Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1335
Les esglésies de Cala Rajada i Capdepera vestiren les seves millors gales per celebrar un any més el naixement de Jesús malgrat les restriccions per la pandèmia.



Arriba Nadal, i sobreposant-se als afectes que vivim aquests dies per causa de la COVID-19, la por, les restriccions de moviments, els aforaments, la incertesa,..., el nostre municipi  - els nostres pobles - continuen aferrats a les tradicions nadalenques, i la celebració del naixement de Jesús es continua commemorant a les esglésies com cada any. La situació actual de restriccions, ha fet menys vistoses totes les celebracions nadalenques, però no menys esperades i sentides. Per posar remei a les limitacions de l’aforament i les mesures de distanciament, Cap Vermell va retransmetre en directe les Matines de Cala Rajada, a través de la pàgina de facebook de “Parroquias Capdepera Cala Rajada”, i que ara es pot tornar a veure en diferit a la següent imatge. 

 
Clica l'imatge per veure el vídeo

Com estava previst i sense nous inconvenients, es celebraren les Matines a les parròquies de Cala Rajada i Capdepera, essent necessari haver recollit amb antelació un tiquet/entrada per accedir al temple i així poder dur un control exhaustiu de l’aforament, cosa que tal vegada aquest fet ha provocat una menor afluència de feligresos, en assabentar-se de no tenir tiquet per entrar.

A Cala Rajada la cerimònia començà a les 18h, i fou concelebrada pel rector Xisco Bernabeu i per Mn Pere Orpí. Com ve sent habitual als darrers anys i aquesta vegada agreujat per la por als contactes i també per les restriccions d’aforament, hi hagué una menor afluència de feligresos a l’església del Carme, però que així hi tot ompliren gairebé bona part dels llocs reservats per seure. Per altra banda, a Capdepera les Matines començaren a les 20h, i foren oficiades sols pel rector, amb una assistència, tal vegada considerada de discreta, sensiblement menor que a Cala Rajada (quasi bé no superant les 50 persones).

A les dues parròquies no hi faltaren la interpretació de les nadales durant les Matines, que s'ha convertit en una costum ineludible a les nostres celebracions parroquials per Nadal, nadales a càrrec de les dues Coraletes a les respectives celebracions, a Cala Rajada amb Maria Antònia Gomis a l’orgue i dirigint la Coraleta Verge del Carme i a Capdepera la Coraleta Parroquial dirigida per Elionor Gómez-Quintero i acompanyada al piano per Maria Martí Orpí.



Com a totes les Matines de Mallorca, no hi varen faltar el Cant de la Sibil·la i de l’Àngel. A Cala Rajada, els cants de la Sibil·la i de l’Àngel foren interpretats un any més, per Miquel Àngel De Juan Gomis i Núria Crespo Barrantes i a Capdepera, al cant de l’Àngel repetí un any més la veterana Elionor Martí Orpí i la sorpresa fou el canvi de sibil·la, enguany interpretada per Marina Moyà Flaquer.


Clica l'matge per veure el vídeo


Clica l'imatge per veure el vídeo



Per desgràcia, sembla que el Sermó de la Calenda, una peça que semblava havia arrelat, i que un any més no ha trobat continuïtat amb un sermoner a cap de les dues Matines. A més, aquest any les mesures sanitàries ens han privat de la participació de l’estol de pastorets cantant i acompanyant  l’adoració del Nin Jesús (molts anys representat per un infant nascut al poble molt prop de Nadal).

Per acabar felicitant el Bon Nadal, Mn. Xisco Bernabeu, a les seves primeres Matines al poble i com rector d’una parròquia, agraí al final de les dues cerimònies la col·laboració de tots els qui participaren activament durant les Matines i també amb els seus preparatius.
   


Matines a Cala Rajada













Matines a Capdepera