Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 2930
La travessa s’adaptà als diversos nivells dels caminaires

 


Diumenge 10 de gener, va ser el dia triat per a fer la travessa de Betlem ( Colònia de Sant Pere) fins Cala Agulla (Cala Rajada). Aquesta marxa s’ha fet varis anys amb dates diferents, i en ella participen membres dels diversos grups que practiquen el senderisme i la marxa nòrdica.

Com hem dit la ruta s’adapta, en la mesura del que és possible, als diversos nivells dels participants. Així se programa una sortida des de Betlem, amb 23 caminaires; i una altra des de s’Alqueria Vella, amb 18 caminaires als que s’afegiren 4 més.

Aquesta crònica és dels qui partírem des de Betlem. En breu publicarem una altra des de s’Alqueria Vella.

Poc abans de les 8 ens reunirem a la plaça de s’Escull (carrer l’Agulla) i a l’Orient per a organitzar les cotxades i iniciar el trasllat a Betlem i s’Alqueria (moltes gràcies als qui ens acompanyaren als llocs de sortida!). Els qui partírem de Betlem ho feren a les 8,45, després de fer-nos la foto de sortida. Tots amb cares d’alegria i ganes de tornar a fer una ruta molt atractiva, que travessa el Parc Natural i una bona part de la costa de la península de Llevant.

La primera part de la ruta és una pujada que ascendeix cap a l’ermita de Betlem. És una pujada constant sense massa dificultats, però ja marcà diferències amb el ritme de pujada, fent-se els diferents grups que se mantindrien fins el final de la ruta.





Poc abans d’arribar a la font de s’Ermita voltàrem a l'esquerra i arribàrem al coll de sa Trutja.



Una vegada superat començàrem la baixada cap a s’Alqueria Vella d’Avall, on feren una petita aturada per veure i menjar una fruita.





Des d’aquest punt seguírem pel camí d’Es Verger. El camí és ample i bo de fer, puja fins el coll d’Es Verger, però de forma suau.

De baixada del coll cap a la torre d’Albarca, passàrem per les cases des Verger  on és troba la font de  Albarca, per cert ben eixuta. El camí és paral·lel al torrent d’Es Niu, amb els cingles del Puig des Castellot, Puig d’en Pelegrí i Sa Barrereta a un costa i el puig des Corb i Es Porrassar a l’altre. En aquest punt el vent minvà una mica i se va fer més agradós el caminar.





Les vistes d’aquesta zona són espectaculars i el dia resultà molt clar i nítid.

Aquest tram és llarg  i descendeix cap a la mar. Poc després de passar les cases d’Albarca ens aturàrem a berenar al mirador de Sa Senyora. L’aturada va ser molt curta , però ens bastà per a fer un mos, beure i, inclús, fer un cafetó. Ens informaren que els companys ja havien arribats a la torre d’Albarca.



De tornada al camí seguírem en direcció a la mar. Poc després, abans d’arribar a Sa Rota Plana, agafàrem el desviament cap a la torre d’Albarca, passant Sa Pleta d’Albarca.



A la torre d’Albarca no ens aturàrem gaire. Allà començàrem a gaudir de les vistes de la costa del Llevant. Com sempre precioses.

Des d’aquest punt  la ruta passa per un seguit de cales: Es Matzocs, Cala Dèntol,  Cala Mitjana, Cala Estreta, Cala Torta,  Cala Mesquida i  Cala Agulla.



Des d’Es Matzoca a Cala Mitjana seguírem el tirany que voreja la costa, amb petites pujades i baixades. De Cala Mitjana a Cala Torta optàrem per anar pel pinar, situat a la part posterior de la platja, amb una pujada ben agra.



De Cala Torta a Cala Mesquida vam anar pel camí de dalt. A Cala Mesquida quedaren un parell de companys  i la resta seguírem per la passarel·la que travessa les dunes i enfilàrem cap el Coll de Marina.

Des de Cala Torta incrementàrem el ritme i en arribar a Cala Agulla trobàrem al  grup que anava davant nostre, travessant junts la platja de Cala Agulla. A les 14,30 arribàrem al punt de trobada, la plaça de s’Escull.

Després d’uns estiraments i canviar-nos de roba, ens trobàrem tots al restaurant  on vam gaudir d’un bon dinar i comentàrem les anècdotes de la jornada d’uns i altres.





Dades de la ruta