Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2169

El Consistori es compromet a mantenir el paisatge adherint-se a l’ICTIB


L’Ajuntament de Capdepera ja forma part de l’associació anomenada Impulsors de la Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB), després que s’aprovés per plenari la moció presentada per l’equip de govern relativa a la seva incorporació.
Segons s’explica a la moció, els motius per formar-ne part es basen a protegir el paisatge i recuperar els valors naturals, i d’aquesta manera, millorar l’oferta turística de la zona.
L’ICTIB és una associació sense afany de lucre que actua com a xarxa de suport i d’interrelació dels diferents promotors de la custòdia del territori a l’arxipèlag balear.
El terme “custòdia del territori” indica un conjunt d’estratègies diverses, de qualsevol índole, dirigides a conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural de llocs concrets que es desenvolupen gràcies a les entitats de la custòdia del territori, que poden ser des de propietaris individuals fins a administracions públiques o empreses privades compromesos amb el paisatge. Prové del segle XIX, quan als EUA es va crear The Trustees of Public Reservations, i no va arribar a Espanya fins l’any 2000, quan es va desenvolupar el Seminari Internacional de Custòdia del Territori. 
La metodologia de treball es basa en pactes voluntaris entre les entitats i els propietaris dels terrenys que es volen conservar, amb els quals s’estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el medi natural i el paisatge de les finques.
Les entitats de custòdia del territori, com és ara l’Ajuntament de Capdepera, actuen en finques o espais d’arreu del territori, tant marins com forestals, agraris, fluvials o urbans que tenguin un interès especial per la fauna, la flora, el paisatge o el patrimoni cultural que acullen o que podrien acollir si s’hi apliquessin les mesures adequades.
L’Ajuntament de Capdepera, com a nou membre de l’ICTIB, ja ha començat a fer els primers contactes perquè propietaris de la zona s’hi adhereixin.