L’equip d’Educació Ambiental del Parc de Llevant i l’associació “Art de la pauma al Parc Natural de Llevant” han organitzat un programa per a fomentar l’artesania de la pauma. Després de l’organització d’una sèrie de tallers d’elaboració de llata s’ha volgut donar una passa endavant.
Dia 19 de juny se va organitzar un taller d’arrabassada de paumes i la visita guiada a la exposició informativa del Parc de Llevant.
Dia 23 de juny va tenir lloc una interessant conferència de Pere Cortada anomenada “El trenat de fibres vegetals. Passat, present i futur”, al teatre de Capdepera. La sala polivalent del Teatre de Capdepera se va omplir, atenent a les mesures COVID.
Amb una acurada projecció va parlar dels orígens i la importància del treball amb fibres vegetals des de la Prehistòria fins els nostres dies. El fil argumental de la seva xerrada, te el seu inici amb la visualització d’una senalla al Museu Britànic d’una actualitat sorprenent. A partir d’aquí recull informació (publicada en una sèrie d’articles de publicats a cap Vermell, treball guardonat per l’associació de Premsa Forana de Mallorca) i s’endinsa en els més recents descobriments arqueològics, sobretot pel que fa a la corda com a motor de desenvolupament de l'esser humà.
Però, a més del valor històric, recordà que el trenat de fibres vegetals és gairebé universal i al Llevant de Mallorca va tenir una gran importància, fins al punt d’ésser un element que forma part del pensament col·lectiu, especialment a Artà i Capdepera.
Si la part històrica va ser molt interessant, encara trobem més encertada la visió del present i futur: “la importància de recuperar aquesta saviesa no escrita, mantenir-la i adaptar-la a les necessitats del nostre present, i transmetre-la a les noves generacions per a que no s'oblidi i perduri en el temps”.
El futur passa per la comercialització, l’ús de les xarxes socials i posar en valor l’obra de llata. Per acabar va fer dos propostes a tenir en compte: la declaració de la confecció de la llata com a BIC i crear un pla estratègic entre els ajuntaments de Capdepera i Artà.
El programa es completa amb les mostres d’elaboració als mercats d’Artà, Sant Llorenç, Capdepera i Cala Rajada. Tant la mostra de Capdepera com la de Cala Rajada van tenir moltes visites i un molt bon ambient d’artesans visitants. Na Cati Piris, educadora del Parc de Llevant, va agrair la col·laboració dels ajuntaments en l’aportació d’infraestructura per l’execució de les activitats.
Mostra al mercat d'Artà (22 de juny).
Mostra al mercat de Capdepera (23 de juny).
Mostra al mercat de Sant Llorenç (24 de juny).
Mostra al mercat de Cala Rajada (26 de juny).