Un equip de l'IMEDEA (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats) liderat per la Dra. Anna Traveset ens ha visitat aquesta setmana per donar-mos informació de les seves investigacions sobre Garballó i les seves relacions amb la cabra i la papallona barrinadora de garballó (Paysandisia archon). 




Ens ha anat molt bé tenir notícies de primera mà del que s'està investigant. La investigadora Raquel Muñoz està treballant a l'ermita de Betlem i altres zones de Mallorca afectades per la papallona invasora per conèixer millor biologia de la conservació dels nostres ecosistemes.
Encara que no s'ha trobat un tractament eficaç per lluitar contra la Paysandisia des del parc intentem recuperar la població de garballons amb reforestacions.





Per això el dissabte hem plantat plomissons tractats al Centre forestal de Menut i hem pogut celebrar el dia del garballó.


.


Gràcies a tots els participants voluntaris i als membres de l'associació "Art de la pauma al Parc Natural de llevant".




És de sobra sabut que fa temps que els garballons reben l'amenaça d'una papallona, la "Paysandisia archon", que en la seva fase d'eruga, ataca indiscriminadament les entranyes més vulnerables de la planta, foradant descaradament les seves intimitats fins tocar la medula i conduir-la a una mort sense remei. Per això era tan important per a nosaltres aquesta activitat i fer-la coneixedora als participants.



No podem negar que vivim en un món cada cop més globalitzat que mos aporta una riquesa inqüestionable, però la col·lectivitat que habita aquest món és enormement individualista i egocèntrica, incapaç de gestionar bé aquesta globalització i els recursos finits dels quals depèn la nostra existència.





Per això, activitats com la d'avui, aporten un bri de llum i encara mos fan confiar amb el que va quedar a la caixa de Pandora quan tots els mals varen sortir a fora: l'ESPERANÇA de que, si ens ho creim iens ho proposam, nosaltres mateixos podem ser el canvi que volem veure en el món.