Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 1737

Cap Vermell proposa
i
l'Ajuntament disposa

GUSTAVO Premi Ramon Llull del Govern Balear 2021


El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears és un guardó que té per objecte honorar i distingir, de manera individual o col·lectiva, les persones físiques o jurídiques que hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.
Si el Senat alemany li fa un homenatge amb motiu de la seva primera exposició a Berlín... Que menys que aquí li atorguen un reconeixement institucional com el Ramon Llull. 

L’Associació Cultural Cap Vermell neix a Capdepera l’any 1981, des De llavors hem publicat la revista mensual de premsa forana Cap Vermell fins l’any 2007 on començarem la publicació digital amb el complement d’una revista ANUARI.

Coneixem a Gustavo Peñalver Vico des que va tornar d’Alemanya. Hem seguit la seva trajectòria: L’any 1983 iniciàrem aquesta relació amb una llarga entrevista en un número del qual l’artista fou l’autor de la portada.

Quan “Cap Vermell” va complir 20 anys, férem, d’un dibuix seu, una serigrafia commemorativa que encara ara és la imatge del nostre anual PREMI CAP VERMELL.

En complir els 30 anys, ens va va regalar una altra serigrafia commemorativa que serví de portada de l’anuari i la seva retolació es va convertir en la capçalera d’aquesta web.

Ens agrada Gustavo, tant la seva obra com la seva personalitat, per això el nomenàrem PREMI CAP VERMELL 2012 i, dia a dia, comprovam l’encertat de la decisió.

Cada anys, des de 2013 proposam a GUSTAVO com a premi RAMON LLULL. Consideram que la seva obra pictòrica encara ha crescut molt més, però els seus fets són encara més grans: Cap artista a les Illes ha fet donació pública de dos murals ceràmics que ha donat a l’Ajuntament de Capdepera. Els murals més grans de les illes Balears. Aquestes donacions superen el valor material de 500.000€ i no han suposat cap despesa a les arques públiques. Són dos murals de rajoles ceràmiques de 4x16,5 metres (1750 rajoles). El primer del quals s’inaugurà dia 27 de maig de 2014 i el segon es presentà dia 8 de maig de 2015.

El municipi de Capdepera compta també amb quatre vitralls a l’església de Cala Rajada i una escultura de bronze a Canyamel que dona la benvinguda als turistes. Totes aquestes obres les ha finançades a través d'esponsorització privada sense cap despesa per a les arques públiques.

L'any 2018 va fer a Cala Rajada una exposició de pintures i escultures amb motiu del seu 80 aniversari. En acabar donà a l'Ajuntament una escultura de 2,5 metres d'alçada que està al passieg marítim, Turista surrealista con gafas aereodinámicas.

L'any 2019 va fer el quadern de dibuix COMPTAM AMB ELS SUPERHEROIS, a benefici d'APROSCOM, amb motiu de n'Iker, un nin de quatre anys de Capdepera que tenia càncer.

L'any 2019-20, en plena pandèmia, ha pintat dos murals a les escoles de s'Alzinar i s'Auba, en col·laboració dels alumnes.

Seguim amb interès la seva producció. Pensam que cada una de les seves propostes artístiques engrandeixen i porten molt lluny el nom de Capdepera, Mallorca i les Illes. D’aquí el nostre agraïment i la insistència en aquesta proposta.

El seu currículum «oficial» és molt conegut. Tot i que l’adjuntam al final, preferim adjuntar altres documents més propers que hem publicat a les nostres pàgines amb ressenyes de diversos membres de l’associació o d’altres de reconegut prestigi.


L’any 2009, al celebrar 70 anys i amb motiu de la publicació del catàleg ens deia en una altra entrevista a Capdepera ràdio

Entrevista a Gustavo, un artista sense fissures: "He lluitat molt per no ser adult"

Gustavo és un gran artista i un bon amic que, el passat dia 21 de maig, va presentar el catàleg “Los otros colores”, editat amb motiu del seu setantè aniversari. Nosaltres, dos dies després, el vàrem tenir en el programa "El cafè dels dissabtes", de Capdepera Ràdio, i prometérem que en transcriuríem l'entrevista, perquè una conversa amb aquest artista sempre és sucosa. A més, una conversa amb en Gustavo sempre té quelcom d'intemporal, i després d'un parell de mesos no sols no ha perdut vigència, sinó que ha madurat, com el bon vi. Aquí va, més o menys resumida, aquella larga conversa amb un dels millors ambaixadors de Capdepera arreu del món.
 -       Bones tardes, Gustavo.
 -       Bones tardes.

 -       Setanta anys, ja…
 -       I un més.

 -       I un més?
 -       Sí. I a més, quan me mori no em podreu venir a visitar al cementeri, perquè las meva idea és que em cremin i escampin les cendres per “El Corte Inglés”. Un dia de rebaixes.
 -       Original ho és.
 -      
Anem clars, jo estic loco, però sota control, eh? Per cert, amb aquestes coses que duis pel cap pareixeu marcianitos. Això sí, marcianitos intel·lectuals.

 -       A veure, que has vingut per a encollonar-te de nosaltres?
 -       No, però en tot cas els dissabtes se’n poden encollonar, no?

 -       Ja ens ho pensàvem que quan ens veuries amb aquests artefactes diries alguna cosa.
 -       D’aquí a un parell de dies agafaré una tela i, patapam, ho recrearé, això.

 -       Què es això de Los otros colores? Has canviat de colors?
 -       El catàleg recull una mostra de la meva obra des de l’any 1963 ençà. Comença quan jo anava per Palma pintant casetes i portalets.
Los otros colores fa referència al fet que, fins que va morir en Franco jo tenia uns altres colors, més trists, més grisos, més negres, més marrons... Després de la mort d’en Franco, quan vaig anar a Berlín, em vaig sentir com a alliberat. En aquella ciutat amb tanta història, que també havia conegut un passat ple de Gestapo i SS, jo m’hi podia sentir totalment lliure, i això m’impulsà a pintar molt, qualsevol objecte que veia es tornava una figura. Va ser aleshores que alguna gent em començà a demanar si jo, abans, no tenia uns altres colors. I ara, a l’hora de posar el títol a aquest catàleg, i després de pensar-ho molt, me’n vaig recordar d’aquells anys i d’aquell canvi, i vaig decidir-me per Los otros colores. Jo hi volia posar un subtítol: Sa bassa estarà acabada quan el catàleg estigui acabat, però no tenia res que veure amb les meves col·leccions.

 -       I com així triares Berlín i no un altre lloc?
 -       És molt fàcil. A Berlín, aleshores, ja hi havia tres o quatre col·leccionistes de la meva obra, i a més m’oferiren unes golfes on poder pintar. En el catàleg hi ha una vintena d’entrevistes, algunes de les quals són a aquells col·leccionistes, gent que té obra meva des dels anys 60. Eren persones que venien a Mallorca, al principi com a turistes, que em varen conèixer, i alguns dels quals acabaren comprant-s’hi una casa. Ara els que vénen ja són els seus fills, o els seus néts. Un d’aquests col·leccionistes em va dir que me n’anàs cap a Alemanya, em va dir “a tu t’estan molestant molt, a Espanya”. Hi havia elements que m’estaven amenaçant, gent de la dreta, guerrilleros de cristo rey. Cap a l’any 72, jo havia fet una exposició a la galeria Antonio Machado, de Madrid; aquesta galeria era d’un caramull de socis, Alfonso Guerra entre d’altres, i era un centre fustigat constantment pels elements de la dreta radical, cada dos per tres l’empastifaven de pintura, i a vegades coses pitjors (algú de la taula comenta que aquesta galeria va patir un atemptat). Aquella era una exposició carregada de crítica antifranquista, des del surrealisme, que aquells elements varen detectar perfectament. El fet és que varen venir un vespre i em destrossaren una tela de més de dos metres, a ganivetades, cosa que d’altra banda em va servir de publicitat, perquè en va parlar tota la premsa. Lamentablement, la cosa va anar més, i començaren a amenaçar altres galeries que posarien una bomba si feien una exposició meva. A mi em telefonaven constantment, a qualsevol hora del dia o de la nit, per amenaçar-me. Vaig acabar pintant de nit i dormint els matins, amb els nervis alterats. Però el punt damunt la i el va acabar de posar en Pau Llull “Pablito”, periodista d’”Ultima Hora”, amb una entrevista plena de fotografies dels meus quadres polítics. Poc temps després em va visitar la policia social i em varen estar interrogant; al cap d’unes setmanes, tornaren i em varen dir que em podia caure una multa de 50.000 pessetes, a més de l’empresonament immediat. Aleshores, qui em va salvar de la presó va ser el que havia estat governador civil, n’Álvarez Builla, un tipus una mica estrany, que solia demanar que li guardassin originals dels dibuixos que jo feia aleshores per al diari “Baleares”,en una secció que es deia “El dibujante en la calle”; també se’n duia dibuixos en Jordi Andreu Alcover “Cojuelo”, que havia estat director del diari i que hi continuava escrivint. Aquest era un tipus molt altruista, que ajudava la gent que passava gana, i d’aquesta n’hi havia prou. Arribava molta gent de la Península amb el matalàs damunt el cap –jo mateix ho sóc, peninsular–, i amb la bicicleta, i res més.
 
 -       Un que no havia arribat exactament així era en Joan Miró, a qui tu ben aviat vares conèixer…
 -       Jo, anava amunt i avall amb una mobylette. Primer vaig anar a dibuixar amb don Enric Juncosa, germà de dona Pilar, amb qui Miró s’havia casat. Després vaig començar a visitar en Miró a Son Abrines. Vaig veure com les màquines posaven en marxa les obres del nou estudi, seguint les idees de Josep Lluís Sert. Estam parlant de quan jo tenia devers 15 anys. Em vaig convertir en una mena d’al·lot dels encàrrecs, i m’enviaven d’un lloc a l’altre, per amunt i per avall. Me’n record que en Sert sempre escrivia en català: “rajoles de fang, de Tarragona, de 40x40, i coses així. A en Miró, per aquella època, a Mallorca no li feien gaire cas, i ell sempre deia que havia vingut a viure a l’illa perquè s’havia casat amb una mallorquina. Un que sí que el visitava molt era en Camilo José Cela, però gent com en Pedro Serra, i d’altres, començaren a visitar-lo molt després. La darrera vegada que vaig parlar amb en Miró, ell ja tenia més de 80 anys, i acabava de rebre més de 200 teles en blanc, i jo li vaig demanar, “don Joan, i què n’ha de fer, de tantes teles?”, i ell em va contestat “he d’aprofitar ara que sóc jove”. A partir d’aquell moment ja em vaig distanciar bastant d’en Miró, li vaig dir que no hi aniria tant, però mentre el vaig freqüentar, sempre em va animar molt. D’ell vaig aprendre la tècnica de deixar bocins de paper pintats damunt les distintes parts del quadre, per a saber el color que li volia posar, sense embrutar la tela. Ell ho havia après de Matisse, i aquest ho havia agafat de Kandinsky…


-
Un article publicat recentment en el Diari de Balears, es deia que “els mallorquins no han sabut valorar mai allò que tenen, i un bon exemple n’és el pintor Gustavo, ja que en 25 anys, les Balears només han acollit tres exposicions de l’artista”. Estàs d’acord amb aquesta afirmació? Et sents menysvalorat, a Mallorca?
 -       Jo, com diuen els alemanys, sé que, a partir dels 50 anys, si quan m’aixec, al dematí, sent alguna cosa que em fa mal, vol dir que sóc viu. Jo he passat molta misèria, i ara sóc una persona que visc bé. No puc estar tot lo dia amargant-me, pensant en el cas que em fan o em deixen de fer. Sóc un privilegiat, tenc bons col·leccionistes de la meva obra i, com diu la premsa alemanya, jo pertany al cinc per cent de pintors vius que poden viure de la seva pintura. Com a pintor, tenc una vida prou intensa. No puc oblidar que vaig pertànyer a la Sala Pelaires, amb en Pep Pinya, i estic orgullós d’aquell temps, estic parlant de l’any 69 i successius; varen ser tres o quatre anys boníssims, en què vaig poder pintar amb tranquil·litat, cada mes tenia el meu ingrés en el banc. Si has estat a la Pelaires, es fa difícil anar a una altra galeria. He estat amb tres o quatre més, però sempre m’he sentit enganat.

 
Li hem dedicat Portalets (la nostra editorial). L’any 2013 deiem:
«Gustavo aporta a la nostra contrada un prestigi, un nom i un valor afegit incalculables, per la qual cosa sempre li haurem d’estar agraïts, i quedarem curts.”
Quan li atorgarem el premi CAP VERMELL, l’any 2012 deiem:
Gustavo és un creador el prestigi del qual, precisament, ens estalvia explicacions curriculars que, en el seu cas, ens ocuparien tota la vetlada.  I és que estam parlant de tota una vida, de 50 anys de dedicació artística, mig segle que dibuixa una trajectòria consolidada amb esforç personal, amb fidelitat a conviccions ètiques i estètiques inalienables i, sobre qualsevol altre aspecte, fonamentada en una capacitat expressiva desbordant. Estam parlant, en definitiva, de GUSTAVO, un pìntor que ha enlluernat Europa amb els pigments i la llum del Mediterrani, d’aquesta mar i aquests colors que ell ha sabut plasmar com pocs artistes han estat capaços de fer.
GUSTAVO és un gran pintor, naturalment, però també sabem que per damunt de tot és una gran persona. Una persona senzilla, assequible, acollidora, oberta i generosa. Després d’haver rebut l’aplaudiment de col·leccionistes, de galeristes, de diplomàtics i de polítics, el continuam veient com aquell mateix GUSTAVO que vàrem conèixer de jove, amb la mateixa mirada d’al·lot entremaliat i amb el mateix somriure transparent dels que tenen un cor net.
S’ha parlat molt del sarcasme i de la ironia que traspua la pintura del nostre artista, especialment en molts dels títols dels seus quadres, però allò que, en conjunt, irradia la seva obra és optimisme, és “joie de vivre”, és optimisme, és l’alegria encomanadissa de la majoria dels seus personatges, amb una rialla d’orella a orella que segurament és pur plaer, però on també belluga la capacitat de riure’s de tots i de tot, començant per un mateix, en un sa exercici de desmitificació del paper que cadascú fa en aquesta vida. I és que, com ell mateix ens deia ja en aquella entrevista de l’any 83, “al cap darrer, l’important és que arribes a poder gaudir d’un treball que t’agrada, t’has guanyat una llibertat i, sobre tot, comptes amb un grup de persones amb les quals pots tenir amistat fins a la fi de la teva vida.
Precisament, sentint-nos membres d’aquest cercle d’amistats que, en el nostre cas, hem mantingut per més de tres dècades, però també com a organitzadors d’uns premis que volen posar l’èmfasi en els valors més nobles de la persona humana, amic GUSTAVO, ens complau enormement lliurar-te el PREMI CAP VERMELL 2012, segons decisió de la junta directiva de la nostra Associació Cultural. Enhorabona i moltes gràcies.
Capçalera de la revista CAP VERMELL dissenyada per GUSTAVO
Del catàleg “Por amor a los colores” 2015
El pasado verano salía con Gustavo de una rueda de prensa. Caminábamos por el paseo del Born de Palma. De pronto, Gustavo, mirando hacia la derecha, me dice: “No me digas que éste no sea un personaje de mis cuadros”. No pude contener la risa; él, tampoco. Se trataba de un turista con pantalón corto, barriga abundante, mejillas coloradas, chanclas, sombrero de paja y camiseta de mil colores. Estaba sacando dinero de un cajero automático. Evidentemente le di la razón. No le faltaba detalle. “Y luego dicen que me lo invento todo. ¡Sólo reflejo la realidad!” -añadió-. Seguimos caminando. Le pregunté cual sería su título. Enseguida me facilitó uno, dos y hasta un tercero, cada cual más largo, complejo y divertido que el anterior. Evidentemente no recuerdo su denominación exacta. En aquel momento la risa me venció. Conste que el personaje en cuestión nunca se sintió aludido. No nos reíamos de él, sino de la espontaneidad de Gustavo, de su siempre atenta capacidad de observación, de la interpretación de la vida y su actitud ante ella.
Sirva esta graciosa anécdota para mostrar la complejidad de un artista muy cotidiano. Más de 6.000 personajes nacidos del estruendoso silencio de sus pinceles a lo largo de más de 50 años bailan por su particular universo creativo de colores, formas de un estilo muy particular y unívoco que completa e insufla el verdadero halo de vida a través de sus fantásticos títulos. En sus telas no encontraréis gravedad aparente en la superposición de planos, ni coherencia alguna en la fusión de figuras. Todo es una aparente anarquía expresiva. Todo está preparado concienzudamente a partir de manchas, puntos de partida. Así genera figuras y personajes que trabaja en bocetos hasta lograr el equilibrio que permita su traslado a telas. Todo parece sencillo, fácil, alegre. Como si se tratara de un juego que quiere esconder la burla a través de una ironía, un guiño o un matiz inesperado.
Gustavo necesita contar los detalles y disfruta al hacerlo; los simplifica para poder contarlos todos, con pelos y señales y, al contarlos, tiene mucho que contar. Su lúdico expresionismo cuaja hasta el límite en metáforas realistas. Es un maestro creando figuras llenas de color, grotescas e inconfundibles, toma los colores de la naturaleza, que le rodea, la luz, el sol y el entusiasmo por la vida y los plasma en sus telas, creando un universo muy particular de personajes en situaciones tan absurdas como cotidianas. Pero su creatividad no para. Experimenta con nuevos estilos, nuevas formas, siendo siempre fiel a sus colores vibrantes. Así mismo, Gustavo crea y recrea sus obras con unos títulos sensacionales que describen una historia que sorprende, ya que sólo él es capaz de imaginar. Y es que Gustavo es el pintor que inventa historias.
En definitiva, Gustavo ha creado un estilo propio, auténtico e inconfundible en el mundo del arte que el gran público ha sabido apreciar y diferenciar sin distinción de clases ni niveles económicos ni sociales. Gustavo es un artista de mayorías, ya que retrata la vida cotidiana desde una perspectiva original y alegre.
Y junto a su obra está el hombre, la persona y su proceso creativo. En los últimos años he tenido el privilegio de compartir largas horas de trabajo con él. Idas y venidas a lo largo de diversos montajes de exposiciones y asistir al día a día de los murales cerámicos del muelle de Cala Rajada. Créanme si les digo que Gustavo es una persona de un gran bagaje intelectual; una técnica depurada, metódica y constante en su trabajo; una sensibilidad exquisita, fina ironía y conversador sin fin. Posee una gran memoria, pero sobretodo es un paradigma de la inteligencia creativa. Es lo que los psicólogos llaman el pensamiento divergente-figurativo-relacional. En términos futbolísticos diría que Gustavo es el Messi de la pintura actual. Ágil, rápido, imprevisible, genial y, sobretodo, muy humano.
Pero lo que más admiro de Gustavo es su optimismo, la "joie de vivre"; es la alegría contagiosa de la mayoría de sus personajes, con una risa de oreja a oreja que seguramente es puro placer, pero donde también mueve la capacidad de reírse de todos y de todo, empezando por uno mismo, en un sano ejercicio de desmitificación del papel que cada uno desempeña en esta vida. Y es que, como él mismo señalaba en la Revista Cap Vermell en una entrevista del año 1983, "Al fin y al cabo, lo importante es poder llegar a disfrutar de un trabajo que te gusta, cuando has ganado una libertad y, sobre todo, cuentas con un grupo de personas con las que puedes tener amistad hasta el fin de tu vida". Tal vez sea por todo ello que Gustavo es un artista generoso.
Nunca le he visto negarse a participar en una actividad solidaria que ayude a colectivos o a dinámicas para hacer de nuestra sociedad un espacio más justo, cohesionado, solidario, bueno y feliz. Aunque sea a pequeñas dosis. Es más, siempre acoge con interés, aprecio y cariño cualquier iniciativa que favorezca a los más necesitados. Este es uno de los motivos por los que recibió el Premi Cap Vermell 2012 en su pequeño pueblo de Capdepera.
Si Arquímedes dijo: “Denme un punto de apoyo y moveré el mundo”, Gustavo bien podría decir: “Denme cualquier objeto, punto de partida, y les crearé un personaje”. Si reconocemos a las figuras y los colores de Gustavo es porque, como en el caso de algunas canciones, viven en la memoria personal y colectiva de la gente. Y nos evocan tiempos y lugares felices.
Para finalizar, quiero invitarles a paladear con los cinco, seis y siete sentidos esta exposición. Y por extensión este catálogo que tienen en sus manos. Cuadro a cuadro. Lentamente. Abandonen el sentido común. Jueguen, comparen, intenten adivinar el título, aproxímense a él. Rían. Diviértanse. Es lo que Gustavo pretende. Piensen que la risa es una actividad exclusivamente humana. Un acto de inteligencia. Y cuando hayan terminado, guarden la experiencia como un tesoro. Y el catálogo otro tal. A punto para retomarlo otro día. Les auguro que descubrirán cosas nuevas en las que no se habían fijado. Y si prestan atención, comprobaran que no hay tanta diferencia entre los personajes de dentro y fuera de los cuadros.
Disfruten de este catálogo y siéntanse afortunados por haber sido invitados a entrar en el universo gustaviano.
Cala Rajada, octubre 2014
Pere Cortada i Obrador

HOMILIA BENDICIÓN DE VITRALES
(CALA RAJADA 7-8-16)
Sr. Alcalde, dignas autoridades, querido Gustavo, hermanos y hermanas todos:
Lo que nos ha traído hoy aquí a la mayoría es un hecho importante: nuestro templo, siguiendo la milenaria tradición de acoger y acumular el arte como expresión de la fe, por la liberalidad de Gustavo y los otros patrocinadores, se ha enriquecido con estas cuatro nuevas vidrieras.
Como debe ser en una iglesia, representan tres escenas bíblicas y una de la tradición litúrgica mallorquina. Quizá me atrevería a presentarlas con una frase: Recuerdos de fe del pintor que de niño fue monaguillo.
La primera lectura que hemos leído era la creación del hombre y la mujer como culminación de la obra de Dios. El hombre como sentido último de todo lo creado. El mundo como un regalo de Dios al hombre. Cielo, tierra, flores están en la vidriera representando ese gran regalo. Hombre y mujer los creó. Entrelazados nos los ofrece el artista. Distintos y complementarios. Llamados a unir las almas y los cuerpos por amor y crear nueva vida en el mismo acto. Y hechos a imagen y semejanza de Dios. El fruto, que les ha hecho libres y capaces de elegir, conocedores del bien y del mal. Arriba uno, Dios, abajo el otro, la serpiente.
La segunda lectura que hemos leído es del profeta Joel. La liturgia mallorquina lo asocia a la Sibil.la. Los dos hablan del “dia del Señor”. “El jorn del judici”. Quizá el aspecto menos atractivo de la religión. La espada que, con su filo, separa lo bueno de lo malo, el fuego prometido para lo malo están magníficamente representados por Gustavo. No todo es igual. Hay bien y hay mal. ¿Acaso es posible creer en la justicia si solo existe la justicia que vemos en este mundo? Joel nos habla de la destrucción del “ejército del norte”. Nos dice que han hecho demasiados desastres. ¿Acaso no hay muchos “ejércitos del norte” que han hecho muchos desastres?¿es posible creer en la justicia si todo acaba así? Quedémonos con la parte positiva con la que empieza y acaba el canto de la sibil.la: “el jorn del judici parrà qui haurà fet servici”. El servicio será recompensado. Vale la pena servir aunque este mundo no sepa recompensar el bien.
La tercera lectura nos habla del nacimiento de Jesús, concretamente del viaje y adoración de los reyes magos. La estrella coronando la vidriera, los magos exultantes y sonrientes al mas puro estilo Gustavo. El faro de Capdepera, símbolo del oriente y símbolo de nuestro pueblo. Es un homenaje a la infancia y a la vida naciente. Y un homenaje a la relevancia que tiene la fiesta en nuestro pueblo gracias a la callada y esforzada dedicación de la Comissió dels Reis. Para siempre permanecerá en esta Iglesia que un error nuestro, no suyo, eliminó de su ruta.
Finalmente hemos leído el relato de la pesca milagrosa. Lo hemos leído de Juan. También lo recogen Lucas y Marcos. Supongo que elegir a Juan ha sido una concesión a la veneración que tenemos los curas viejos por ese capítulo 21. Pero lo que la vidriera representa no es eso, sinó un detalle: nuestros orígenes como pueblo son escenas de pescadores, y nos produce orgullo ver que los inicios del grupo de los cristianos también son escenas de pescadores muy ampliamente representadas en nuestra iglesia. Gustavo no podía dejar de recordar en su obra esta realidad anecdótica, pero importante para nosotros.
En una bendición, un sacerdote no puede dejar de recordar que, en una iglesia, todo es manifestación de la buena noticia de la salvación ofrecida por Dios. Por eso me he permitido aburriros con este sermón. Este es mi papel en la vida. Pero también debo decir unas palabras como facilitador de esta obra. Este es mi papel en el proyecto, no soy creador, diseñador, promotor, ni siquiera impulsor … no. Simplemente facilitador.
Como tal, debo presentar este acto como un momento culminante de una larga historia: hace mas de dos años. Os tengo que confesar que en el largo tiempo en que solo podía valorar el proyecto en impresiones digitales a color, estuve lleno de dudas. ¿Qué pensarán? ¿Cuál será el resultado? Es un atrevimiento introducir una obra de estilo tan novedoso en una Iglesia. Y, si el resultado no es bueno, es un fracaso importante para un párroco. Pero hubo un día en que salí de dudas.
Fue el pasado 9 de marzo, en la Cristalería Fiol, aún sin emplomar, pude contemplar, ya en vidrio, la ventana de Adan y Eva. A partir de ese momento ya no tuve mas dudas: hemos acertado, me dije. La prensa me retrató con esa sensación de alegría y alivio en una imagen chistosa que me da un poco de vergüenza. Otro gran momento para mi fue la tarde del jueves 20 de julio, ya retirados los andamios.
Paseé solo por la iglesia y me dije: Toni, es un éxito. Alguien podrá cuestionar los personajes de Gustavo. Allá él. Pero en esta Iglesia, donde había unas vidrieras viejas, ahora entra un torrente de luz con una composición de colores artística magnífica. Y obra de Gustavo, el maestro del color.
Y a partir de aquí, los agradecimientos: primero a Gustavo. No solo ha regalado su obra, sinó que también se ha preocupado de movilizar los sponsors que han sufragado la ejecución material y la instalación. Un milió de gràcies, Gustavo, el jorn del judici te pagaran aquest servici … i molts d’altres.
En segundo agradecer el interés y el trabajo artesano de Josep Lluís Fiol que ha respetado el papel del artista hasta el último detalle y ha mostrado un enorme interés y maestría en la ejecución.
Agradecer también a los patrocinadores su aportación económica. La Iglesia no hubiera podido dedicar este dinero a mejorar su decoración. Su nombre quedará escrito en la placa conmemorativa que podéis ver clavada en el primer arco, debajo de las vidrieras.
Y finalmente, gracias a todos vosotros por estar aquí encabezados por el Sr. Alcalde, quien además, como ciudadano colaborador y filólogo, ha dado la estructura de elegante epigrafía latina clásica a la placa conmemorativa.
Aunque sea el final de una homilía en un acto litúrgico, os pediría a todos que, a los que han hecho posible esta obra, les dediquemos un fuerte aplauso.
Antoni Amorós. Rector de les parròquies de Capdepera i Cala Rajada 2016


Una experiencia entre la ironía y el sarcasmo

«Sarcasmo es la forma más baja de humor, pero la forma suprema de inteligencia.» Oscar Wilde
Bienvenidos al universo gustaviano, una irónica experiencia hecha del material con el que se hacen los sueños. Donde toda situación es respetuosamente burlesca, encantadoramente divertida y donde podrán encontrar inteligentes sarcasmos de la vida. No olviden que, como dijo el poeta, vivir en un sueño es vivir en el mundo.
Desde hace algún tiempo, han definido el estilo de Gustavo como personajes grotescos en situaciones absurdas. Sencilla y simple aprehensión de un artista que ha retratado su tiempo a través de un estilo propio. De una visión muy particular de la sociedad, del mundo. Pues los grandes artistas son capaces de ver significados que los demás no ven. Y sus interpretaciones nos hacen cambiar la forma de ver el mundo.
Gustavo retrata la vida cotidiana desde una perspectiva original y alegre. Transmite alegría e ilusión, desde la crítica y la fina ironía, pero sobretodo refleja su personalidad, que podría resumirse en la “joie de vivre”, el gozo por la vida, el superar cualquier obstáculo que impida conseguirlo. Más de 6000 personajes nacidos del estruendoso silencio de sus pinceles a lo largo de más de 50 años bailan por su complejo universo creativo de colores, formas de un estilo muy particular y unívoco que completa e insufla el verdadero halo de vida a través de sus fantásticos títulos. En sus telas no encontraréis gravedad manifiesta en la superposición de planos, ni coherencia alguna en la fusión de figuras. Todo es una aparente anarquía expresiva preparada concienzudamente a partir de manchas y puntos de partida desde donde Gustavo genera y crea figuras, personajes y situaciones; trabajando en bocetos hasta lograr el equilibrio que permita su traslado a telas. Todo parece elemental, fácil, risueño. Como si se tratara de un juego que quiere esconder la burla a través de una ironía, de un guiño o de un matiz inesperado.
Gustavo es un artista de mayorías. Desde una asequible complejidad escribe entre líneas, crea colores y sugiere historias tan reales como increíbles. Así, carga contra contables, políticos y banqueros disfrazándolos de ridículos personajes amén de coleccionar una fauna muy particular. Desde esta imposible perspectiva ha creado un estilo propio, auténtico e inconfundible en el mundo del arte que el gran público ha sabido apreciar y diferenciar sin distinción de clases ni niveles económicos ni sociales.
Si les emocionan los colores de Gustavo, si les sorprenden sus formas o les divierten sus títulos creando coherentes historias desde su absurdo existencial, realmente están frente al objetivo principal del actual concepto de arte, que no está en la obra sino la percepción que se tiene de la misma. En la experiencia directa y única con ella.
Bienvenidos al Markoberdorf Museum, un espacio de experiencias estéticas, continente de un placer efímero. Disfruten de su alícuota parte de elitismo de estar allí durante un tiempo con unos personajes gustavianos que, si saben escucharlos, a bien seguro les susurraran emocionantes, sugerentes y placenteras aventuras visuales.
Para finalizar, quiero invitarles a paladear intensa y lentamente esta exposición. Profundicen en ella cual experiencia única. Cuadro a cuadro. Abandonen el sentido común. Jueguen, comparen, intenten adivinar el título, aproxímense a él. Rían. Diviértanse. Es lo que Gustavo pretende. Piensen que la risa es una actividad exclusivamente humana; un acto de inteligencia. Si usted colecciona sensaciones estéticas, éstas serán de las más agradables. Déjense llevar, no intenten retener títulos ni imágenes. Si regresan -o cada vez que abran este catálogo- recordarán aquella experiencia y volverán a experimentar el placer de recrear aquellas experiencias, convirtiéndolas en imperecederas. He ahí la inmortalidad, la característica más propia de la obra de arte. De Gustavo, un clásico del siglo XXI que refleja su tiempo, lo barniza de la esencia mediterránea a través de sus particulares colores y de aquella primitiva e irónica filosofía socrática que lo cuestiona todo hasta el sarcasmo. Y cuando hayan terminado, guárdenlo como un tesoro. A punto para retomarlo otro día. Les auguro que descubrirán nuevos detalles en los que no se habían fijado. Y tengan por seguro que no hay tanta diferencia entre los personajes de dentro y fuera de los cuadros. Disfruten de este catalogo y siéntanse afortunados por haber participado del universo gustaviano.
Catálogo de la exposición VOM GLÜCK ZU MALEN”. “La suerte de pintar”.
Museum Markoberdorf. Baviera.Enero 2017. Pere Cortada Obrador


De Gustavo han dit:
“Gustavo crea un espectáculo desternillado en el que la santidad se convierte en vicio solitario y la blasfemia muy bien puede considerarse una jaculatoria rezada en homenaje al desorden establecido. Aquí, por exigencias del guión, no todo está desnudado de prejuicios sino que el caos gravitatorio ha creado un desorden de tal naturaleza que la anarquía se ha convertido en sistema métrico decimal. Con muchos menos elementos se han tejido leyendas que han durado desde la Grecia antigua hasta hoy. Gustavo es realista y surrealista, abstracto y concreto, pragmático y mágico. En definitiva, su pintura es una gota de anarquía en un mundo muy ordenado”

Josep Melià, 1987

“Su obsesión comunicativa llega impregnada de matizada sensibilidad cromática, ecos del pop, inspiración surrealista, fugas naïf, dramático siluetado expresionista….El pincel de Gustavo asimila, sopesa, perfila, sumiendo y transformando hasta alcanzar su propia originalidad expresiva. La composición y el colorido se aúnan como si quisieran construir un singular andamio: el lírico anonimato de la colectividad”

Baltasar Porcel, 1990

 

“Gustavo se sumerge en la atmósfera inmaterial plagada de puntos, comas, cometas. Hace tabla rasa, cada vez con una más decisiva seguridad y se expresa como observador apasionado que dejara a un lado los matices subjetivos, y al pintar usa la acerada crítica, la ironía el juego-burla, el juego-ironía impregnados de lirismo. Necesita contar los detalles y disfruta al hacerlo, los simplifica para poder contarlos todos, con pelos y señales y, al contarlos tiene mucho que contar. Su lúdico expresionismo cuaja hasta el límite en metáforas realistas”

Antonio Fernández Molina, 1992


“Gustavo crea en su pintura una síntesis de las diversas formas de expresión, que son poéticamente muy eficaces. Elementos de los cómics, del gráfico, de la poesía visual y de la publicidad se juntan en el lienzo con el fin de dar testimonio de sus fantasías. Gustavo es un pintor que trabaja desde la memoria del tiempo; en sus obras nos muestra de forma simple historias que se separan en la encrucijada de su imaginación. Nos invita a viajar a través del material, del que están hechos los sueños, a un viaje detrás del espejo. Fantasmas y bacterias, cuerpos astrales, viejos demonios, bufones y serpientes, estrellas escapándose y perros enormemente líricos. La sátira y la caricatura están presentes en muchas de sus figuras. Del mismo modo, que a veces existe un erotismo grotesco. Como Breugel, Gustavo también muestra el mundo como un carnaval. Su pintura es una gran metáfora de nuestra época.
Gabriel Janer Manila, 1994
Aquestes són les raons per les quals consideram a Gustavo, que el 2022 complirà 84 anys, és mereixedor del PREMI RAMON LLULL 2021 que atorga la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Currículum artístic de GUSTAVO

De les exposicions i activitats més importats destaquen:

1963 Primera exposició a la Galeria Minórica de Palma
1965 Exposicions individuals a Munich i Madrid (1969). Torna a Mallorca (signa contractes amb la Galeria Laietana de Barcelona i la Sala Pelaires de Palma).
1969 Primera convidada a les Berliner Festwochen.
1976 S'instal·la a Berlín.
1977 Realitza els primers contactes a EUA (signa un contracte amb la Galeria Judith Posner de Milwaukee).
Exposicions a Los Ángeles, Washington, Milwaukee, Nova York i Las Vegas.
1980 Signa el contracte Obra Gràfica per a Europa amb Edicions SCHOEN, Berlín.
1986 Retrospectiva a la Bonner Redoute, Bonn, sota el patrocini del Ministre d'Afers Exteriors d'Alemanya, Hans-Dietrich Genscher.
1986 Participa a l'Edició Especial “Artistes per a UNICEF”.
1987 “10 Anys a Berlín”, exposició a l'Ajuntament de Tempelhof, Berlín.
1988 a la Galeria Jensen, Hamburg “Homenatge a Brel”, i a la Galeria Rudolf Schoen, Berlín.
1989 al Castell de Reinbek, Schleswig-Holstein.
1990 “Homenatge a Woody Allen”, exposició a la Galeria Schoen, Berlín. Exposició de la seva obra gràfica des dels anys 1976 a 1990 a la Künstlerhaus Bethanien, Berlín.
1992 “Homenatge a Fellini”, exposició a la Galería Hesselbach, Berlín.
1994 “30 Anys Embriagat pels Colors”, retrospectiva a la Galería Hesselbach, Berlín.
Disseny interior de l'Hotel Sorat GUSTAVO a Berlín.
1995 Disseny del material de campanya electoral de Johannes Rau, SPD a Renània del Nord-Westfàlia.
Construcció de la seva casa-atelier “Son Turó” a Capdepera.
1996 Exposició a la Big Villa, Potsdam.
1998 “Darerre l'horitzont hi ha la Mediterrània”, exposició (inspirada en Udo Lindenberg) a la ciutadella d'Spandau, Berlín.
Pinta un cotxe Skoda per a la Fundació “Los Artistas Ayudan”, en benefici de la Fundació de malalts de fibrosi quística de Christiane Herzog.
Acció de postals per al 53è aniversari de l'ONU.
1999 Projecte i realització de l'“Edifici GUSTAVO” a Berlín.
2000 “Els Colors del Record”, exposició al Commerzbank, Berlín.
2001 “Els Colors del Record”, exposició als estudis del segon canal de televisió d'Alemanya (ZDF) a Mainz.
2002 “De Sol a Sol“, exposició a la Fundació Matthias Kühn, Palma de Mallorca.
2003 La Casa Rosenthal treu un joc de cafè de porcellana amb l'art de Gustavo.
2004 “De la pantalla al llenç”, exposició al Commerzbank, Berlín.
- “Somnis en color”, exposició a la Fundació Peter Maffay, Pollença, Mallorca.
- “Els colors de l'alegria de la vida”, exposició a la galeria Kunst-Wort, Frankfurt.
2005 Gran retrospectiva a Sindelfingen patrocinada per Daimler Chrysler.
2006 “Volant sobre colores“, exposició al Palazzo Farnese, Berlín.
“Volant sobre colors“, exposició a la Galeria Art Estació, Manacor, Mallorca
- Projecte amb el cantant alemany Peter Maffay "Encontres - una aliança per a nins”.
2009 “Els altres colors", retrospectiva de Gustavo en el seu 70 aniversari al centre de la cadena de televisió i ràdio de Berlín i Brandenburg (rbb).
2012 L’associació cultural Cap Vermell li atorga el PREMI CAP VERMELL 2012 pels seus valors artístics i humans com a persona destacada del municipi de Capdepera.
2013 “Can Patilla booggie-woogie” al Centre Cap Vermell. Cala Rajada. Retrospectiva dels seus 50 anys d'activitat artística.
2014 Donació al poble de Capdepera del mural ceràmic “Grupo de músicos esperando el barco de la alegría” instal·lat al moll de Cala Rajada.
- Acte de donació i exposició “Teules per a Lluc” (Escorca i Campos)
- “Mi siglo XXI” - Can Prunera –Sóller.
- Disseny del premi de cine del MALLORCA FILM FESTIVAL
2015 “Por amor a los colores” Exposició al centre de la cadena de televisió i ràdio de Berlín i Brandenburg (rbb). Berlín.
- Donació al poble de Capdepera del mural ceràmic “Pareja de pescadores en un barco negro de Amberes” instal·lat al moll de Cala Rajada.
2016 Disseny i donació de 4 vitralls a l’església de Cala Rajada.
2017 VOM GLÜCK ZU MALEN”. “La suerte de pintar”. Museum Markoberdorf. Baviera.
2018 80 Aniversari. La alegria de los colores. Cap Vermell. Cala Rajada.

2021 Gracias, BERLIN! Castell de Biesdorf. Berlin.

Per a més informació http:// www.artgustavo.com