Tot a punt per posar en marxa el regadiu, amb aigua depurada, de la bassa de Son Jaumell



El manteniment de la xarxa costarà 10 euros, cada mes, als propietaris.

   A partir del mes de març de 2014, els 165 propietaris dels horts de la zona de sa Torre podran regar amb escreix. De moment, però, són 80 els inscrits a la Comunitat de Regants. En les properes setmanes s’obrirà el període d'adhesions a aquesta entitat de Canyamel que, durant els darrers anys, romania inactiva.

El manteniment de les canonades i caps de reguiu suposaran una despessa mensual de 10 euros per propietat. El consum es facturarà a 5 cèntims aproximadament. De moment, i sempre que l’Estat continuï  fent-se'n càrrec, l’electricitat no la pagaran els veïnats, ja que això suposaria un increment de 40 cèntims per tona al mes. S’estima que cada regant tindrà una despesa anual d'uns 150 euros.

Cada  propietari comptarà amb un hidràcid, una presa. Des de la bassa de Son Jaumell, amb capacitat per a 250.000 metres cúbics, i mitjançant l’empresa “Tragsa”, se servirà el líquid (degudament depurat i analitzat, apte per a reguiu de tubèrculs i tota mena de producció agrària per al consum humà) tant a la comunitat de regants com als dos camps de golf del municipi, si bé aquests disposen d’un conveni especial de subministrament, res a veure amb el servei que es dispensarà a l’agricultor.

  “Tragsa”, de moment, administrarà tant la part tècnica com l’econòmica, fins a finalitzar tot el procés d’instal·lació. Els regants podran disposar de la quantitat d’aigua que necessitin, sense límit. El cost de la inversió és de 800.000 euros, incloent l’asfalt dels camins de s’Horta i s’Ullal, i la connexió de l'aigua de sa bassa cap al polígon industrial i la zona esportiva d'es Figueral. També es repararà la canonada que provocava vessaments a la costa de na Ferrera,  aquests passat estiu,  a causa del bombeig d’aigua, provinents dels camps de golf i que saturaven la canonada .

   José Santarufina, enginyer del Ministeri d’Agricultura, acompanyat d’ un tècnic de “Tragsa”,  ha assegurat al president de la Comunitat, Llorenç Alzina, que no mancaran recursos. Pel que respecta a l’aigua, n'hi haurà abastament. En el supòsit que s’esgotàs, es retornaria a l’antiga usança de fer torns de reguiu per zones. La diferència és que, anys enrere, no suposava cap despesa per al pagès, i es aquí, precisament  on surten certes suspicàcies. De totes maneres, existeix una majoria suficient d’interessats perquè aquesta important obra tingui èxit. El projecte, quan ja estava pràcticament tancat, s’ha ampliat amb la intenció de completar totes les fases de la planificació  i per a evitar futures remodelacions. 

  Els sistemes hidràulics terciaris de depuració de l'aigua de la bassa han estat degudament controlats, de tal forma que – segons manifestaren els tècnics – compten amb totes les garanties i es tracta, el de Son Jaumell, de  l’equipament millor dotat de les illes. Darrerament s’han amollat nombrosos alevins de  carpes a la bassa  amb la finalitat d'eliminar bactèries, contribuint  així a una millor neteja de l'indret.

MEYME