Imprimeix
Categoria: Medi ambient
Vist: 2162
Comentari climatològic de juliol 2011



per Joan Espiritusanto

El juliol va ser un mes atípic per qüestions pluviomètriques. Són poques les vegades que s’ha enregistrat una quantitat de pluja con enguany, ja que quasi sempre la sequera era total. 

Però aquesta vegada tinguérem pluges, arribant a final del mes amb un total de 16,1  l/m2., pluges que no beneficien molt. Ls cisternes tenen tancats els seus conductes durant l’estiu, ja que si aquesta aigua, carregada de porqueria de les teulades, entràs i es masclàs amb la que està emmagatzemada, la faria impotable. La que pogué caure en el camp, amb una terra  calenta i assedegada, va ser totalment absorbida per aquesta.

Durant les primeres setmanes vàrem tenir sols un dia de precipitació i en una quantitat inapreciable; el temps més humit se situa del dia 22 al dia 30. El total de dies de pluja, foren sis, la  més important correspon al dia 26, amb vent de xaloc  de força 3, en què arribaren a caure 12 l/m2.



Aquest mateix dia 26, al matí, la pluja vingué acompanyada de tempesta, únic meteor remarcable dins aquest mes.

El penell no es cansà de donar voltes per tots els quadrants, amb força de vent suau, excepte dia 4, amb un vent de ponent de 75 km/h.

Les temperatures màximes quedaren pràcticament encallades entre els 25 i els 30 graus. Una lleugera davallada a partir del dia 22, i tocant fons el dia 24, amb 23,2 graus, la més baixa dels mes, essent la més alta la de dia 4, en què arribàrem als 29,1 graus.

Les temperatures mínimes se situaren entre els 20 i els 25 graus, escassament superats alguns dies. La màxima de les mínimes, amb 25,8 graus del dia 12, i la mínima del mes el dia de Sant Jaume, amb 21 graus. En resumen, no va ser un juliol calorós, això estava reservat per a un poc més endavant.

Els llamps i trons aparegueren el dia 26, al matí i al vespre, amb un temps de xaloc. Altres meteors  que es puguin  mencionar  no es feren presents, és lo normal d’aquestes calendes.

El dia més humit del mes va ser el dia 12, amb vent de xaloc i amb un 85 % d’humitat, i el més sec, el dia 14, amb un 60 % d’humitat.

La pressió atmosfèrica es va moure entre els 771 del dia 18 i els 778 de dia 14.

El sol que va començà a sortir a les 4,48 hores i es ponia a les 19,49 hores, va acabar per sortir a les 5,11 hores i a pondre’s a les 19,31 hores. Això vol dir que durant aquest mes el dia s’escurçà 81 minuts.