Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 1861

...sobre la neteja de camins i voreres



Aquest text és una opinió personal i totalment discutible. No qüestiono la feina feta pels usuaris del Projecte Millora que han dut a terme la “neteja” de camins i voreres, però penso que en alguns indrets la seva actuació ha estat excessiva. De fet, sembla que han fet feina de valent com hem vist en algunes imatges difoses per les xarxes. Suposo que han fet el que l’han encomanat i han "tirat de motoserra" allà on els han indicat, però el resultat en algunes zones és més que qüestionable. 

A la carretera de Sa Pedruscada no s’han limitat a exsequellar les voreres, sinó que s’han llevat molta vegetació, especialment moltes mates (algunes de grans dimensions) i s’ha eixamplat la vorera a costa de eliminar la vegetació i escampar grava. He de dir que m’agradava més com estava abans i que amb una bona esporgada de les voreres (respectant els arbres i arbust) hagués bastat. A jo, i insistesc que és una qüestió personal,  m’agrada més la vegetació natural que l’intent d’ajardinar-la.  Així i tot  he de reconèixer que ara dona sensació d’amplitud a la carretera però a costa de llevar massa vegetació.   




N'hi ha altres punts l’actuació que l'he trobada molt excessiva. Posaré un parell d’exemples per no cansar ( encara que n’hi ha molts més).

Davant del cementiri han arrasat una zona arbrada...  i no entenc perquè. S’han tallat de soca-rel mates considerables ( Quina mania amb llevar totes les mates!) i altres arbusts. Algú hauria d’explicar als responsable l’importància del sotabosc i els arbust per mantenir l’humitat de la terra i evitar la pèrdua de sòl (això s’ensenya a les escoles des de ben petits, mireu sinó els llibres de text quan parla de desforestació... això és el que s’ha fet en molts de llocs!).





Prop de s’Aguait, anant cap a Es Carregador en un altre petit espai s’han tallat pinotells i mates. Un lloc a ran de  mar, on la vegetació li costa subsistir i ha quedat poca cosa més que qualque garballó. Era un raconet encantador i l'han arrassat!





I per acabar, a la zona urbana entre els carrers Cavall Marí i Crancs  (entre l’avinguda dels Pins i la mar) també s’ha llevat molta vegetació desfigurant les voreres dels carrers. Pensava que exsecallarien les plantes existents però no que se tallarien. Una altra vegada moltes de les mates i arbusts tallades des d’abaix, a les imatges se veu la diferència que com estava abans de l'actuació i com ha quedat.

Uns espais verds ...


... han quedat malmesos.

Insistesc que no qüestiono tota la feina feta, n'hi ha determinades actuacions en camins i voreres de carretera que s'han fet prou bé.  I que consti que em sembla necessari que es tallin els arbres quan sigui necessari, que s’esponguin  les plantes que envaixen les voreres  o podin les que molesten, però “entre poc i massa la mesura passa”.





Dec ser que soc rar i penso que el bosc i les zones naturals no són jardins, que les plantes no són “brutor”, que netejar un espai arbrat no és de eliminar gairebé totes les plantes, que arbres no s’han de tallar alegrement, que les plantes autòctones ( i les mates ho són) s’han de conservar, de la importància del sotabosc i la diversitat, que no es poden tallar plantes que han necessitat molts d'anys per formar-se per tenir "millor" vista ...


Una cosa és exsequellar les mates i altra el que s'ha fet.



Si han de seguir amb actuacions d’aquest tipus demanaria que fossin més curosos amb la vegetació pròpia de les zones o que ho facin professionals, no tot val. I per favor no tornar a fer la tala excessiva que, sota el meu punt de vista, se fa amb la vegetació del municipi.  Visió que, vists els resultats, no concorda amb els  responsables actuals.

G/C