Avui, 28 de juny, se celebra arreu del món el Dia Internacional de l'Orgull i l'Alliberament LGTBI+ per commemorar les protestes que varen tenir lloc el 1969 a Stonewall, a la ciutat de Nova York. Aquells fets varen suposar una rebel·lió per plantar cara a tota la violència històrica que havia patit la comunitat LGTBI+ ,principalment les persones trans racialitzades, i va ser l'inici del moviment i la lluita pel reconeixement dels drets de tot el col·lectiu.
En el cas de les Illes Balears, tot i que el 1979 ja hi va haver una primera celebració de l'Orgull, una de les primeres reivindicacions del col·lectiu va tenir lloc a Cort el 16 de novembre de 1984 sota el nom de Sant Reprimoni, l'Stonewall del moviment LGTBI+ de les Illes.
El consistori de Ciutat havia decretat, uns dies abans, el tancament de 32 locals entre els quals s'incloïen tres bars d'ambient gai ubicats al centre de Palma. Aquest tancament, arbitrari i sense cap motiu, va fer que s'organitzàs la processó liderada per activistes del FAGI. Cal recordar, doncs, la gran tasca desenvolupada per aquesta entitat pionera a les Illes, des de finals dels anys 70, i de moltes altres que l'han seguida com Arrels, Ben Amics i Alas.
Enguany, la commemoració es troba emmarcada en l'increment d'agressions LGTBI- fòbiques i la normalització dels discursos d'odi, socials i, de vegades, institucionals. Una mostra més de la violència que les persones LGTBI+ continuen patint dia rere dia. Les investigacions, les enquestes, els informes policials i judicials, i la mateixa realitat demostren que la discriminació, els discursos i els delictes d'odi per LGTBI fòbia augmenten i representen una amenaça pels drets fonamentals. És patent l'auge de discursos d'odi, homòfobs i trànsfobs, per això hem de seguir treballant des de tots els espais possibles per acabar amb la impunitat i arraconar les actituds reaccionàries i els discursos d'odi, venguin d'on venguin.
Així, malgrat que els avenços aconseguits per l'activisme LGTBI+ hi continuen havent tota mena d'agressions, més o menys evidents socialment. Per això, aquesta diada, a més de festiva, ha de servir per a visibilitzar la lluita del col·lectiu i reivindicar els drets de persones, lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals i qualsevol manifestació de
diversitat sexual i de gènere. La Llei de les Illes Balears 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar l'LGTBI-fòbia, marcà una fita històrica en l'avenç dels drets per al col·lectiu, però no ens podem aturar aquí, cal seguir avançant en l'assoliment de drets de totes les persones.
Des del Consell ja hem consolidat el SAI LGTBI, un servei integral per a les persones LGTBI i treballam amb diferents col·lectius per sensibilitzar la societat i avançar conjuntament en els drets de les persones LGTBI, majors o joves que necessiten compromís, resposta i constància per part d'institucions com el Consell de Mallorca.
Un estudi recent de Ben Amics fet a Palma posa de manifest que el 70% de les persones del col·lectiu LGTBI han patit algun tipus de discriminació pel fet de pertànyer a aquest col·lectiu, la qual cosa demostra que encara no ho tenim tot aconseguit. Per això, totes les institucions mantenim el compromís de treballar i crear els instruments necessaris perquè la nostra illa i els nostres pobles siguin lliures de LGTBI-fòbia.