L'any 2011 tornà la convocatòria del Premi Ploma de Ferro Juvenil, convocada per l'Ajuntament de Capdepera amb el suport de l'IES Capdepera i el patrocini de l'Associació Cultural Cap Vermell.



 El recull les 25 narracions guardonades.








 Fa 22 anys (des de 1993) que l'Ajuntament de Capdepera organitza el concurs de narrativa curta en català "Ploma de ferro".

 Amb les diferents edicions d'aquest concurs se n'han anat perfilant diferents aspectes i produint-hi canvis. En els seus inicis hi havia dues categories d'aquest concurs: adulta i infantil-juvenil, les quals només es van mantenir en els primers anys.

 L'any 2011, amb l'objectiu de voler tornar a impulsar la participació juvenil al municipi, des de l'Ajuntament es tornà a instaurar aquesta categoria juvenil, que comptà amb la col·laboració de l'IES Capdepera i suport i patrocini de l'Associació Cultural Cap Vermell per tornar engegar dit projecte. Des de llavors anualment com a treball de classe tots els alumnes de l'IES han presentat una narració com a treball acadèmic de Català i aquestes, una vegada filtrades pel mateix departament de Català del l'IES, ens feien atrribar aquelles que reunissin uns mínims requisits d'idoneïtat per aspirar al concurs (unes 250 repartides entre les 4 edicions). Aquestes diferents obres han estat avaluades en els darrers anys per Carme Sánchez Alemany, Marina Valero Mut i Christian Sancho Romero, tots tres joves llicenciats en Filologia Catalana. I d'aquesta tria durant aquests 4 anys n'han sortit 25 narracions, corresponents a 23 alumnes de diferents cicles educatius (alguns dels quals han estat guanyadors en dues edicions). Ells són: en Gandhy Gabriel Morante Barreiro, n'Alba Jiménez García, na Clara Font Ferrer, en Kujtin Sinani, en Jonathan García del Toro, na Mar Font Sureda, en Lluís Büstrin Gomis, en José Manuel Jiménez Weyres, na Mariona Rechac Font, na Carla Brito Romero, na Laura González Caballero, na Laura Gómez Lindo, na Lucía Sánchez Rodríguez, en Julià Ossés Alzina, na Cecilia Raij Johansen, na Maria Pellicer Ferrer, na Júlia Fernández Vives, na Judit Lorenzo de la Rosa, en Miquel Àngel Barceló Orpí, n'Aina López Álvarez, en Pere Alzamora Llabata, en Jofre Martínez Pérez i n'Àngela Aso Serapio.

Aquestes narracions són una grata sorpresa estètica i de llibertat, no només pel seu valor literari sinó pels temes que s'hi tracten i com s'hi tracten, la majoria dels quals ben latents de la nostra societat: com ara ciberassetjament, violència de gènere, salt de l'emigració cap a Europa a la recerca d'un món millor, per posar només uns exemples. Aquest recull, doncs, a banda del plaer literari a què ens convida pot constituir per ell mateix una bona eina de treball i reflexió per incorporar a l'aula.

Fins ara aquestes narracions dins l'any d'obtenció del premi havien estat publicades en suport digital a les webs o blogs dels 3 ens implicats. Ara es presenten conjuntament en una publicació recopilatòria titulada Premis juvenils Ploma de ferro 2011-2014, coeditada amb l'associació cultural Cap Vermell, i editada per Documenta Balear. Dita publicació, a més d'editar-se en suport paper, també estarà disponible en format eBook.

Aquesta publicació es presentarà dia 24 d'octubre a les 18.30h al teatre municipal de Capdepera. La presentació d'aquesta publicació no és un acte aïllat, atès que el mateix dia a continuació es lliuraran els premis de la categoria adulta Ploma de ferro i com a colofó hi actuaran els Taverners.