat, estalvi d'energia, contaminació,.... que suposi. Ah! I no havia esmentat els cotxes de lloguer... sols dir-te que un conseller d'economia de dretes, fa temps, va plantejar posar-los un impost i va durar quatre dies.

- No m'ho puc creure. Mai hauria pensat de manera tan recargolada...

Bé tampoc entrarem ara en l'anàlisi i la diferència del pensament nord-europeu i del Mediterrani. Tot i que hi és, ben igual que el concepte de lo públic a una banda i l'altra. Perquè ens queda una darrera línia argumental: la política.

- M'ho suposava, vosaltres sou del "piove, porco governo" (plou, maleït govern)...

Fa maldir fins a quin punt el caciquisme està arrelat o enquistat en el pensament polític actual. Més enllà d'això, crec que el consistori de Capdepera fa deu anys que està al servei i a les ordres de les grans empreses del municipi, aquelles que hem dit que no tenen gens d'interès en què hi hagi transport públic a l'aeroport. Per altra banda, també hem d'avaluar la influència política dels representants del nostre municipi i del municipi veïnat. En primer lloc, tot i ser del mateix partit, els d'aquí tenen escassa o nul·la rellevància en les executives insulars i autonòmiques, cosa diferent passa amb Artà o Son Servera que tenen gent que ocupen càrrecs públics de rellevància. I finalment, tal com va dir el batle quan hi havia queixes respecte del transport públic "no tenc constància de cap demanda de transport públic al municipi". I és que certament ningú no li havia plantejat per escrit aquesta demanda i sembla que ell no estava disposat a encapçalar una incerta millora. I ara resulta que els busos cap a Manacor van tan plens com els de Porto Cristo.

- Idò així,... ens hem de resignar i esperar que les 19.392 places turístiques de Capdepera per les 11.797 de Son Servera (tot i que hem de comptar també Sant Llorenç i Manacor) tenguin una mirada benigna i complaent per part dels governants per tal que ens atorguin un servei?

No, aquí no hi estic totalment d'acord. Capdepera es pot organitzar i reivindicar públicament aquest servei i d'altres sense esperar la iniciativa política. Sempre ens quedarà el dret a fer potadetes. Com pots veure, al poder li interessa una societat desestructurada, no organitzada, ja que és més fàcil de dirigir.

- He acabat molt decebut d'aquestes reflexions. Moltes gràcies pel teu temps i paciència. En parlaré a altres residents alemanys, perquè seguesc pensant que no hi ha dret que a 15 km tenguin aquest servei i nosaltres no. Que ens tracten com a ciutadans de segona categoria...

Mira, farem una cosa. Jo enviaré aquesta conversa al Cap Vermell i posaria messions que el tema sortirà a la propera campanya electoral. Els partits polítics es posicionaran. Sense massa fe en cap canvi, però si es posa damunt la taula alguna cosa haurem avançat. El problema afegit és que els actuals polítics utilitzen molt poc el transposrt públic.

- Bé, tal volta quan arribi el tren a Cala Rajada molts problemes de transport se solucionaran...no ho creus?

La legislatura vinent no arribarà el tren a Cala Rajada. Et puc ben assegurar jo ara que l'any 2027 no hi haurà tren. Fa més de vint-i-cinc anys que es va reivindicant, es va aprovar, publicar al BOE, dotar de pressupost,.... i ja ho veus, encara ens varen fer tornar els doblers. Tal volta a Artà i a Cala Millor... però a Cala Rajada, no! I això, si vols, serà objecte d'una nova xerrada.

- Gràcies!