En una reunió del Patronat Municipal de Turisme, el sector diu estar a l’espera de l’obertura del port i aeroport de Palma per decidir actuacions.



Incertesa és la paraula que defineix l’estat en què es troba el sector públic i turístic de Capdepera enfront de la temporada 2020, a causa de la crisi de la Covid-19.

L’Ajuntament de Capdepera va convocar, després de més de 10 anys sense activitat, una reunió del Patronat Municipal de Turisme, per analitzar la situació del sector i recollir les seves propostes pel que fa al municipi com a destinació turística.

Segons ha explicat el batle, Rafel Fernández, tot el sector es troba en un impàs i a l’espera de com reacciona el Govern de l’Estat i de la Comunitat Autònoma en referència a l’obertura del port i l’aeroport de Palma per al trànsit de passatgers procedents de l’estranger. 

Els hotelers no poden fer una previsió d’ocupació com altres anys perquè encara no saben ni tan sols si obriran els seus establiments turístics. Comenten que si l’ordre governamental estableix l’ocupació de la meitat de la capacitat d’allotjament, els empresaris hauran de sospesar si els hi val la pena obrir els hotels i el mateix succeeix amb els bars i restaurants que només poden atendre la meitat de clients i amb una separació entre taules de dos metres”.

Així, al decurs de la reunió, els representants del sector van demanar a l’Ajuntament tot un seguit d’accions per ajudar el sector com; efectuar campanyes de promoció exterior en l’àmbit local, autonòmic i nacional i, l’aplicació de rebaixes en les taxes municipals d’IBI, recollida de fems i d’incineració.

En aquest sentit, el regidor de Turisme, Pere Terrassa va exposar que els establiments que tenguin baixada la barrera no pagaran la taxa d’activitat durant el temps en què estiguin tancats.

Propostes d’actuació

Entre les propostes aprovades, el Patronat va decidir el tipus de model turístic per al municipi. “Sector públic i privat volem continuar sent una destinació plural, on es conjugui el turisme esportiu, familiar, gastronòmic, cultural i paisatgístic; continuar treballant per l’excel·lència, fent millores a les infraestructures i serveis, a més de lluitar contra el turisme de gatera i excessos i potenciant la bona imatge de Capdepera com un destí de referència”, diu el regidor qui afegeix que “el Patronat es reunirà periòdicament i intentarà sumar noves incorporacions de col·lectius, associacions i persones vinculades al sector turístic per així ampliar coneixements i recollir peticions i suggeriments”.

L’Ajuntament de Capdepera està a l’espera de ratificar la signatura de la Càtedra de Turisme i Medi Ambient amb la UIB (aturada per mor de la Covid-19), perquè ja es trobi en actiu durant el curs 2020-2021 i que un dels seus representants pugui participar en les reunions del Patronat. També es va decidir la creació de l’Observatori de Turisme de Capdepera per analitzar les sinergies del mercat.

El Patronat de Turisme de Capdepera està integrat pel batle, regidors de l’equip de Govern (Turisme, Medi Ambient, Seguretat Ciutadana, Vies i Obres), portaveus dels grups polítics integrats al ple municipal (PP, Més, Unidas Podemos, Es Grup i el regidor no adscrit), el cap de Policia Local, a més de representants de l’Associació Hotelera de Capdepera, l’Associació de Bars de Vespre, l’Associació Empresarial Gabellina i la secretaria del Departament de Turisme.