Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 1514
"Per a nosaltres hi ha tres temes bàsics en els quals ens volem centrar i que trobam que estan molt malament. Són la neteja i manteniment del poble, la seguretat i el foment del turisme perquè Capdepera municipi encara sigui més fort del que és".

"La necessitat d'un canvi és evident.  Quan un governa l'ajuntament tants d'anys pot pensar que és casa seva"


Ens veiem amb en Paulí després d'haver ajornat un parell de vegades la nostra trobada, que si un compromís de darrera hora, que si COVID..., però aquí el tenim per parlar del seu partit i del moment polític de Capdepera. Representa l'alternativa generacional. Nascut als anys 80 disposa de la joventut i l'experiència necessària en política. Des de la tranquil·litat de saber que, tard o d'hora, li arribarà el moment fa mostra de la responsabilitat de qui encapçala un projecte polític.

- Primera pregunta quasi obligada: Com es troba el Partit Popular de Capdepera?
- Ara el PP de Capdepera es troba amb ganes, estam en procés de triar el candidat. Demà anam a Palma, on ens explicaran tot el procediment i la junta decidirà qui s'ha de presentar o qui no. Estam contemplant diverses opcions.

- Vaja, que t'hauríem d'haver fet l'entrevista divendres..
(Rialles) Demà (dia 20 de maig) anam a Palma i ens explicaran els passos i els terminis a seguir i abans de dos mesos ho hauríem de tenir clar.

- I en Paulí Faba?
- En Paulí Faba, bé, a disposició del Partit Popular. (rialles)

- Tu t'has trobat com a cap de llista del teu partit quasi sense voler...
- Sí, ha estat així, i el primer que vull fer és demanar disculpes perquè amb els canvi de regles (en aquesta legislatura s'ha canviat el reglament a mitjan partit, i estic parlant que el batle ha canviat els plenaris i les comissions als matins, aquest regidor del PP, per motius de feina, ha faltat molt. És per això que vull demanar disculpes. Però aquests horaris són molt incompatibles amb la feina. Això ens obliga a fer un pensament de qui i com ens presentam, per si segueixen aquests horaris o no. Si nosaltres guanyàssim, està clar que el primer que faríem és canviar-ho. Això havia estat des del principi als capvespres i així hauria de seguir, perquè l'oposició tengués l'oportunitat de seguir amb la seva feina (perquè l'oposició no cobra de l'Ajuntament).


- Quina valoració feis de l'equip de govern, en aquesta legislatura?
- Per a nosaltres hi ha tres temes bàsics en els quals ens volem centrar i que trobam que estan molt malament. Són la neteja i manteniment del poble, la seguretat i el foment del turisme perquè Capdepera municipi encara sigui més fort del que és. Aquestes són les nostres eines bàsiques i a partir de les quals centram les crítiques del que està passant aquí: la deixadesa que hi ha a Capdepera i a tot el terme municipal. A Capdepera veim els pocs comerços que hi ha, la poca vida que hi ha en el poble, i és un problema que, si hi ha cent mil persones que visiten el Castell cada l'any, no hi hagi una indústria al darrere. El Castell hauria de donar menjar a Capdepera: si hi van més de cent mil persones, crec que s'hauria de fer feina perquè el poble tengués més vida. I el primer que s'hauria de fer és canviar les Normes Subsidiàries. Fa més de vuit aanys que ens venen que s'han de canviar. En els set anys que jo som per l'Ajuntament ens diuen sí, sí, sí..., però només en Javi hi va fer un poc de feina i després poc s'ha avançat, per no dir gens. Ens donen allargues, s'acaba la legislatura i tot segueix igual. Pel que fa a la seguretat, el que hi ha és que no tenim prou municipals i cada pic n'hi ha menys. Les excuses són que a Palma i a altres zones paguen molt bé, així que cal fer un pensament i equiparar els sous perquè venguin a fer feina a Capdepera. En turisme s'ha fet feina però cal fer-ne més.

- Hi gent que comenta que hi ha més personal a Serveis Socials que a la Policia...
- Tenim un departament de Serveis Socials que està molt bé per a Capdepera. És el més ampli de Mallorca després del de Palma, tant en infraestructures i personal.

- Aquesta legislatura ha estat molt condicionada per la pandèmia de la COVID. Com valores la resposta del nostre Ajuntament.
- A Capdepera s'ha fet el que s'ha pogut. Hem de donar gràcies a les infraestructures que tenim i, amb el Centre Cap Vermell, som dels pocs pobles que hem pogut fer els plens presencials. Ens hem pogut veure les cares i hem pogut discutir. Com a valoració, Capdepera ha ajudat amb el que ha pogut, s'han comprat mascaretes i tot el necessari per a la gent de l'administració, i la infraestructura s'ha mantingut, així que no podem tenir molta queixa.

- D'on va sortir el qualificatiu de “xèrif” en relació al batle?
- De nosaltres no ha sortit. Però pot ser que l'identifiqui bé.

- Teniu bones relacions, amb el batle?
- Si. Bé, ni bones ni dolentes. Si tenim alguna cosa que xerrar el crid i m'agafa el telèfon, i si em vol telefonar, em telefona. Tampoc no ens telefonam cada setmana ni cada mes, sinó quan és necessari.


- N'hi ha que opinen que el PSOE, a Capdepera, ha envaït el vostre espai polític...
- Ells venen que són el PSOE. Que la seva política té zones o parts que, teòricament, són més pròpies de la dreta? Cert. A veure, nosaltres som de dretes, un partit conservador i liberal que vol el millor per a Capdepera. Volem que la gent participi, estam oberts i a les nostres juntes tothom pot hi pot prendre part, o per Facebook. Anam a tocar les portes de les associacions i a algunes ho tenim millor i a d'altres pitjor.

- Parles de l'Associació Hotelera?
- L'Associació Hotelera ha fet moltes propostes que ha assumit l'Ajuntament i a això nosaltres no hi estam en contra. A Capdepera governa el PSOE més El Pi, i què diu en Rafel...? El Pi s'ha oblidat de l'informe tècnic del Cap Vermell.

- La reforma del passeig marítim ha estat un culebrot?
- Sí. Pel tema del Passeig marítim tenim una crítica molt forta a fer al Partit Socialista de Capdepera, perquè durant set o vuit anys, fins que no va entrar en Pedro Sánchez, la culpa era sempre del PP nacional i mai era del Govern de les Illes Balears, ni de l'Ajuntament de Capdepera, ni del Consell de Mallorca. Quan va canviar el govern i totes les administracions implicades han estat socialistes o d'Esquerres, s'ha retrassat fins ara, quan ha perjudicat el turisme per la Setmana Santa. I ara, amb tot el problema que hi ha (i no és culpa de l'Ajuntament), amb l'increment de preu de l'obra pública, veurem com acaba.
El culebrot ha esta els darrers set o vuit anys, des que va acabar la legislatura de José Ramón Bauzà fins al començament de les obres. Set anys amb els doblers i el projecte, i per una cosa o altra no s'ha pogut fer. Tanta sort, i vull donar les gràcies a MÉS per Capdepera per haver lluitat perquè aquests doblers del Govern no s'hagin gastat en altres coses i encara estiguin disponibles. Som del PP, però si s'ha fet una cosa ben feta per al poble s'ha de reconèixer que s'ha lluitat.

- I els costos podríen ser molt superiors, no tenim dades exactes però amb el clavegueram poden ser el doble...
- Jo faig feina al sector de la construcció i l'increment de preus dels materials és molt gran.

- Però no parlam d'això, parlam dels canvis en el projecte inicial, com les canonades...
- El tema de les canonades, tant el PP com els altres partits de l'oposició, hem demanat a les comissions informatives a veure què passava. I no s'ha tengut en compte fins ara. No crec que ho hagin deixat a posta per haver-ho d'adjudicar en el darrer moment a dit. Esper que els mecanismes de control del mateix Ajuntament funcionin correctament. A les comissions es va demanar per les xarxes de pluvials i clavegueram de les zones d'obres i van dir que no entraven en el projecte. És molt mal de creure que tanta urgència s'hagi fet a posta.
Ens sap molt de greu que MÉS no votàs en contra dels pressuposts, i és una critica que els faig, així és més difícil controlar-los. En els passats anys, el PP va recolzar els pressupost de l'equip de govern a canvi de no incrementar l'IBI, però no ho vam saber vendre i al final passà factura. Només PP i Podemos han votat en contra dels pressuposts.


- No creus que l'oposició fa crítiques a la gestió del govern municipal, però no es presenta com a alternativa, que sempre va per darrere i no s'avança?
- És un poc cert, però és difícil fer oposició quan tots nosaltres tenim una feina i unes obligacions laborals. I no és una excusa. Des de l'oposició es fan propostes, però no les venem o l'equip de govern se les apropia. D'altra banda, els regidors de l'oposició no tenen les dedicacions dels de l'equip de govern que cobren per a això.
Nosaltres les propostes per governar les tenim prou clares, sabem la ruta que vol dur el PP. Després, segons qui sigui el candidat, pot haver-hi matisos, però sabem que la seguretat, la neteja, el turisme i l'economia seran molt importants en el futur pròxim.
És difícil per a l'oposició fer la seva tasca tenint pocs mitjans i ens costa donar a conèixer les nostres propostes.

- Què fareu perquè no us torni a passar una situació com la fuita del vostre cap de llista, en Tolo Moll?
- Nosaltres posarem mesures, però és un fet que pot passar a qualsevol partit. Qui sigui el nostre candidat serà una persona que representi el PP i que no tengui por de representar-lo. Perquè en Tomeu, una de les coses que va al·legar és que per ser del PP, abans de conèixer-te, et qualifiquen de lladre o de corrupte, i això el va afectar molt. Després, a ell també li agrada anar al seu aire. Crec que davant aquesta situació has de tenir la pell un poc dura, tenir clar que estam aquí per servir. En el PP s'han fet coses mal fetes, però també hi ha coses mal fetes pertot. En Tomeu no va tenir les forces suficients per aguantar i se'n va voler anar, i molt bé. Nosaltres li hem reclamat, qualque vegada, l'acta de regidor, però, com que és seva i vol estar a l'Ajuntament, tampoc hem volgut fer sang.


Foto d'arxiu, Paulí Faba presentant la candidatura del Partit Popular a Capdepera. Maig 2019


- Si d'aquí un any en Rafel Fernández us plantejàs entrar a l'equip de govern, què faria el PP?
- A veure, no podem dir ni sí ni no, perquè no se sap què passarà. Nosaltres proposaríem unes bases (ja les he comentat), i si a partir d'aquests punts ens posàssim d'acord... Però haurien d'estar les coses molt clares.

- Quan d'un pressupost de 18 milions d'euros no se'n gasten 2, estam parlant d'una bona gestió?
- Ara en tendrà la culpa la COVID. S'hauria de pressupostar ajustadament amb el que s'ha de gastar. Tant de romanent, tan de romanent..., haurien d'ajustar més. Si sabem que hi haurà una xifra important sense gastar cada any, o la pressupostes i la gastes o s'haurien de rebaixar els imposts, per exemple.

- Hi ha comentaris que VOX presentarà candidatura a les properes municipals. Com us afectaria?
- No em sabem res, hem vist la paradeta que han muntat en el mercat... Ja veurem! No tenim res en contra i els respectam com als altres partits polítics.

- Creus que tants d'anys governats per una mateix partit crea dinàmiques que confonen la persona amb la institució, i que el que més interesa és comandar?
- No diria tant, però pens que la necessitat d'un canvi és evident. Quan un governa l'ajuntament tants d'anys pot pensar que és casa seva.


- Parlant a nivell més general, a les passades eleccions es va dir que aquesta legislatura seria la de la mobilitat i l'habitatge. Com veus aquests temes a Capdepera? No els has anomenat...
- Són problemes molts grans, i és veritat que no els he anomenat. El tema dels aparcaments és una de les prioritats del nucli de Capdepera. S'han de cercar pàrquings si es vol fer l'ACIRE Capdepera. A Cala Rajada també s'han de cercar zones per aparcar si es vol que certs carrers siguin per a vianants, o cercar solars urbans si hi ha problemes d'aparcament a cala Agulla. De mobilitat, vull dir que, governem o no, farem el possible perquè el bus turístic arribi a Cala Rajada i perquè hi hagi més connexions al transport públic. Si hi ha canvi de govern a Palma, nosaltres ens comprometem a lluitar perquè tot el que pugui venir de Palma, vengui, sigui quin sigui l'equip de govern a Capdepera.

- Què penses dels carrils bicis? El carril bici de Capdepera a Cala Rajada, fa falta?
- El problema és per on el feim. Em sembla bé, però el problema és per on ha de passar. Pens que és millor tornar a la via segura entre l'Institut i Cala Rajada, acabaria de fomentar el camí de la depuradora i l'habilitaria perquè fos un camí segur, amb pas restringit de vehicles per a veïnats i vehicles sense motor.

- I pel que fa a l'habitatge, quina solució tenen els joves?
- Ara mateix és molt difícil. El preus a Cala Rajada són desorbitats. Crec que s'hauria de rehabilitar tot el que es pugui i que la gent hi pugui acabar de viure, perquè tenir les cases buides... No hi ha cases i tenim cases buides, això també és un poc contradictori. Hem de fer feina amb les Normes Subsidiàries de Capdepera per poder-les adequar al segle que som ara i entre tots decidir què volem. Potser hi ha cases a les quals se'ls ha de facilitar que puguin fer dues plantes d'habitatge o que es puguin tallar. També, quan es volen fer cases estam fins a 25 mesos a donar les llicències. I tot això té un efecte negatiu sobre l'habitatge.

- Alguna cosa que vulguis afegir?
- No, únicament donar-vos les gràcies.

-Gràcies a tu. Sort!