Imprimeix
Categoria: Viatges
Vist: 3180


A CÓRRER MÓN…



MADRID

Sorpresa a una sala del “Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia”. Un documental, titulat “Esencia de verbena”, de Jiménez Caballero, amb Ramón (Gómez de la Serna) de protagonista, del qual desconeixia l’existència. Pos l’orella sobre l’aparell reproductor i, així i tot, se m’escapen més de la meitat de les paraules. Em criden a l’ordre, a veure què faig amb el cap sobre el projector, m’excús dient que som sord; però he de redreçar la figura. Per què no hi ha una audició correcta del documental ? Queda fora resposta.
Tanmateix l’he pogut veure i ecoltar a manta a: http://video.google.es/videosearch?q=la+verbena+&hl=es&emb=0&aq=f#q=esencia+de+verbena+&hl=es&emb=0 

VALLADOLID

“Le confesé que tengo alma de mi pueblo, y que me
gustan esos Cristos lívidos, escuálidos,
acardenalados, sanguinosos, esos Cristos que
alguien ha llamado feroces… Y me gustan las
Dolorosas tétricas, maceradas por el pesar.”
 

Valladolid bé val una visita a la Galeria de Monstres, Larves i Espectres ensangonats de la Rondilla de Santa Teresa, núm. 6, que, finançat pel Ministerio de Cultura, es mostra sota l’eufemisme de “Museo Nacional de Escultura”. “El Cristo español” de Don Miquel de Unamuno és imprescindible per endinsar-se a l’ànima dels antics castellans; avui, quan aquesta s’ha refugiat en els estadis, don Miguel tendria columna al Marca i Mundo Deportivo, glosant el geni, la raça, la bravura i els genitals dels qui corren en camiseta: els Gasols, Alonso, Nadal, Xavi, Contador, los niños Torres…
 

PUEBLA DE SANABRIA

Fosca negra, música de festa, cercam d’on ve, ens hi volem afegir. Surt d’una finestra de l’Ajuntament, entram, tres xeremies i dos tambors assagen, ens hi quedam, al cap d’una estona de guerra de  moixos tenim alterada la consciència, ens acomiadam. En treure el nas per la porta, se’ns congela, corrent de cap a la posada, a dues passes, a encalentir-nos amb vi de la terra.
  

PEÑA MIRA

La immensitat d’una mar tintada de verd.
 

ZAMORA

“Ramera a horcajadas sobre un viejo a gatas, con las
bragas caidas: ella le azota con una escoba y otro
hombre le sujeta las piernas. Grupo, en igual forma,
de mujer y fraile: éste con freno en la boca…
Hombre, de rodillas, sofaldando a una mujer
sentada… Dos osos oliendo el trasero a un
hombre…” (Manuel Gòmez-Moreno.
Catálogo Monumental de la Provincia de Zamora
)
 

Tot això a la Catedral i, a més, “Nuestra Señora la Calva”, baix l’advocació de la qual escric aquestes línies, la mòmia de Santa Benigna, exposada verticalment, talment una pepona, i el “Cristo de las Injurias”. Naturalment, “La Virgen del Amor Hermoso” a San Pedro i San Ildefonso. Queda pendent una “Semana Santa” a Zamora.

  
 
Merlú, l’autor i amiguets i amiguetes     



















TORO

A Toro s'hi ha d’anar en tren.
A veure “La Virgen de la Mosca”, la porta de colorins de “Santa Maria la Mayor” i a beure “tinta de toro”.
 

   
















Velatorio Municipal de Toro"

 
ARRIBES

Una mescla desconcertant de tovalloles i Duero en estat de naturalesa químicament quasi pur.

Image  Image

Cementiri de Palazuelo de Sayago. Fixau-vos amb la foto de la dreta, on els progressistes han aixecat una tomba de granit de bancalada de cuina. De fet, és impossible descansar en pau davall d’una horterada com aquesta i, els vespres de lluna plena, els morts es passegen pel poble,  ànimes en pena, demanant que els enterrin com cal.