Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 4070
13 de gener de 2013
Travessa de Betlem a Cala Mesquida




Diumenge dia 13 de gener havíem previst anar d’excursió  al Castell del Rei, a Pollença. Tot estava previst i, el mateix diumenge, vam haver de canviar de ruta. Sortírem de Capdepera/Son Servera amb sol, malgrat l’amenaça de pluja, i així com ens apropàvem a la Serra el temps s’embrutava i en arribar a Pollença  plovia “ben i de veres”.



Així que després de fer un volt pel mitja Mallorca haguérem de tornar enrere i improvisar una altra ruta per la nostra zona. Ens dirigírem a la Colònia de Sant Pere per a fer una caminada pel Parc de Llevant.

Així que l’autobús ens deixà prop de les cases de Betlem i decidírem provar d’arribar a Cala Mesquida. Ben abrigadets, feia fred i  amenaçava pluja, amb anoracs, paraigües, capelines i tot el necessari per protegir-nos, vam començar a caminar. Tot d’una, a les cases de Betlem, ens aturàrem a berenar cercant la redossa.  Mentre esperaven fèiem broma amb uns guants que ens havien regalat (Gràcies!) una companya de Camina, Caminaràs, ja ho diu la dita “ Al mal temps , bona cara”.

Després de berenar començàrem la pujada cap  a l’ermita de Betlem. Sense presses però sense aturall pujàrem els costers, que es dugueren prop de l’ermita.



De fet no arribàrem ja que poc abans de la font giràrem cap a l’esquerra per un camí primer pla  (cova de Sant Pau) i després ascendent fins un coll delimitat per una tanca.





Aquest tram no presenta gaire dificultat i pujàrem fins prop dels Establits de s’Alqueria Vella.







A patir del coll el camí baixa fins s’Alqueria Vella d’Avall on el parc té el centre d’informació. Mentre baixàvem un cartell ens confirmà la ruta. Ja prop de la zona d’aparcament ens va caure un bon ruixat, obligant-nos a obrir paraigües i protegir-nos de la pluja. Res, uns minuts, només per a emprenyar!



Des de s’Alqueria seguírem el camí de carro d'Es Verger. En arribar al coll des Verger ( a la dreta tenim Es Castellot amb 381 metres i a l’esquerra el puig des Corb)  i travessar la barrera  iniciàrem la baixada per la Vall des Verger. El camí és, com ja hem dit, ample i no presenta cap dificultat i en poc temps arribàrem a les cases i a la Font des Verger on ens reagrupàrem. Abans passàrem per Can Tot Déu (dreta) 





Aquest camí, malgrat haver-lo fet moltes vegades no deixa de sorprendre’ns amb magnífiques vistes. A la dreta els cingles espectaculars de  Ses Murades, davant la mar i a l’esquerra la Serra d’En Cremat i el puig des  Porrassar.



Sense afluixar la marxa arribàrem a una bifurcació del camí (indicada) que marcava el camí d’Es Niu des Pilot, ja al coll de sa Barrereta. Uns optàrem per seguir aquest camí, més aviat hem de dir tirany, i d’altres seguir per camí de carro que els duria prop de les cases d’Albarca. El camí des Niu des Pilot és més agre però més directe, a és ofereix unes bones vistes panoràmiques del Parc. Així que arribàrem primer a la cruïlla que ens havia de dur a la torre de defensa  d’Albarca. Mentre esperàvem, aprofitàrem per gaudir d’un poc de sol, a redossa. Una vegada retrobats seguírem en direcció al Matzocs, però només uns metres ja que decidírem dinar entre uns pins protegits del vent.

Amb la panxa plena, seguírem la caminada fins la torre d’Albarca, que era a pocs metres. Com pensàvem, feia molt de vent i l’estada no era gens agradosa, així que seguírem per la costa en direcció  a Cala Torta.



Mentre baixàvem a Es Matzocs, un vent molest ens assotava les cares, alhora que la mar (d’un color blau plomís) es picava. A més  l’Arc de Sant Martí se va fer visible. Tot un espectacle al nostre abast.

D’ Es Matzocs passàrem a Cala Estreta, Cala Mitjana i Cala Torta. Tot un seguit de petites pujades i baixades pel caminoi que voreja la costa.



A Cala Torta férem la fotografia de grup. Decidírem seguir pel camí interior, vora la mar el vent resultava molest. Travessàrem la platja i pujàrem pel ampli camí que ens dugué a Cala Mesquida. Aquest bocí de camí el férem a bon ritme.

A Cala Mesquida ens esperava l’autobús que es havia de tornar a Capdepera i  Son Servera. Aquesta vegada els gabellins arribàrem abans a destí.

Nota

Us recordam que la propera excursió és dia 17 de febrer a la zona de Ses Figueroles a Escorca. També és en autobús, per tant cal apuntar-se i pagar abans del dijous. Una setmana abans publicarem la convocatòria.


Ruta de Betlem /Colònia de Sant Pere/  a  Cala Mesquida