Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2431

   Fa tres anys d'ençà de les darreres eleccions municipals i, per tant, estam a un de les properes. Temps suficient per fer-ne una anàlisi en profunditat amb tots els partits polítics que són a la Sala. Per aixó, els hem plantejat un qüestionari, a mode d'entrevista, que publicarem en quatre tongades més un possible torn de rèplica. L'ordre de les respostes serà en funció del nombre de vots obtinguts a les passades eleccions municipals. Esperam que les respostes vos puguin resultar aclaridores i agraïm a tots els partits la col·laboració i diligència mostrada.


Les dues primeres preguntes són:

- Com veis la situació municipal?
- Quina valoració feis d’aquests tres anys de legislatura?



 
   Doncs la veiem totalment desastrosa, amb un Batle incapaç de posar ordre al seu Equip de Govern i amb uns membres que van a la seva bolla, sense cap directriu política com demostren Ple darrere Ple. La improvisació és l’element més comú i quotidià i, acompanyada d’una manca d’il·lusió per treballar per al poble, això fa que de cada cop la situació sigui més insostenible i molt delicada.

No hi ha cap àrea que funcioni, no hi ha cap regidor que exercesqui com a tal i per tant tot es perd per las bardisses. Podem fer un repàs d’aquestes àrees, com ja vaig fer al darrer ple ordinari:

Hisenda
Aquesta àrea a estat una de les més maltractades de totes, on no hi hagut un cap que dugués una tasca seriosa de control o senzillament d’ubicar-se a la realitat actual quant als ingressos que obté aquest Ajuntament.  L’actual situació econòmica que pateix aquest Ajuntament ve donada principalment per la incapacitat de gestió del regidor i, a més, per la seva nul·la voluntat de fer feina, d’implicar-se amb la realitat que pateixen las famílies i els empresaris del nostre municipi. Aquí nomes ha valgut endeutar-nos i enganyar-se a ells mateixos, amb uns pressupost falsos que han permès una despesa brutal i una manca real d’ingressos que, acompanyat del descontrol de la despesa, ha gravat la situació econòmica municipal. Això,  en el món empresarial, suposa una fallida de l’empresa. Ja els vàrem avisar, però en cap moment han volgut escoltar la nostra veu, les nostres propostes i la nostra experiència de gestió seriosa. L’actual etapa és l’època de l’endeutament, l’època de l’augment brutal de les taxes, com la de la construcció, la del clavegueram, la dels fems o la de l’IBI, en què per primer cop a aquest municipi s’han posat dos tipus impositius diferents.

Urbanisme
Què podem dir d’aquesta àrea? No ha funcionat res de res. De cada cop hi ha menys sol·licituds de llicències d’obra, i de cada cop es torben més a donar la resposta. Ens trobem amb contenidors d’enderrocs a la via pública durant mesos, sense que es controli l’abonament de les taxes pertinents. O la quantitat d’escombraries que es tiren a zones rústiques, sense cap tipus de control per part de l’Ajuntament.  L’anterior batle i regidor d’aquesta àrea no ha estat capaç de convocar una reunió dels diferents partits per a xerrar de les NNSS, és mes, no ha estat capaç d’obrir tan sols un expedient sancionador per qualsevol dels expedients d’infracció urbanística de l’actual legislatura, i mira que n’hi ha hagut de ben sonats.

Turisme
Què podem esperar quan només ha estat capaç de fer convocar el Patronat de Turisme desprès de 3 anys d’insistència del nostre partit. L’equip de govern ha decidit fer un préstec per tenir un nou model de turisme al nostre municipi. No s’ha fet cap inversió amb aquest préstec a qualsevol zona turística, nomes al poble de Capdepera, ja que estan convençuts  que el nou model turístic passa per Capdepera poble.

La veritat és que no tenen cap model turístic per al nostre municipi. No es comparteix cap ni una de les preocupacions del sector hoteler o del restaurador o dels comerços. No es vol escoltar ningú. Per desgràcia, sembla que la culpa la tenen els empresaris del municipi.

 Interior
Aquests darrers tres anys, a nivell de policia, ha estat un autèntic fiasco, i no per motius de la pròpia policia, sinó per l’interès que ha demostrat el seu regidor i actual batle de fer parts i quarts amb certs membres de la policia, obrint expedients, i al que no és del seu redol el castiguen abans, donant peu a titulars escandalosos de desfalc milionari, com si a la nostra policia actuessin com a lladres. A més, hi ha hagut una manca de directrius polítiques i no s’han fet complir quasi cap ni una de les ordenances que hi ha vigents, per exemple la de renous, la de prohibició de consum de begudes alcohòliques al carrer o més senzillament la quantitat de cotxes abandonats a la via pública. A tot això, hem d’afegir la indefensió que sent el ciutadà per la manca de policia local els vespres i que darrerament es veu agreujat amb els casos de violència, amb els robatoris

Medi Ambient
No s’ha preocupat de les obres del segellament de l’abocador, no s’ha preocupat de la redacció a temps de la plica per a la concessió del salvament a las platges del municipi, ja fa més d’un any que haria de tenir-lo en marxa. Passarà ben igual que amb la plica dels bars i para-sols, que ha tardat mes d’un any per dur-la a la aprovació i al final es va veure obligada a acceptar las nostres propostes davant la possibilitat que no es presentés cap empresa per a la seva explotació, i encara a dia d’avui no tenim ben resolt aquest assumpte. L’empresa concessionària de recollida de fems no executa el pla de qualitat del servei que està obligada a fer. El servei de recollida de fems és totalment deficient i no s’ha obert cap expedient d’infracció a l’empresa concessionària per aquests fets. Nul·les campanyes de foment de reciclatge, de foment d’ús de la deixalleria, de compliment de les ordenances de neteja, passotisme de manteniment en condicions de neteja de les àrees d’aportació. No es preocupa de la neteja del pinar de Cala Agulla. En cap moment s’ha apostat per fomentar l’ús d’energies renovables als negocis i domicilis.

 Esports
Ens trobem amb tres anys d’incapacitat de gestió, nomes per sortir a qualque foto si és possible. Hem canviat la gespa del camp de futbol amb un préstec a 15 anys, això vol dir que quan es faci necessari tornar-la a canviar perquè s’haurà acabat la seva vida útil, encara ens trobarem pagant el passat, però no ha pensat en cap moment en la pista d’atletisme, la qual es troba destrossada i no hi ha cap esforç per reparar-la o canviar-la. I el més greu: desprès de tres anys, la piscina segueix tancada.

Joventut
La joventut és la gran oblidada d’aquesta legislatura, en cap moment s’ha intentat fomentar la pràctica de l’esport com a model d’oci saludable, com tampoc s’ha fomentat un model d’associacionisme, tampoc s’ha fomentat un model de promoció de voluntariat i la cooperació al desenvolupament com a mètode de relacionar-se amb el món i aportar a la comunitat. L’únic que ha fet és llogar l’antic cine Juva, fer unes reformes, pagar un lloguer i tenir-lo tancat. Espectacular.

 Serveis Socials
Sense un model prou clar i sense el pla municipal de drogues en marxa.

 Activitats Econòmiques i Fires
En Activitats Econòmiques desconeixem a què s’ha dedicat el Sr. Crespo. Ja m’agradaria conèixer el que s’ha fet de tasca seriosa amb aquest tema. El mercat setmanal de Capdepera a punt de desaparèixer, la mostra de la llampuga no sabem si aquest any es farà o no i del mercat medieval ja hem vist com de cada cop es pot empitjorar.

 Participació Ciutadana
Res de res.

Vies i obres
Es van pintant els passos de vianants, ara, en plena temporada i desprès de mes d’un any sense fer-ho. Han asfaltat bocins del carrer Elionor Servera i ho hem pagat, quan les competències són del Consell Insular i el seu manteniment també, però no s’han preocupat de pintar las reixes de la carretera de Ca’n Patilla, on el perill és evident i important.

 Podem seguir xerrant de las altres àrees, però suposo que ja n’hi ha prou i no vull cansar amb una exposició més llarga.



  
   La situació  municipal està complicada, però pens que hi ha sortida. Si entre tots els polítics, societat civil i tothom feim un esforç, podem aprofitar la crisi per treure el municipi més endavant i amb una estructura a tots els nivells més reforçada.






   Molt complicada, la crisi ens està afectant a tots els nivells. A nivell local tenim una reducció important dels ingressos municipals tant directes com indirectes. A més, el fet de viure majoritàriament del turisme fa que la crisi als països d’origen ens afecti també, ja que s’ha reduït tant el nombre de visites turístiques com les despeses per visitant.




  

   Molt malament, ara bé com que no volem ser pessimistes pensem que hi ha possibilitats de millorar-la sempre i quan els partits siguem capaços de deixar de banda els interessos partidistes, rancors personals i a més es comenci a fer política d’una manera planificada i amb una visió a llarg termini





  

   Actualment el factor més destacat de la situació municipal és la manca d’ingressos i això suposa que s’hauran de deixar d’executar algunes de les inversions que estaven previstes així com altres serveis als que estàvem acostumats. Pel que fa a la situació política, possiblement no és la més idònia per al municipi, i no és perquè estiguem amb minoria, sinó perquè s’han arribat a uns extrems de desconfiança i retrets pocs recomanables. Crec sincerament que el que hauríem de fer tots els partits, tant de l’equip de Govern com de l’oposició, és un “kit kat” i pensar què pot fer (i ha de fer) cadascú per reconduir la situació. Sé que qualcú pot  pensar que això només són bones paraules, però crec que si no es fa així, és molt difícil que el poble camini a la velocitat que ho ha de fer.




   
Molt malament. He duit tota la legislatura la mateixa línia d’intentar controlar l’economia municipal, sense èxit, i ara, estem com estem. He avisat a molts de plenaris del malbaratement en despesa corrent i del que suposaria tot això en minvar els ingressos. Però, desgraciadament, el temps em dóna la raó. No crec que cap ajuntament es pugui permetre el luxe d’augmentar la despesa corrent (tota menys les inversions i subvencions) un 33% en dos anys. Afortunadament, al pressupost del 2010, que vaig col·laborar a preparar, davalla un 15%, però aquesta mesura no causarà efecte fins d’aquí a un parell d’anys. Traduït, això què significa?: Que estem pagant als proveïdors després d’un any de fer la feina i tenim davant un equip de govern que per la seva incapacitat de veure el futur immeditat, ara es troba fermat de mans i peus i no pot tirar endavant cap iniciativa, per petita que sigui. A mi no me val l’excusa que estem en crisi. Malgrat sigui cert, avisàrem amb temps suficient per no haver pres algunes decisions que segurament s’hauran de revocar. A l’acta del pressupost del 2008 (quan encara no estàvem “oficialment” en crisi) em remet. En una paraula, estem en fallida.

 







 


   La veritat és que totalment nul·la i penosa. Si ho haguéssim de puntuar de 0 a 10, és evident que un 0. Ha estat una legislatura inestable i infructífera, en què hi ha hagut una deixadesa i unes poques ganes de treballar impressionants. No s’ha posat quasi res en marxa i lo que hi han posat el resultat ha estat negatiu per la seva total improvisació i principalment pel desconeixement del funcionament municipal.





  
   La valoració és molt positiva. Malgrat alcuns aspectes negatius, ha estat molt intensa i sacrificada, i alhora crec que es poden veure bastants de resultats positius de cara al benestar del municipi.








   Estam vivint una legislatura molt difícil. Amb molts d’entrebancs i fets inesperats. Amb situacions i canvis que no s’havien donat fins ara i que obliguen que el dia a dia marqui la situació a la Sala.





  

   Totalment decebedors. Hem passat d’un començament il·lusionador a tenir decepcions una darrera l’altra.

Després de formar part de l’equip de govern durant un any i mig hem comprovat que malgrat el gran nombre de reunions que es feien les decisions es prenien a esquenes nostres,  a més i amb la intenció de donar-li una oportunitat al pacte aprovàrem uns pressuposts, el 2008, amb els quals no estàvem d’acord, cosa que provocà una primera crisi, generant moltes desconfiances. Aquesta desconfiança en comptes minvar es va fer més patent quan el sr. Batle ens apartà per complet del dia a dia del departament d’urbanisme, que cada cop empitjorava més el seu funcionament.

Una vegada a l’oposició veiem que l’equip de govern segueix sense una línia d’acció clara i comuna, fet que no ens sorprèn ja que als regidors del PSOE i a la regidora d'UM l’únic que els ha importat i els importa és treure el major rèdit polític de la gestió de les seves àrees, encara que sigui a costa d’hipotecar el futur de l’ajuntament.

En definitiva, creiem que s’ha perdut una oportunitat històrica de demostrar que les diferents forces polítiques d’esquerres del municipi érem i som capaços de liderar i executar un projecte comú que millorés  determinats serveis i infraestructures de manera consensuada i amb una gestió econòmica eficient.

Per una altra banda hem de recalcar que, fruit de tot lo exposat, s’ha obert una gran ferida entre les diferents forces d’esquerres, sobretot entre les forces a l’esquerra del PSOE, i malauradament a dia d’avui encara no s’ha fet cap passa per intentar tancar-la.


  


   Personalment en faig una valoració positiva encara que no es pot negar que ha estat i és una legislatura poc corrent. Crec que alguns dels fets que han passat i la sensació de mal ambient que podem donar a vegades els regidors de l’Ajuntament no ha d’impedir veure que s’han fet coses positives encara que sembla que a alguns els sàpiga greu.

 


 
    No puc fer més que una valoració negativa. Per a mi, els que ens presentam en política tenim vocació de servir el ciutadà. Traduït, els polítics han de servir per solucionar els problemes que tenen els ciutadans envers el poble en què que viuen i millorar la seva qualitat de vida. Aquesta legislatura hem vist que no ha estat així, en la majoria dels casos. S’ha fet més feina cap a la galeria (sortir a les fotos, plaques, inauguracions, etc) que per a solucionar els problemes del dia a dia dels ciutadans. El fàcil, en política, és escometre grans inversions dotades de grans pressuposts. El difícil és fer feina amb un pressupost ajustat, establir prioritats i arribar a final de mes. No s’ha escoltat per res ni al ciutadà ras, ni a les associacions de veïns, ni als partits polítics de l’oposició, ni a ningú. Mentre menjaren “pa de noces”, tot va anar (de cara a la galeria) aparentment bé. Ara que han tocat amb la realitat, tot són problemes.


Demà la segona part d'aquesta entrevista amb la resposta d'aquestes dues preguntes:
- Quines són les accions millors que ha duit a terme l'equip de govern?
- I les més desafortuandes?