Desconeixem si les noves construccions municipals, biblioteca i arxiu, participen en el pla integral d’autoconsum.



A Capdepera i Cala Rajada, s'estan duent a terme tres i un projectes d'autoconsum compartit respectivament i compten amb una inversió de 130.000 euros en total.
Aquests projectes estan situats en habitatges de protecció oficial (VPP) i generaran un total de 100 kW que beneficiaran a més de 60 habitatges.
A Capdepera, els projectes s'estan desenvolupant en VPP situades al carrer dels Dones de la Llata (2 projectes) i al carrer de Roses. Per part seva, a Cala Rajada el projecte que s'està duent a terme està situat al carrer de Pizarro.

El Govern balear ha presentat el primer pla integral d’autoconsum. La inversió serà d’un total de 91 milions (15 fons propis, la resta, de fons europeus). Suposarà un estalvi de 52.000 tones de CO2 anuals. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, assegura que “aquest pla sorgeix de la necessitat d’accelerar la implantació de renovables. L’any 2027 produirem prop del 35% de tot el consum energètic de la comunitat”.

Segons les estimacions de l’Executiu, suposarà un estalvi directe de 13 milions d’euros i una disminució de les emissions de CO₂ comparable a “vuit mesos sense cotxes circulant per la via de Cintura de Palma”.


Desconeixem si les noves construccions municipals, biblioteca i arxiu participen en el pla integral d’autoconsum. Algú, govern o oposició, ho sap?

Fa nou mesos entrevistarem a Ferran Rosa, director gerent de l'Institut Balear de l'Energia i ens parlà d'aquests projectes.



Crida als ajuntaments perquè cedeixin espais

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «amb aquests projectes avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l'energia i amb especial atenció a criteris socials. Aquest projecte és un exemple de com les administracions podem lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica de manera conjunta. Un objectiu al qual se suma la necessitat d’evitar dependre energèticament de l’exterior per tenir un sistema més resilient». A més, ha fet una crida als ajuntaments assistents perquè cedeixin cobertes i espais on l’IBE pugui desenvolupar aquests projectes per poder arribar encara a més gent i poder accelerar la transició energètica d’una forma socialment justa i distribuïda.

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que «aquest és un projecte que és replicable a tota mena d'instal·lacions i municipis; des d’escoles, poliesportius o aparcaments fins a edificis administratius. Un exemple que maximitza el potencial de les nostres cobertes per a generar energia sense la necessitat de consumir territori. Vull recordar que l’IBE es troba a disposició de la resta d’ajuntaments de les Illes per tal de poder replicar aquest model i ajudar a avançar en la democratització de l’energia».