Imprimeix
Categoria: Un peu per aquesta foto
Vist: 1728

Antoni Flaquer “Coix”

Villa Inca 1920

 



Villa Inca, conegut com a can Maura.

Na Magdalena Esteva m’ha fet arribar aquesta foto, ja que la seva padrina materna hi va treballar. La foto, és molt suggestiva del temps passat.
El casal el va construir Don Bartomeu Maura i Montaner l’any 1903. Pintor i gravador de la Real Fábrica de Moneda i Timbre, i també membre de la nissaga dels Maura.

Villa Inca és un distingit casal a l’ombra de la Torre Cega, que donava importància a Cala Rajada, tant pel casal com per la família que l’habitava.
Els mariners de Cala Rajada, els estius, no es cansaven de demanar a Don Bartomeu Maura quan venia Don Antoni Maura, per tal de demanar-li que fes un moll segur per a les seves barques.

El 1945-46 comprà la finca una família nord-americana, els senyors Ross, que la van eliminar per fer un gran xalet al seu gust.

Com diu en Jaume Fuster al seu llibre Celistre, hem perdut part de la nostra identitat quan varen enderrocar l’Hotel Castellet, la casa de dona Maria Esteve per fer-hi l’edifici Porto Cala, també per la destrucció dels xalets de Villa Argentina i Can Moragues, les cases de planta baixa del voltant del moll i, el darrer episodi, l’enderrocament de Can Bloch: amb tot això, hem perdut part de la identitat com a poble.

A Catalunya l’han conservada, com ho han fet els pobles de Calella de Palafrugell o Sitges i a la Costa Blava han deixat el poble mariner per fer les modernes construccions fora del nucli mariner i no han perdut la seva identitat marinera.
 
 

La segona foto està feta de damunt la Torre Cega. Es veu el casal de Bartomeu Maura.