El Govern impulsa més de 100 accions a totes les illes amb els primers 47,7 milions d’euros que les Balears rebran dels fons europeus. Una de les línies principals és la intervenció a les zones més madures de les Illes.
El Govern de les Illes Balears impulsarà al voltant de 100 accions turístiques amb els primers 47,7 milions d’euros que arribaran a l’arxipèlag procedents dels fons europeus Next Generation (EU) destinats a millorar el model turístic. Així ho ha anunciat aquest matí la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la presentació d’aquests projectes que s’iniciaran l’any que ve.
Tots els projectes ja han estat presentats davant el Govern d’Espanya perquè siguin aprovats la setmana que ve en la Conferència Sectorial de Turisme. Estan agrupats dins un pla global, denominat Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destinacions, i s’executaran durant els tres anys vinents (2022, 2023 i 2024).
Durant la presentació d’aquest Pla, duta a terme divendres dia 17 al Consolat de Mar, la president ha recordat que la «capacitat de diàleg» entre les institucions i els agents socials ens ha permès pactar una estratègia i una negociació «que farà possible que a les Illes Balears arribin més de 230 milions d’euros durant els propers tres anys per invertir en turisme». «Els fons ja són aquí i som capaços d’executar-los», ha dit la presidenta, qui també ha destacat que «som líders en justificació dels fons FEDER, amb el 94,6%, mentre que la mitjana espanyola és del 58% i també la primera comunitat que ha certificat la planificació del REACT». Això s’està aconseguint «gràcies a una governança que es basa en el pacte entre institucions i el diàleg social»., ha finalitzat la presidenta».
De la seva banda, el conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha recalcat les actuacions que es duran a terme a les zones més madures: «Vàrem fer un Decret llei valent contra el turisme d’excessos i ara destinam recursos públics per fer un acompanyament a aquestes zones i per això una part important dels recursos seran per als quatre municipis afectats pel Decret llei».
El conseller de Fons Europeus, Miquel Company ha explicat que, dels 1.500 milions d’euros assignats a les Balears dels fons Next Gen, «més de 380 milions s’han posat ja en circulació a través de línies d’ajudes, licitacions de projectes o convenis amb els consells insulars», i ha explicat algunes de les línies d’actuació que ja està executant el Govern, com ara les convocatòries dirigides a empreses i particulars per a instal·lacions d'autoconsum energètic, rehabilitació d'edificis o compra de vehicles elèctrics.
La presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat que amb aquest pla es du a terme una «primera inversió de prop 30 milions d’euros a Mallorca que invertirem en impulsar un turisme més sostenible, que involucri el sector agroalimentari i potenciï el producte local, amb intervencions a zones turísticament madures i enfocant esforços en la desestacionalització de l’oferta als municipis d'interior». Cladera ha apuntat que «la institució insular tendrà un paper fonamental en la transició a un model turístic més sostenible, eficient energèticament, digital i competitiu, amb l’aportació del sector privat i de tots els sectors econòmics».
El Pla Territorial de Sostenibilitat Turística
El Pla presentat avui se centrarà en tres línies principals. En primer lloc, preveu intervencions a les zones més madures de les Illes, com la Platja de Palma, Magaluf o Sant Antoni de Portmany. L’objectiu és intervenir per orientar els recursos i les infraestructures cap a una gestió més sostenible i circular, com a primer pas cap a projectes ambiciosos de renaturalització d’aquestes zones.
Entre els projectes desenvolupats d’acord amb aquest criteri, hi ha la primera fase de la renaturalització de la Platja de Palma, actuacions al passeig marítim de Magaluf o la recuperació urbanística de la zona del West End de Sant Antoni de Portmany.
També s’impulsen inversions orientades a desenvolupar nous productes, com el turisme esportiu i el cultural. En aquest sentit, es desenvoluparan projectes com el Green Film Shooting, a Mallorca; la recuperació de l’estany des Ponts, a Alcúdia, per convertir-lo en un canal de regates, o la creació del Museu de la Mar i la Pesca d’Eivissa.
A més, s’impulsaran iniciatives que contribueixin a potenciar un turisme sostenible, amb una aposta pel producte local. En aquesta línia, s’inclouen accions com diverses línies per a la digitalització i la circularitat hotelera a totes les illes, actuacions d’adaptació a la sostenibilitat a Formentera i l’adaptació a criteris de sostenibilitat d’urbanitzacions turístiques de Menorca.
Els objectius d’aquest Pla i de les accions que engloba són fer avançar el model turístic de les Illes Balears d’un model lineal a un model circular així com incrementar el valor del sector turístic, fomentar l’ocupació de qualitat i reduir l’impacte ambiental de l’activitat turística.
Cohesió territorial entre illes
Per illes, el Pla Territorial aplica un criteri de cohesió territorial amb els següents percentatges i quantitats d'inversió:
· Mallorca 62,7% (29,7 milions)
· Menorca 16,2% (7,67 milions)
· Eivissa 16,6% (7,86 milions)
· Formentera 4,6% (2,16 milions)
Mallorca
A Mallorca el Pla se centrarà en inversions enfocades a millorar les infraestructures de zones madures, així com orientar els recursos i les infraestructures cap a una gestió més sostenible i circular i a desenvolupar nous productes turístics.
Menorca
A Menorca es prioritzaran les accions encaminades a aconseguir una major sostenibilitat en el destí, aspecte en el qual l'illa ja és un referent. L'objectiu és allargar la temporada turística.
Eivissa
A Eivissa, la inversió més destacada i que implicarà una aportació de 4 milions d’euros és la que es durà a terme per a la recuperació urbanística a a Sant Antoni de Portmany, una zona inclosa en el decret d'excessos i en la qual l'objectiu és millorar l'oferta per a atreure un turisme de major qualitat. A més, es preveu una aportació de poc més d’1,5 milions per al Museu de la Mar i la Pesca d’Eivissa.
Formentera
A Formentera s’invertiran més de 2 milions amb projectes centrats en la sostenibilitat i la sensibilització, tant per a residents com per a turistes, de la necessitat de mantenir el respecte pel paisatge i la cultura de l'illa.
Aquests 47,7 milions que arribaran a les Balears dels fons Next Gen corresponen a l’assignació per a l’any 2022 d’un paquet global de 130 milions que han d’arribar en els tres anys vinents per impulsar una millora del model turístic.
A més, les Illes Balears també rebran 100 milions més procedents de fons europeus (de resiliència) per impulsar una millora del model turístic, per la qual cosa, en total, seran 230 els milions d’euros de què disposaran les Balears per a aquest fi en els propers anys.
La presentació d’aquest Pla s’ha dut a terme avui matí al Consolat de Mar i hi han participat, a més de la presidenta, els consellers i la presidenta del Consell de Mallorca, representants del sector turístic, de diversos ajuntaments de les Illes i dels agents econòmics i socials.
Aquí teniu el document en pdf del Pla territorial de sostenibilitat turística en destinacions de Mallorca