Tot i que el PP ho pot denunciar en el marc dels acords antitransfuguisme













Era un rumor a crits des de final d'estiu i sembla que dins el 2021 es farà realitat. Tomeu Moll, el cap de llista del PP en les passades eleccions municipals, entrarà a formar part de l'equip de govern municipal. 

Tomeu ja manifestà a l'entrevista de Cap Vermell de 19 de febrer de 2020, el seu rebuig a la política del PP, la seva voluntat de no deixar l'acta de regidor i"fundar un partit de gent del poble, gent que vulgui fer feina pel poble, ja sigui per entrar a ajudar a un equip de govern o per governar, però amb l’idea de fer feina pel municipi, per mirar per la gent d’aquí".

Tenim constància que el PP de Capdepera ha intentat que Tomeu Moll renuncii a la seva acta de regidor, cosa que no ha aconseguit a les bones.

L'entrebanc que es pot trobar a tal efecte és el fet que el PP o qualsevol altra partit municipal denuncii el nomenament al Pacte antitransfuguisme que entén per trànsfugues als representants locals que, traint als seus companys de llista i/o de grup -mantenint aquests últims la seva lleialtat amb la formació política que els va presentar en les corresponents eleccions locals-, o apartant-se individualment o en grup del criteri fixat pels òrgans competents de les formacions polítiques que els han presentat, o havent estat expulsats d'aquestes, pacten amb altres forces per canviar o mantenir la majoria governant en una entitat local, o bé dificulten o fan impossible a dita majoria el govern de l'entitat.

Els partits polítics que subscriuen aquest Acord es comprometen a rebutjar i a no admetre en el seu grup polític local a un regidor o a qualsevol altre càrrec representatiu local integrat en la candidatura d'una altra formació, mentre mantingui el càrrec aconseguit en la seva candidatura original.
Així mateix es comprometen a impedir la utilització de trànsfugues per constituir, mantenir activament o canviar les majories de govern de les institucions públiques, a no donar suport a cap iniciativa que provingui dels mateixos, i a desincentivar el transfuguisme polític a través de l'adopció de mesures dissuasòries de caràcter reglamentari i protocol·lari.
Els regidors trànsfugues no adscrits:
a) no podran exercir els drets atribuïts per la regulació aplicable als grups polítics en el desenvolupament de les sessions plenàries, sense perjudici dels drets que constitucionalment li corresponen com a regidor.
b) no podran millorar la seva situació anterior a l'abandonament de el grup municipal de origen pel que fa a la seva en les comissions, de tal manera que un nou repartiment proporcional a la composició de les comissions ni pot perjudicar el grup polític que va patir la seva disminució d'efectius per raó de transfuguisme, ni beneficiar el regidor no adscrit més del que suposava el seu situació anterior.
c) no podran participar en la Junta de Portaveus, ja que la referida Junta només pot ser constituïda pels portaveus dels grups polítics municipals.

Igualment, els Partits Polítics es comprometen a no acceptar en els seus equips de Govern municipal a membres de la Corporació que s'hagin convertit en trànsfugues pel que fa als seus grups de procedència, i rebutgen la possibilitat de que per part de l'Alcalde s'efectuï qualsevol nomenament polític que impliqui atribucions de govern o delegació genèrica.

Quan sorgissin dubtes sobre què membres d'una llista i / o grup polític han incorregut en transfuguisme, serà la formació política que els ha presentat la que
haurà d'aclarir per escrit quins d'ells s'han apartat de la disciplina de partit, a efectes de la seva qualificació com trànsfugues.
Les mesures previstes en aquest Acord pel que fa als trànsfugues, seran igualment aplicable als membres de les entitats locals que es beneficiïn de la seva conducta.

Tot això ha vist la llum després que s'estengués un rumor sobre una possible moció de censura, sobre la qual a nosaltres no ens surten els números.

El resum de tot plegat seria que, una vegada més, el batle confirma la seva màxima de que tothom te un preu.