Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 948
Secció d'entrevistes a universitaris menors de trenta anys(*).

"Els peixos que tenim avui en dia són més petits que els que hi havia en l'època dels meus padrins. La mida s'ha reduït considerablement. El motiu és que no els donam temps per créixer".


"..el més greu és el canvi climàtic, amb l'agreujant que és el problema més llunyà. Si pensam en un problema, el primer que ens ve és la contaminació i la biodiversitat dels peixos, perquè és el que ens afecta més directament aquí i ara. En això ens hauríem de centrar però sempre pensant en l'escalfament global".







Començam amb aquesta, una secció d'entrevistes a joves del poble de formació superior i que ens poden oferir una visió de la realitat i del municipi fresca, diferent, assenyada, sense interessos i, sobretot, formada.
Gent que han viscut sempre amb ordinadors i internet. El mòbil és una extensió del seu cos, tal com ja va predir Marshall McLuhan. La referència laboral sempre ha estat la crisi.
Cada generació aporta a la societat valors diferents. Aquesta, ens canviarà de dalt a baix!
Ja ho veureu!


• Creus que professionals com tu farien falta a l'administració per a analitzar aquests problemes de la mar?
• Jo crec que es necessita molta més gent, més científics i especialment a Espanya. Pens que la meva carrera no es valora prou, aquí, a Espanya. Quan dic que estudii Ciències del Mar tothom em demana i això què és?, per a què serveix? No veuen unes necessitats d'estudiar la mar i aprendre del que ens envolta.

• Has tingut la sensació que als científics i enginyers, a països del nord d'Europa se'ls valora molt més?
• Rotundament, si. Potser que al final els governs dels països del nord tampoc els valoren tant, però els donen molts de recursos perquè s'investigui i els donen llibertat. Quan presentes un projecte o tens una idea que ha està ben acollida, primer he rebut la seva ajuda i els suggeriments dels meus professors, i llavors et donen llibertat per crear els teus propis projectes.
Aquí, si dus endavant un projecte de doctorat, cobres mil o mil dos-cents euros, per una feina en què estàs quasi 24 hores, perquè, a més de la feina amb l'ordinador de passar dades, has de fer feina de camp i recollir i analitzar aquestes dades. És una feina molt dura i molts de doctorats aquí... Molts t'aconsellen que si pots fer el doctorat a fora, millor, no perquè hi hagi més o manco nivell, és perquè es valora més la teva feina.

• Has vist la pel·lícula "Mirando hacia arriba"? Creus que la gent del carrer i els que tenen responsabilitats polítiques no es creuen això del canvi climàtic?
• Jo crec que no s'ho creuen. Aquesta pel·lícula és l'extrem, però és totalment real. No es creuen el que diuen els científics, i això que fa 75 o 80 anys que se'n parla, no és res nou. Que no s'hagi fet res és una altra cosa. La comunitat científica també té el problema d’arribar a la població, perquè els articles publicats queden entre la comunitat científica.

• Dins la comunitat científica també hi ha moltes noticies falses? O estudis fets amb intenció de desacreditar-ne o minimitzar-ne d'altres que puguin ser desfavorables a una gran empresa, per exemple?
• Sí, potser. Si un estudi és desfavorable per a una empresa i  es pot permetre finançar un estudi per a obtenir unes altres dades... Un científic que treballa a un organisme públic té molt difícil de lluitar contra una gran empresa que té més recursos, però és més una qüestió d'empreses i no de comunitat científica, que crec que no acceptaria aquests treballs. I les empreses tenen més capacitat per arribar a la gent amb campanyes publicitàries o mitjans informatius. També hi ha molta rivalitat científica i cadascú defensa les seves postures o conclusions.

• Alguna cosa més?, qualque tema que no hàgim tractat?
• No sé..., per exemple, una cosa que he fet és usar dades de satèl·lits i a Mallorca es podrien usar en l'àmbit d'organització de territori, per mirar si els vaixells ancoren damunt posidònia o no... Tenim una quantitat d'eines increïble i deixam que els iots continuïn tirant l'àncora damunt la posidònia.

• Per cert, llegeixes Cap Vermell, ens segueixes?
• De tant en tant, sobretot quan m'enyor...

Moltes gràcies i ja ens tendràs al corrent de les teves investigacions. Aquí teniu la pàgina de la Universitat d'Utrecht on  surt na Neus

(*) Si voleu proposar-nos entrevistes, enviau-nos la proposta al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.












































































En aquesta secció vos oferim una selecció dels millors articles publicats a Cap Vermell per a una relectura més plaent aquest estiu. Aquí teniu tota la selecció: