Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2140

 Capdepera inclosa en el programa del Consell de Mallorca, que  ha atès 66 víctimes de violència de gènere, juntament amb  Andratx i Pollença 

 

 

  

El Consell de Mallorca, a través del Departament d’Esports, Joventut i Igualtat, ha atès 66 dones víctimes de violència de gènere a Andratx, Pollença i Capdepera des del mes de juliol de 2008, data en què es va posar en marxa el projecte de sensibilització i atenció a la violència contra les dones en aquests municipis. En total, s’han rebut 74 peticions, si bé vuit dones no arribaren a presentar-se a la primera consulta.
 Dues psicòlogues, que compten amb una gran experiència en l’atenció psicològica a les dones víctimes de violència, han estat les encarregades d’atendre les demandes que han arribat des de cada un dels municipis que han participat en el projecte.


Resultats

Durant aquest primer any i mig de gestió es varen rebre un total de 74 sol•licituds, de les quals s’atengueren 66, distribuïdes de la manera següent: 19 al municipi d’Andratx, 25 al de Capdepera i 22 al de Pollença.
Pel que fa a la problemàtica que presentaven les dones en arribar a la consulta, un 80 %  era atesa per patir qualque tipus de violència (incloses les que eren a la vegada víctimes i maltractadores), si bé en un primer moment algunes al•legaven conflictes familiars o dificultats per la separació.


Pel que fa al tipus de maltractaments, el físic és un denominador comú en el 86 % de les 49 dones que al•legaven ser maltractades. Concretament, es produïa en 42 d’aquestes 49 dones i, a la vegada, en 38 dels casos s’acompanya del maltractament psicològic.


Perfil de les usuàries

Pel que fa a les dones que han fet ús d’aquest servei, quasi un terç estan casades  o tenen una parella de fet ; un altre terç són fadrines  i la resta  mentre la resta presenten situacions diverses que van des de la separació  al divorci , passant per la tramitació d’alguna d’aquestes situacions o mno precisen la situació en què es trobaven.
Quasi la meitat de les 66 dones ateses  tenen entre 31 i 50 anys, una edat que pressuposa una època de criança dels infants. Aquest fet fa pensar que les conseqüències de la violència no són patides únicament per les dones, sinó també pels fills. Finalment, la gran majoria de les dones són de nacionalitat espanyola amb un nivell d’estudis majoritàriament baix.

Taller educatiu
També s’ha dut a terme un programa paral•lel de sensibilització que s’ha adreçat a diferents col•lectius, especialment als relacionats amb l’atenció a les dones que han patit algun tipus de violència. Així, es varen fixar tres línies: la primera s’adreçà als professionals dels serveis socials i dels centres de salut; la segona als mediadors i les mediadores culturals, i una tercera línia de sensibilització  adreçada a la població en general, a través dels tallers «Com puc reconèixer una situació abusiva?», «En l’amor tot val?» i «Més enllà de la violència: la resiliència», cada un dels quals simbolitza el recorregut d’una situació de violència. 

Finalment, aquests tallers també s’han duit a terme a quatre instituts d’educació secundària, entre d’ells l’IES de Capdepera amb una resposta  dels estudiants  molt satisfactòria.