Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2663
Denegada la pròrroga de les obres en el solar de l'antic hotel Tucan
-----------------
Oferim, íntegra, la moció del PP sobre mesures de recolzament al sector turístic



El passat dimarts, dia 6, assistírem a un Ple pacífic i assenyat, on cadascú defensà els respectius punts de vista sense caure en les desqualificacions i els exabruptes a què, per desgràcia, ens tenen acostumats alguns dels nostres representants polítics. Cosa aquesta –la moderació– que no saben com els l’agraïm.

 

Facem-ne un repàs.

 

Després de l’aprovació de la sessió anterior, es passà a debatre els distints punts de l’ordre del dia.

 

II.- EXP NÚM. 138AG/08: ADDENDA AL CONVENI SUBSCRIT ENTRE L’ADMINISTRACIÓ DE LA CAIB I L’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA PER A L’ADEQUACIÓ, SEGELLAMENT I REGENERACIÓ AMBIENTAL DE L’ABOCADOR DE RESIDUS SÒLIDS URBANS DE “SON BARBASSA”

 

Es tractava, en poques paraules, d’aprovar l’avançament de pagaments per part de l’administració de la Comunitat Autònoma i, sense intervencions, s’aprovà per unanimitat.

 

III.- SOL·LICITUD DE PRÒRROGA RE:1669 DE DATA 11/03/10 DE L’EMPRESA ENCARREGADA DE LA REALITZACIÓ DE LES OBRES D’ADEQUACIÓ, SEGELLAMENT I REGENERACIÓ AMBIENTAL DE L’ABOCADOR DE RESIDUS SÒLIDS URBANS DE SON BARBASSA. 73AG/09.

 

D’alguna manera, continuàvem dins el mateix paquet, però aquí sí que hi hagué divergència d’opinions. Els dies de pluja, molt superiors a la mitjana habitual, han fet que les obres vagin endarrerides, però Joan Ferrer va dir, literalment, que li semblava una “burrada” ampliar el termini d’execució d’aquesta obra fins a finals de juliol. Hi estigueren més o menys d’acord tant EU/EV com Es Grup, atenent sobretot que en l’adjudicació d’aquesta obra les diferències entre les distintes empreses havia estat mínimes i que un dels factors que es puntuaren va ser el dels terminis. Per tant, i per tal d’evitar que alguna de les empreses que quedaren excloses pogués emprendre accions legals, els partits de l’oposició proposaren que el tema quedàs damunt la taula, pendent d’informes tècnics precisos que quantifiquin els dies perduts per la pluja i, per tant, la pròrroga que es pot concedir. I així es va fer.

 

IV.- MOCIÓ EU-EV, RE: 1362 DE 25/02/10 RELATIVA A “EXEMPCIÓ DE PAGAMENT DEL CÀNON DIGITAL PER A LES ADQUISICIONS DE MATERIAL DE REPRODUCCIÓ I EMMAGATZAMENT DE DOCUMENTS PER PART DE LES ADMINISTRACIONS”.

 

Maria Orts defensà aquesta moció. Des que es tractava era de sol·licitar del govern central que les administracions públiques puguin quedar exemptes del cànon que ara es paga per l’adquisició de sistemes de reproducció digital (disquets, ordinadors, dvd, etc.) per tal de protegir la propietat intel·lectual. Maria Orts va explicar que les administracions públiques empren aquest material per a emmagatzemar i reproduir informació pròpia i que, en cap cas, s’atempta contra els drets d’autor. Joan Ferrer afirmà que l’SGAE és més una màfia que una altra cosa. La resta de grups acceptaren la proposta i aquesta es va aprovar per unanimitat.

 

V.- MOCIÓ D’EU-EV, RE: 1364, DE 25/02/10 RELATIVA A “COMPARTIR COTXE”.

 

Una altra proposta defensada per Maria Orts. Es tractaria d’enllaçar la web de l’Ajuntament amb la pàgina www.compartir.org, amb la qual es pot contactar amb persones que fan el teu mateix itinerari per carretera i, per tant, es poden combinar viatges. Tot adreçat a l’estalvi energètic i a la millora mediambiental. La proposta va quedar pendent d’aprovació fins que se sàpiga què costa el servei. Nosaltres, immediatament, entràrem a la pàgina esmentada i poguérem comprovar que l’únic que s’exigeix dels usuaris és un simple registre. Pensam que l’enllaç no hauria de costar res. És la nostra opinió.

 

VI.- MOCIÓ DEL PP, RE: 1422, DE 26/02/10 SOBRE “MESURES DE RECOLZAMENT AL SECTOR TURÍSTIC” (1)

 

El PP presentà una moció de 14 punts, ben fonamentada, adreçada a estimular un sector turístic en hores difícils. Mesures heterogènies, però amb un nucli central de caire econòmico-impositiu molt clar: reducció de l’impost de societats, aplicació d’un l’IVA del 4%, reducció de la quota empresarial a la Seguretat Social... És clar que es tractaria de fer arribar aquestes propostes al govern de Madrid, com a proposta de l’Ajuntament de Capdepera, i, per tant, amb nul·les possibilitats d’aplicació real. A banda del PP, que defensà la moció en la seva integritat, els altres partits en matisaren els apartats i hi mostraren adhesions i rebuigs. La petició que es votàs cada punt per separat no va prosperar i es passà a la votació. Amb 6 vots a favor de PP/Es Grup, 5 en contra de PSOE/PSM-Entesa, i 5 abstencions d’UCAP-UM/EU-EV, la moció va quedar aprovada i, per tant, serà traslladada al govern central.

 

VII.- MOCIÓ D’ES GRUP, RE: 1794, DE 16/03/10 RELATIVA AL “MUSEU DE LA MAR” I “CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CALA RAJADA I LA SEVA VINCULACIÓ AL MAR”.

 

La proposta defensada per Mateu Melis es va aprovar per unanimitat, amb un nou redactat que fa referència a la ubicació d’aquest centre d’interpretació a la zona portuària.

 

VIII.- MOCIÓ PSIB/PSOE, PSM ENTESA NACIONALISTA I UCAP/UNIÓ MALLORQUINA RELATIVA A LA INCORPORACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA A L’ICTIB (IMPULSORS DE LA CUSTÒDIA DEL TERRITORI A LES ILLES BALEARS).

 

En va fer l’exposició el regidor Bartomeu Alzina, i es va referir a la protecció, bàsicament, de les zones rústiques de la nostra Comunitat. El PP s’hi manifestà en contra, més que res, va dir el seu portaveu, per la manca de pressupost. Maria Orts va manifestar-hi el seu suport i Mateu Melis va dir que el cost que això suposava era assumible. S’aprovà la proposta amb els vots en contra del PP.

 

IX.-  EXEMPCIÓ ART. 60 DE L’ORDENANÇA DE POLICIA I BON GOVERN (HOTEL TUCAN).

 

L’empresa constructora del nou edifici del carrer de l’Agulla (antic hotel Tucan) havia demanat l’exempció de l’article 60 de l’Ordenança de Policia i Bon Govern (aquell que prohibeix les obres d’excavació i estructura després de Setmana Santa), per tal de poder continuar treballant fins tenir els fonaments a nivell de carrer (50 dies més). El primer a intervenir va ser Joan Ferrer, qui va voler saber què en pensava l’equip de govern. El batle, Josep Gallego, a més de llegir un escrit de l’Associació Hotelera contrari a la continuació de les obres, va manifestar que l’ordenança hi era per a aplicar-se i que, per tant, l’equip de govern era partidari de denegar la pròrroga. Tot seguit sí que es pronuncià el PP, en el mateix sentit, no sense una llarga exposició en què, per moments, va semblar que eren els únics que defensaven aquesta postura. Maria Orts va reconèixer que es tractava d’una qüestió que havia provocat un debat intern a la seva formació, tot valorant l’impacte negatiu de la paralització, en moments de crisi econòmica, cosa que va fer que, en la votació, aquest grup s’abstingués. Mateu Melis va manifestar que no veia necessari que el tema s’hagués traslladat al plenari. Finalment, es va rebutjar l’esmentada sol·licitud de pròrroga, amb l’abstenció que hem dit.

 

X.- EXP NÚM. 12 CULT/2010: ADHESIÓ AL “FORO IBÉRICO DE CIUDADES AMURALLADAS”.

 

Va exposar la proposta el regidor Sebastià Sureda. De la seva banda, Mateu Garau va explicar que el Patronat del Castell havia proposat l’adhesió i que aquesta quedava recollida en l’acta corresponent, a més de dir que les despeses d’aquesta iniciativa serien assumides pel mateix Patronat. El PP va manifestar que no ho veia clar, i es va abstenir. La resta de grups hi votaren a favor.

 

XI.- EXP NÚM. 16 CULT/2010: ADHESIÓ AL “WALLED TOWN FRIENDSHIP CIRCLE”.

 

Aquesta era una qüestió molt semblant a la del punt anterior i també l’explicà Sebastià Sureda, qui es va referir al futur del turisme, del qual va dir que semblava encaminar-se cap a productes diferenciats i de qualitat, en detriment de creixements quantitatius. Això, va dir Sureda, passa per anar sembrant, per donar-se a conèixer. De bell nou, la proposta es va aprovar per tots els grups, amb l’excepció del PP, que s’abstingué de bell nou.

 

L’apartat de precs i preguntes, en aquesta ocasió, no va consumir un temps excessiu, i les distintes intervencions, com ja hem apuntat al principi, es varen produir en un to de moderació.

 

Per a começar, el PP. Joan Ferrer va lamentar la imatge que havíem donat durant la Setmana Santa, amb el poble ple d’obres i amb massa fems sense recollir. Tot seguit va expressar la seva decepció perquè el batle no havia atès la segona cadena de la televisió alemanya, a la qual cosa Gallego va respondre que havia estat una simple qüestió d’horaris que, finalment, no es va poder compatibilitzar. Va demanar, Ferrer, per la pintura dels carrers de Cala Rajada (passos de vianants, línies grogues, etc.) i va obtenir la resposta de Mateu Garau, en el sentit que era una simple qüestió de disponibilitat del personal de la brigada, però que estava prevista. A Mateu Garau també li demanà per les obres de terraplenament del carrer Elionor Servera, ja que segons Ferrer, aquestes les hauria d’haver fet Carreteres i no l’Ajuntament; Garau li contestà que ja ho sabia, però com que Carreteres no dóna senyals de vida, que no podia consentir que la principal via de Cala Rajada estigués de qualsevol manera i que, a més, els anteriors consistoris també ho feien així, i que, en definitiva, no se’n penedia gens ni mica. Altres temes pels quals s’interessà el portaveu del PP foren les acampades en zones protegides durant la passada Setmana Santa i per la regeneració de l’Agulla.

 

Per encetar la seva intervenció, Maria Orts (EU-EV) va demanar explicacions sobre la subvenció concedida per a l’edició d’un disc d’un músic local (que no anomenà), a la qual cosa va respondre Rafel Fernández, en el sentit que es tractava d’una ajuda en la línia de les que concedeix l’Ajuntament per a iniciatives culturals, com l’edició de llibres, a partir de la gratuïtat tant de la presentació com del mateix disc, en aquest cas. Maria Orts va dir que en volia conèixer el cost econòmic. Va mostrar, la regidora, la seva preocupació per la brutor i la deixadesa que es pot observar en distints solars urbans, i també per la regeneració de l’Agulla o per la distribució que se n’ha de fer dels nous edificis municipals (Can Creu d’Inca i el centre “Cap Vermell”) ja que, segons expressà, convé arribar a un acord davant la imminència de la seva inauguració. Una altra qüestió que posà damunt la taula Maria Orts va ser el del control de la neteja pública i la recollida de residus, a la qual donà resposta Pilar Gasull. Finalment, la portaveu d’EU-EV va lamentar que tot un seguit de punts de l’acord per al canvi de batle no s’estaven complint: piscina municipal, diagnosi energètica, reunió mensual de la comissió de seguiment dels pressuposts, infraccions urbanístiques, personal..., i que per tant, davant el cas omís que l’equip de govern feia d’aquells acords, que aquest no s’estranyàs si EU-EV també feia cas omís de les propostes de l’equip de govern.

 

I per acabar, com sempre, Mateu Melis (Es Grup). Es va interessar per la recepció de les obres del carrer d’es Port i del casc antic de Capdepera. D’aquest va dir que, en alguns replans de l’escala del Pla d’en Cosset, s’hi embassa l’aigua, quan plou. A tot va procurar donar-hi resposta Mateu Garau, en el sentit del període de garantia en què aquestes obres es trobaven. Rafel Fernàndez va voler aclarir que la liquidació d’aquests projectes no havien suposat ni un euro de cost extra. D’altra banda, Melis va demanar per la línia elèctrica de la futura escoleta, pel Festival de les Arts al Carrer (aquest, segons va dir Fernàndez, quedarà molt reduït, si és que es fa). Davant la seva pregunta per la Mostra de la Llampuga, Climent Crespo explicà que ja s’havia tengut una primera reunió positiva amb la Confraria i que s’estava en el bon camí. A la seva pregunta sobre les expectatives de la temporada turística, segons Sebastià Sureda hi ha distints indicadors que apunten a una recuperació, sense oblidar que, en els temps que corren, les reserves es fan en el darrer minut. Quant a la reunió del Patronat de Turisme, el mateix Sureda va respondre que aquesta s’havia d’haver fet el passat 31 de mqarç, però que no havia pogut ser i que tendria lloc en els propers dies, a banda de les reunions sectorials que es mantenien amb comerciants, restauradors, hotelers... Com tots els altres, Mateu Melis també demanà per l’Agulla.

 

I això va ser tot. Que no és poc.


-------------------------------------

Tot seguit, vos oferim la moció del PP sobre mesures de recolzament al sector turístic:

Partit Popular de Capdepera

 

AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

El Grup Municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de Capdepera, mitjançant el seu portaveu Joan Ferrer Flaquer, i d’acord amb el que es preveu al Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenta la següent Moció per al seu debat i votació pel Ple.

TÍTOL: 14 MESURES DE RECOLZAMENT AL SECTOR TURÍSTIC.

El sector turístic mallorquí, el principal sector productiu de l'economia insular i el primer a Capdepera, està travessant el pitjor moment de la seva història. La nostra comunitat autònoma ha sigut la mes afectada per la caiguda de turisme al any 2009 a tot Espanya, segons la aliança per l’Aliança Turística (Exceltur). Per primera vegada en 13 anys, des de 1995, el sector turístic retrocedeix en la seva contribució al PIB. El turisme va representar el 2009 un 5,6% del PIB turístic, la data mes desfavorable de la darrera dècada i per novè any consecutiu amb una aportació a la economia espanyola per davall del promig dels distints sectors. La despesa total dels turistes estrangers es va reduir un 6,7% el 2009 respecte l'any anterior, fins als 48.242 milions d'euros, amb respecte a l'any anterior, segons l'Enquesta de Despesa Turístic (EGATUR) que elabora l'Institut d'Estudis Turístics del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.
Espanya ha vingut ocupant el segon lloc en el rànquing mundial elaborat per l’ OMT per volum de turistes internacionals des de 2001. Recentment ha estat rellevada pels Estats Units i ha passat al tercer lloc. França segueix ocupant el primer lloc com a destinació mundial del turisme. La destrucció d'ocupació en el sector hostaler s'aguditza. Els països competidors d'Espanya a l'arc mediterrani en el segment de sol i platja són Turquia, Tunísia, Marroc i aquesta propera temporada molt especialment Egipte, amb uns preus molt més competitius que els nostres. Per aquest motiu els nostres empresaris es veuen obligats a baixar preus per ser competitius.

L’intensa i generalitzada caiguda de ventes i resultats del sector turístic al passat estiu ha portat a un bon grapat d’empreses a bordejar o a entrar en números vermells al darrer trimestre del 2009. La caiguda dels preus dels hotels a las illes balears acompanyat d’una despesa menor per visitant i amb una baixada tan pronunciada d'arribada de turistes estrangers, es preveu que el PIB turístic de 2010 tornarà a caure de forma considerable. Aquest fet provoca que en moltes empreses el marge de benefici sigui nul. Segons la patronal del sector, la caiguda dels preus afecta el 80,3% de les empreses turístiques, i s'ha intensificat durant el segon semestre i se situa per sobre de la que pateix l'economia espanyola. L'índex de Preus Hotelers (IPH) es va reduir el trimestre d'estiu un 5,8%, l’ IPC de transport aeri un 1,3% i el de viatge organitzat un 2,0%, caigudes més intenses que un 1,1% que registrava l’ IPC general en els mateixos mesos. La caiguda de turisme a las illes ha creuat el límits dels 2 dígits, inclòs, el mes estrella de la temporada: agost. L’any 2009 serà recordat, a cop d’estadístiques, com el mes en que caigueren tots els topics, com per exemple el de “omplir el mes d’agost no te cap mèrit” . un 11,3% menys de turistes que el mateix mes al any 2008. Es desglossament encara es mes preocupant ja que volaren a las illes un 17,3% menys d’alemanys que en 2008, segons dades del Inestur.

Per l'actual Govern d'Espanya el turisme no és una prioritat: No s'està considerant a la segona indústria del nostre país com un sector estratègic de primera magnitud que necessita d'un impuls polític potent. Més aviat tot el contrari, mentre que a Europa els diferents països estan optant per reduir l'IVA dels serveis que afecten al turisme, a Espanya, el Govern del Sr Zapatero ha aprovat pujar l'IVA al turisme. Segons enquestes realitzades per Exceltur la confiança empresarial és la més baixa de la dècada amb un sentiment negatiu proper al 70%. Per tot això, i davant la greu crisi que pateix el sector turístic, no hi ha dilació en la presa de mesures urgents i necessàries per pal·liar la situació, per tot això, el Grup Municipal del Partit Popular presenta la següent:

 

Moció


L'Ajuntament de Capdepera insta al Govern Espanyol a:


1. Considerar el sector turístic com una prioritat del Govern de la Nació, i per això s'han de fer polítiques d'Estat de caràcter transversal per millorar la competitivitat del sector turístic.

 
2. Aplicar el tipus de l'IVA súper reduït (4%), d'acord amb la normativa comunitària, als serveis d'hostaleria, acampades i balneari, els de restaurants i, en general, el subministrament de menjars i begudes per consumir en l'acte, fins i tot si es confeccionen previ encàrrec del destinatari, i al transport de persones i dels seus equipatges, aproximant el seu tractament fiscal al dels principals competidors europeus.

 

3. Rectificar la pujada d'impostos davant l'actual situació de crisi. Mantenint, a partir de l'1 de juliol de 2.010 i amb vigència indefinida, la tributació per IVA vigent a 31 de desembre de 2.009.


4. Reduir al 20%, de forma permanent i sense condicions addicionals, el tipus impositiu en l'Impost sobre Societats a les PIMES, així com ampliant des dels 120.202,41 euros actuals a 300.000 la base impositiva màxima per la qual es tributarà a aquest tipus reduït , i ampliant la consideració d'empresa de reduïda dimensió, als efectes del benefici d'aquest règim especial, a aquells l'import net de la xifra de negocis sigui inferior a 12 milions d'euros, en lloc dels 8 milions que es requereixen a la actualitat.


5. Fomentar la creació d'ocupació i la competitivitat del sistema productiu espanyol modificant a la baixa la cotització empresarial a la Seguretat Social.


6. Afavorir un entorn de contenció de costos que afectin directament al sector turístic, incloent-hi els costos energètics, els de comunicacions i transports.


7. Reduir les taxes portuàries i aeroportuàries en un 50% en tots els aeroports i ports de les Illes Balears a fi de fer més competitiu, i també sol·licitar la cogestió del aeroport de Son Sant Joan.

 

8. Donar seguretat jurídica al manteniment dels xiringuitos de platja.

 
9. Impulsar una major periodicitat de la Comissió Interministerial per agilitar les actuacions transversals que són competència del Govern.

 
10. Que dins del semestre de la Presidència espanyola de la Unió Europea el Govern hauria de proposar les mesures següents:

·         Treballar per aconseguir l'espai únic europeu.

·         Potenciar el programa de turisme sènior europeu.

 

 

11.  Augmentar la línia ICO-Renove en 1000 milions d'Euros.

12. Augmentar el període d'amortització de 15 a 20 anys del Pla Renove.

13. Actualitzar urgentment el Pla de Turisme 2020 que ha quedat totalment desfasat.

14. Promoure una reconversió integral urgent del municipi de Capdepera per recuperar el protagonisme com a destí turístic.

 

Capdepera, 26 de febrer de 2010

Sgt. Joan Ferrer Flaquer