Imprimeix
Categoria: Xafarderies
Vist: 2342
Els experts diuen que per Nadal s'engreixen 3 kilos de mitja


PLANIFICAR - CREMAR - EMOCIONS - ENTAULATS


Planificar


Una taula de Nadal abundant i ben parada fa goig, expressa el desig de compartir i d'homenatjar els convidats. Però cal vigilar que no se'ns giri en contra i es transformi en excessos que acaben convertint-se en una batzacada per a l'estómac.
Les persones grans que viuen soles també son més vulnerables als trastorns emocionals. Poden patir la solitud les famílies monoparentals i les persones immigrants que estan lluny dels seus.
Al voltant de la taula de Nadal també s'hi poden gestar crisis emocionals. Els dols es fan més difícils; les absències, més notòries, i les males relacions amb familiars i parents, més evidents.


Cremar
Durant aquestes dates és bo caminar una mica cada dia, per cremar calories i per oxigenar-se. Totes les activitats són interiors i absorbeixen molt de temps. Un bon moment per moure's i passejar és abans o després de la celebració. CalaAgulla o el passeig Marítim és ideal.

Emocions i sobretaula
Tothom hauria de tenir en compte que més menjar no és sinònim d'estimació. Hi ha altres maneres de demostrar afecte i no hauria de convertir-se en una competició. Per evitar-ho, cal pensar que hi ha menús modestos, també bons, imaginatius, i que els detalls hi fan molt.
Tot entra pels ulls. La primera mesura passa per preparar-se psicològicament. No cal menjar-s'ho tot. Si en sobra, no passa res. Es pot dir que no amb cortesia per no ofendre els amfitrions, que sovint insisteixen que endrapem. Afortunadament, avui dia també hi ha neveres i congeladors per guardar el que sobra. Fins i tot els convidats poden endur-se carmanyoles. També és un bon regal.


Entaulats
A l'hora de pensar el menú cal tenir en compte que els àpats hipercalòrics tradicionals de Nadal tenen una forta càrrega energètica perquè es corresponen amb tradicions d'èpoques anteriors, quan durant l'any hi havia més escassetat d'aliments que no pas actualment. Per això, introduir modificacions que rebaixin els greixos també en facilitarà l'ingesta. És important introduir-hi vegetals com a acompanyament.