Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2756


  "Balears és la comunitat de l´Estat amb menor despesa sanitària i educativa per habitant"



BIEL BARCELÓ,
és secretari general del Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista i
candidat de la coalició PSM-INICIATIVAVERDS a la presidència del Govern de les Illes Balears

Text i foto: Pep J. Bauçà

"El gruix de l'acció de govern del Pacte ha estat orientat a fer front a aquesta difícil situació econòmica i social"

 "Els casos de corrupció, és evident que, han generat una forta alarma social, i crec que han allunyat la ciutadania de la política"

"El finançament autonòmic és determinant: una part molt important dels nostres ingressos se´n van a les arques estatals i no tornen"

 "El nostre programa electoral es fonamenta en Serveis Socials, Educació i Sanitat"

Quin balanç fa d'aquesta legislatura que està apunt d'acabar?
Bè, la veritat es que ha sigut una legislatura molt dura i difícil al mateix temps; no té sentit negar-ho. D'una banda hem patit -i encara patim- els efectes d'una gravíssima crisi econòmica i social, d'abast internacional. La crisi ha afectat greument el nostre teixit econòmic i productiu, i aixó ha provocat la destrucció de molts de llocs de feina, tants com mai abans havíem vist. El gruix de l'acció de govern i de les preocupacions dels integrants del Pacte ha estat orientat a fer front a aquesta difícil situació econòmica i social. De totes formes jo considero que han sigut quatre anys molt profitosos a pesar de les grans dificultats que ens hem trobat, al marge de la cojuntura economica del moment, no podem obviar els casos de corrupció que han anat esclatant de l'anterior legislatura i que en certa mesura també han dificultat la nostra acció de govern.

Quin tant per cent dels acords signats en el Pacte de governabilitat s'han complert ?. Que ha quedat pendent en l'acció de govern?
Si que han quedat actuacions de govern pendents de fer. Jo voldria centrar-me en tot allò que si hem fet, pero si hem de fer un repas a actuacions que han quedat en l'aire, jo recordari en matèria d'infraestructures el projecte del tren fins a Alcudià que no fa poder ser possible degut a l'oposició dels grups municipals del PSOE. PP i UM, i en clau política crec que han faltat majors avanços en matèria educativa, ja que no hem pogut destinar el 6% del PIB que ens haviem fitxat a principis de legislatura, i l'altre qúestió fa referencia als avanços nacionals:  El desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i les transferencies de competencies tant de l'Estat a la Comunitat com de la Comunitat als Consells insulars. Aquesta circunstancia ha dificultat la creació d'una Policia Autonomica, així com assumir més protagonisme en la cogestió aeroportuaria, per posar alguns exemples. Hem de continuar treballant en aquest sentit.

 Els casos de corrupció que han esclatat al llarg d'aquesta legislatura i que majoritariament afecten a PP i UM, poden afavorir als actuals integrants del Pacte o del contrari creu que perjudiquen a tota la classe política en general?
Aquests casos de corrupció, és evident que, han generat una forta alarma social, i crec que han allunyat la ciutadania de la política, han suposat una pèrdua de confiança en els representants públics i han afectat tambè a l'estabilitat de les institucions democràtiques de la nostra Comunitat. Així i tot i davant totes aquestes dificultats, la voluntat de la gent del PSM-Entesa Nacionalista i d'INICIATIVAVERDS des de la nostra responsabilitat de govern, ha estat sempre contribuir a la governabilitat del país per a poder fer front a la crisi i dur endavant un programa de govern progressista, ecologista i arrelat al país. Hem fet propostes, en positiu, per a contrarestar la desestabilització introduïda pels casos de corrupció i pel boicot sistemàtic del PP a les solucions que des dels governs de progrés proposàvem per a superar la difícil situació econòmica i social. Podem dir amb el cap ben alt que el Pacte progressista ha governat les principals institucions democràtiques del nostre país amb honestedat, posant l'interès públic per davant dels interessos particulars.

Davant la possibilitat de que desprès de les eleccions del mes de maig es pugui reeditar l'actual Pacte progressista, que s'hauria de mantenir i que s'hauria d'intentar millorar respecta a l'acció de govern?
Els pactes han de ser clarament progressites, clarament en polítiques consensuades i pactades previament entre tots, que clarament també es plantegin avanços exposats anteriorment en matèria d'autogovern, tot el contrari d'allò que defensan el Partit Popular i el PSOE (formacions amb una demostrada dependencia de Madrid), i sense cap tipus de concessió a les practiques de favoritisme i clientelisme polític. Els partits que han tingut problemes en aquest sentit, hem refereixo a Unió Mallorquina, hauran de demostrar la seva total i absoluta regeneració política a l'hora de poder assolir acords de govern.


Com s'ha comportat Madrid, aquesta legislatura, amb les Balears?
Madrid s'ha comportat com sempre. Aixó no canvia si estem parlant del PP i del PSOE. Nosaltres sempre hem dit que el govern espanyol té a les Balears per treure recursos d'aquí i tornar-ne molts pocs. El conveni ferroviari signat aquesta legislatura amb l'Estat es pot qualificar d'un fet quasi historic pel que respecta a les grans inversions estatals a les Balears. No podem oblidar que el finançament autonòmic és determinant: una part molt important dels nostres ingressos se´n van a les arques estatals i no tornen. Seguint amb l´exemple, la realitat és que, essent els que menys gastam per habitant en sanitat. El sistema de financiació fitxat en el seu moment per n'Aznar, i que ens perjudicava greument, no s'ha vist millorat amb el govern del PSOE.  Les Illes Balears són la comunitat de l´Estat amb menor despesa sanitària per habitant, com està en la coa de les ràtios de despesa educativa. Son els dos grans cavalls de batalla que tenim ara mateix.

Perquè les Balears segueixen sense tenir veu pròpia en el Congrés dels Diputats?
Bé, hauriem de fer un analisi molt global. Si que hi ha una vertent política, ja que els partits nacionalistes que representant aquesta opició no hem estat capaços d'aconseguir aquesta representació. Però també hi han existit motius de tipus socials, ja que hi ha molts de ciutadans de les Balears que són conscients d'aquesta necessitat, però per allò del vot util, que acaba sent inutil, acaba inclinant el seu vot de cap a les opcions estatalistes, ja sigui PP o PSOE. Un greu error que ja fa massa anys que patim i que perjudica clarament als interessos de les illes.

Parlant d'un debat polític que esta damunt fulla. Creu que es necessari establir un nou model de l'Estat de les Autonomies?
Cal recordar de quina manera neix l'actual model de l'Estat de les Autonomies. Aquest model neix arrel d'uns pactes entre el PP i el PSOE, la mateixa dreta que la va instaurar el model actual és la mateixa que ara proposa modificar-la, ambdues formacions estatals varen ser les que decidiren unilateralment allò de "cafè para todos". Una decissió política erronia, ja que entre altres qüestions, el model escollit no aconseguia atendre la varietat d' aspiracions plurinacionals existents a dintre del mateix Estat, per tant ara resulta que les Autonomies son el principal problema que pateix l'Estat espanyol, pel que diuen. Seria convenient averiguar quin han estat els encarregats fins a les hores de gestionar aquest model d'Estat i de quina manera ho han fet,  majoritariament en mans del PP i PSOE, i desprès no podem obviar que el 80% del deute públic de tots les administracions correspon a l'Estat. Les Comunitats tenen, unicament, un 20% d'aquest deficit. El debat no unicament es pot centrar en el model, sino que també hem de tenir en compte el seu model de gestió.

De quina manera es pot millorar el model de financiació autonomic i municipal?
Pel model de financiació autonomic, nosaltres hem proposat que les Illes Balears puguin accedir al concert economic. Es tracta del mateix sistema de financiació que tenen a dia d'avui el Pais Basc i Navarra, reconegut a la Constitució. Suposaria que la mateixa Comunitat recaptaria els seus impostos que servirian per poder financiar els seus serveis i una part de la recaptació aniria a Madrid en concepte dels distints serveis que presta l'Estat a la Comunitat. Pel que fa referencia al sistema de financiació municipal, es just reconeixer que es tracta d'un greu problema històric que requereix una solució inmediata. Els Ajuntaments tenen seriosos problemes per poder autofinanciar-se i donar cobertura a tots els serveis que prestan directament als ciutadans. La solució pertany a l'Estat i exigim un model de financiació municipal que s'adapti als temps que corren i permetir atendre totes les necessitats que plantejan els ciutadans en els seus municipis.

Quin seran els principals eixos del programa electoral de la coalició PSM i d'Iniciativaverds?
La nostra coalició fa una decidida aposta en favor del Serveis Socials. Podem denominar-la una qüestió prioritaria. Presentarem un paquet de mesures important dirigit a aquells col.lectius més desfavorits de la nostra societat. També el nostre programa d'acció preveu destacades actuacions en matèria sanitaria i educativa. Proposam mesures encaminades a canviar el model productiu i economic de la nostra societat. Volem donar suport a la gent emprenedora, a les petites i mitjanes empreses, suport a totes aquelles persones que facin una decidida aposta en favor de la innovació, les noves tecnologies, el desenvolupament i la recerca. Creim que s'ha d'haver acabat de fer politiques en favor d'aquells que només es mouen al darrera de moviments especulatius,  nosaltres apostam perque a les Balears existesqui una vertadera diversificació economica. En materia turistica creim que s'ha de fer un gir a favor de la qualitat i la renovació. Finalment, aplicar politiques encaminades als avanços nacionals.

Creu que  pot influir, en intencionalitat de vot,  l'actual crisi economica ?
Pot qualificar-se de normal que els governs tenguin un desgast quan la cojuntura economica es negativa. No podem oblidar que en aquests moments a les Illes Balears tenin un nombre de persones desocupades historic, la situació afecta a uns 90.000 ciutadans. A tot aixó, cal afegir les dificultats de moltes de families per poder arribar a final de mes, moltes empreses en dificultats i moltes que s'han vist obligades haver de tancar,... per tant, el que demanden els ciutadans a la classe política son solucions. Ens exigeixen solucions clares que apuntin de cap a una sortida. Però no cal perdre l'optimisme, pel 2011 hi ha indicadors economics que apunten de cap a una millorar i les perspectives turistiques d'aquest any semblen molt millors que l'any passat. La situació requereix i al mateix temps obligar a fer una decidida aposta en favor d'un altre model productiu i economic pel bé de tots. La crisi es un problema, però al mateix temps es una oportunitat a l'hora d'apostar per altres iniciatives que generin llocs de treball i productivitat.

Com definiria el vot en favor de la seva Coalició?
Votar a la coalició PSM-Iniciativaverds suposa un compromis amb Mallorca. Un compromís amb el futur.


                   


Gabriel BARCELÓ MILTA
Nascut a Palma, dia 1 de desembre de 1967
Resideix a Palma
Llicenciat en Dret per la Universitat de les Illes Balears (1991) 



Aquesta setmana iniciem un seguit d'entrevistes amb els líders polítics dels partits que es presenten a les eleccions de les Illes Balears. Les entrevistes es faran filmades pels mitjans digitals i escrites amb fotografies pels mitjans escrits.

La primera entrevista que s'ha fet és a Biel Barceló del Partit Socialista de Menorca-Entesa Nacionalista (PSM-EN). Properament es faran entrevistes als candidats de les altres formacions polítiques, com: Josep Melià d'Unió Mallorquina (UM), José Ramón Bauzá del Partit Popular (PP) i Francesc Antich del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

Amb una freqüència de dues setmanes aproximadament les publicacions gratuïtes i els mitjans digitals de les Illes Balears publicaran una entrevista a un líder polític fins a arribar a les eleccions en format de pàgina conjunta de l'ACPG-Illes Balears.