Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 3234

El trempó, plat de l'estiu per excel·lència








Estava cantat. No calia ni l'enquesta. A l'estiu, el trempó és l'estrella de la taula dels mallorquins, fins i tot d'aquelles taules més sofisticades i amb més pretensions. Però, en aquest últim cas, se sol menjar amb forqueta i en plats individuals, i ja no és allò que ha de ser. A Mallorca, l'autèntic trempó tots els comensals l'han de menjar dins el mateix plat o l'escudella on s'ha trempat (trempar=trempó), amb un bocí de pa blan i amb els dits, suca que te sucaràs, tant l'oli com l'aigua de vegetació de les tomàtigues. Ah, el trempó ha de dur tomàtiga, prebe verd mallorquí i ceba. I prou. Tot el que li afegiu, és pervertir-ne les seves essències. Bé, sigui com sigui, el trempó s'ha imposat entre els nostres lectors (43.6%), com no podia ser d'altra manera, i sembla que té corda per a estona.

El segon lloc se l'ha merescut un altre clàssic de la temporada: el tumbet. I té molt de mèrit, aquest segon lloc, perquè es tracta d'un plat que duu feina, d'aquells que molts de joves defugen precisament perquè suposa una elaboració més o manco llarga. Però és que un tumbet ben fet, és una orgia per al paladar! A més, aquest plat tan nostre resulta molt versàtil i tant es pot menjar tot sol com acompanyant carn o peix. Un 20.8% dels nostres votants l'han triat.

La tercera opció ha estat la del pa amb oli, amb un 18.9%. El pa amb oli ja ha merescut una literatura prou ampla i diversa, i per tant, poc hi hem d'afegir. Com a proposta gastronòmica, el pa amb oli s'ha estès... com una taca d'oli, i n'ofereixen pertot. Fins i tot hi ha "pambolieries", i es fan "pamboliades". Tothom té la "seva" fórmula per a preparar un bon pa amb oli i l'ordre de lligar els ingredients amb el pa. I, evidentment, tothom té el companatge preferit per a menjar-hi, però també en aquest cas hem de recordar que l'autèntic pa amb oli, almanco temps enrere, no en duia, d'acompanyament. I és que una llesca de pa del dia, el tomatigó fregat, l'oli i la sal, no necessiten més noses. Dues olives trencades, en tot cas.

Les altres propostes ja han quedat clarament distanciades. Ens sap greu el darrer lloc, una mica vergonyant, de l'escudella fresca. Volem creure que més de dos lectors de "Cap Vermell" no saben ni en què consisteix, però només es tracta de provar-la una vegada per a quedar-hi enganxat de per vida.

Aquests són els resultats definitius:

Trempó
113  43.6% 
Tumbet
54  20.8% 
Pa amb oli
49  18.9% 
Amanida russa
15  5.8% 
Albergínies farcides
14  5.4% 
Altres
8  3.1% 
Escudella fresca
6  2.3% 

Nombre de votants  :  259
Primer vot  :  dijous, 8 de juliol de 2010 12:28
Darrer vot  :  dissabte, 24 de juliol de 2010 10:26