Organitzacions ecologistes, sindicals i col·lectius socials de tot l'Estat han sortit al carrer per a realitzar accions simbòliques de rebuig contra el previsible mode de repartiments dels fons europeus per a la recuperació i la reactivació econòmica Next Generation.

A Mallorca, una acció impulsada per les entitats de l'Aliança per a l'Emergència Climàtica davant Delegació de Govern a Palma, ha servit per denunciar que els fons de recuperació es destinaran a les mateixes grans empreses i els sectors industrials responsables de la greu crisi climàtica, ecològica, social, econòmica i sanitària que actualment patim.



A les Illes, la situació de vulnerabilitat que implica la dependència excessiva del turisme, ens aboca a apostar de manera radical cap a la transformació del model econòmic apostant pel teixit local i la diversificació econòmica, i per les iniciatives vinculades a la transició energètica i la sobirania en la producció dels recursos essencials per a sostenir la vida. Polítiques per una vertadera transició ecosocial que no vendrà de la mà dels interessos d'aquells que ens han duit fins aquí .


Nombroses concentracions han tingut lloc dissabte dia 30 de gener a desenes de ciutats de l’Estat espanyol per a reclamar un canvi radical en el repartiment dels fons europeus provinents del Next Generation UE.

Els manifestants han exigit que els doblers que rebrà el Govern de l’Estat i les Comunitats Autònomes s’utilitzi per a fer possible una transformació econòmica radical, que prioritzi posar la vida al centre de les persones, dins dels límits de sostenibilitat pel que fa a l’utilització de recursos naturals i la capacitat del planeta per absorbir els efectes de l’activitat humana. Així mateix, aboguen per construir un model social i econòmic equitatiu i just, que acabi amb la creixent desigualtat social i de gènere i ajudi a alliberar les dones dels treballs no remunerats de cures.

El govern espanyol amb la publicació del RD 36/2020 ha anunciat la creació d'una nova figura de col·laboració público-privada per gestionar els fons europeus: són els anomenats PERTE (projectes estratègics de recuperació i transformació econòmica). Això implica socialitzar pèrdues i derivar beneficis al privat, i posa els bancs privats com a gestores “a títol lucratiu” dels doblers, reduint la possibilitat d'optar als fons als grans projectes i col·locant llindars d’inversió a l’abast de molt poques empreses. De fet, aquesta mateixa setmana, Meliá, Riu, Barceló, NH e Iberostar ja anunciaven una aliança històrica per aconseguir fons de la UE. A les Illes, el monocultiu turístic ens ha abocat a una crisi social i econòmica sense precedents, aguditzada pels efectes de la pandèmia. Cal que el Govern actuï de la mà de les iniciatives realment transformadores i que permetin assentar les bases d’una transició social i ecològica que aposti per la diversificació econòmica, en el marc del repte climàtic i atenent la responsabilitat de garantir un futur possible i digne a les properes generacions en el nostre territori.

Per tot plegat, col·lectius de l’àmbit ecologista, social i sindical d'arreu de l'Estat s’han concentrat a les portes de les delegacions de Govern de diferents comunitats autònomes, on han entregat un pastís gegant per a simbolitzar que el ‘pastís’ ja està prèviament repartit entre les multinacionals. Mitjançant aquesta acció simbòlica, les entitats exigeixen al Govern de l’Estat que els fons europeus es vinculin a condicionalitats ètiques, laborals, de gènere i ambientals. Es tracta d’evitar una major precarització de les condicions laborals i una pèrdua de drets de les classes socials de menor poder adquisitiu, una reducció en les pensions, a més d’una fallida transició ecosocial verda.

Durant la concentració també s'han representat mitjançant semàfors vermells les males praxis en el repartiment dels fons, i verds per als criteris que haurien de definir el seu destí. Les organitzacions que donen suport a la mobilització assenyalen la falta de transparència dels governs en la presa de decisions i en els criteris d’adjudicació.

“El moment actual ha de ser una magnífica oportunitat per a originar l’imprescindible canvi que necessitem per encarar l’emergència climàtica i ecològica a què ens enfrontem i per a construir un nou model ecosocial que sigui just i igualitari. Tanmateix, tant el govern de l’Estat com el Govern de les Illes Balears obvien la participació de la societat civil, i existeix una absoluta falta de transparència al voltant de a qui s’adjudicaran els Fons i en quins projectes concrets s’invertiran”, han declarat les organitzacions convocants de la concentració.

Mitjançant aquesta mobilització les organitzacions reclamen al govern de l’Estat i al Govern de les Illes que adoptin els següents criteris per atorgar els fons Next Generation:

Empoderament social. Transparència en la presa de decisions i en els criteris d'adjudicació amb participació de la societat civil. Rendició de comptes.
Un 50% de la contractació per a projectes locals estratègics que fomentin les economies de proximitat.
Un 50% del pressupost destinat a una transició ecològica real. Comunitats energètiques, agroecologia, productes de proximitat, etc.
Els projectes han de plasmar la perspectiva de gènere i han de ser subjectes a l’acompliment d’estrictes criteris ambientals i socials.
Els projectes han de tenir com a criteri prioritari posar la vida al centre. Els projectes han de ser, o prioritzar, la col·laboració públic-comunitària.
Més inversió en serveis públics essencials per a la vida: sanitat, educació, investigació i cultura.

A més a més, des de les organitzacions ecologistes es reclama el principi de precaució respecte el criteri del Govern de prioritzar els projectes de digitalització per a rebre els fons, com per exemple el desplegament de la xarxa 5G. Les organitzacions alerten que la sobre financiació d’empreses tecnològiques no és necessàriament sinònim de millores socials ni ambientals, sinó un desviament de més fons a mans privades i avenços que, mal gestionats, poden implicar pèrdua de llocs de treball, danys ambientals i un augment del consum energètic, contribuint encara més a la ja accelerada emergència climàtica.

Davant l’oportunitat històrica que suposen els fons NextGenerationEU, les organitzacions assenyalen que continuar apostant per l’augment de beneficis econòmics de grans empreses contaminants i grans emissores de CO2 (principal causa de l’escalfament global) i que vulneren els drets de les treballadores no suposa cap transició, ni ecològica ni social, sinó més del mateix. Per abordar la necessària transició aquests fons s’han de destinar a afavorir una economia de planificació i gestió democràtica, feminista, social i solidària.

Enllaç descarrega galeria fotogràfica de la mobilització
https://drive.google.com/drive/folders/1LJ7oRzU_2-tovedk-IxxT7gceqfxY4Dg?usp=sharing

Organitzacions que donen suport

Amics de la Terra
Ateneu Lloseta
Ateneu Felanitx
ATTAC Mallorca
Cap Vermell, Ass cultural
Ciutat per a qui l'habita
CGT IB
Coordinadora d'ONGD de les Illes Balears (CONGDIB)
Ecotxe Cooperativa
Enginyeria sense Fronteres Illes Balears
Entrepobles
Extinction or Rebellion Mallorca
Fòrum Ciutadà de Mallorca
Fridays for Future Mallorca
Fundación DeixallesFundacio Iniciatives del Mediterrano
Greenpeace
GOB
Illes Solidàries amb el Sud
Jubilats per Mallorca.
Mercat Social Illes Balears
MOVIMENT ECOSOCIAL MALLORQUÍ (MEM)
Plataforma Antiautopist
Plataforma Reviure Tofla
S'Altra Senalla
Sindicat Docent ALTERNATIVA
Som Energia Mallorca
Som Sindicalistes
STEI Intersindical
TAIB Associació
Terraferida
Thakhi-runa
Xarxa d'economia alternativa i solidària REAS Balears

Més informació a la web:
https://opengenerationeu.net/