Llegit a Ultima Hora/ 28 desembre 2020



La factura per generació de residus ha baixat en gairebé tots els municipis de l’illa. Aquesta baixada ha estat especialment important en municipis turístics, com ara Capdepera, mentre que els municipis del Pla o zones residencials  aquesta baixada ha estat més minsa.

Atenent a les dades que apareixen a la notícia l’empresa pública Capdepera Segle XXI arribà a tenir una desviació de  - 691.676 euros, que suposa una disminució de -47%, mentre que la mitjana de la baixada a Mallorca és del -24%.

Aquesta baixada se deu tant a la disminució del tractament dels residus (21%), com a la baixada de la tarifa del 2020. Aquesta menor quantitat de residus tractats a TIRME, es produeix tant per la minva d’activitat del sector hoteler per la crisi del COVID com per l’increment del reciclatge en els municipis (per tant es redueix la quantitat de residus que s’han d’incinerar).

 Dissortadament “ aquests descens de la facturació als ajuntaments no s’ha traduït en una baixada del rebut que les empreses i llars (o els ciutadans) abonen als consistori”. Malgrat n’hi ha consistoris  que ha ofert a les empreses la possibilitat de “recalcular” l’import del rebut per mor de la crisi.

La tarifa de residus sòlids urbans (RSU) pel 2021 passarà de 111,20 euros per tona a 108,03 euros ( 3,17 euros manco per tona). També és preveu que el Govern penalitzarà els ajuntaments que no reciclin bé (s’ha d’arribar a reciclar un mínim del 50% dels residus) o no tinguin la recollida de rebuig orgànic implantat.