Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 1556

"...ha vingut justet aconseguir la llampuga que necessitàvem"


Conversam amb Carme Corraliza, regidora de Festes i Mercats, que ens comenta com es prepara la ”Ruta de les tapes de la llampuga”, esdeveniment que substitueix la Mostra de la Llampuga i que es celebrarà a Cala Rajada dia 10 d’octubre.


- Què ens trobarem a la “Ruta de la llampuga”?
- Són quaranta els restauradors que han entrat en “La ruta de la llampuga”, cada un fa dos plats diferents. Les tapes se venen a 4,50 euros, un preu que han acordat els participants (l’Ajuntament no ho ha decidit) que han valorat el treball i posar a disposició els restaurants (neteja, servei, ...). Han considerat que posar preu de la tapa a la Mostra (2 euros) no els sortia a compte i volien que al manco un euro quedàs de benefici.

L’Ajuntament ha aportat 15 quilograms de llampuga a cada participant, que  per cert, ha costat molt aconseguir. Hi ha dies que les barques han sortit a pescar i han tornat sense llampuga, de vegades pel mal temps... el cas és que ha vingut justet aconseguir la llampuga que necessitàvem. En boca dels pescadors mateixos “Tanta sort que no ha hagut mostra perquè no haguéssim pogut disposar de la llampuga que necessitàvem”. El preu de les tapes també s’ha vist condicionat pel preu de la llampuga, enguany ha anat molt cara, a uns preus que no estem acostumats.

- Com valores la resposta dels restauradors?
- La valoració de la resposta ha estat molt positiva, ja que despès de demanar un per un, tenim els 40 restaurants participants de Cala Rajada, Capdepera i Canyamel. Els restauradors ho han acollit amb moltes ganes... de fet un dels problemes que tenim amb la Mostra, és que molts de restauradors pel fet d’haver de desplaçar-se i  tenir més personals no s’animaven a venir. Ara que es fa a casa seva, als seus restaurants, s’ha animat gent que mai havia estat a la Mostra.

- Com podem saber qui participa i que ofereix?
- Ja sabeu que es fa dia 10 d’octubre. Se convidà als artesans de la plaça Castellet i obriran des de les 11  a les 6 del capvespre, per a fer una mica d’ambient. Per a conèixer els participants i tenir informació de les tapes que oferten hem fet un QR que trobaran als cartells i als mapes editats en PDF en català, castellà, alemany i anglès, perquè cada un el pugui descarregar en l’idioma que vulgui. Com he dit trobaran l’ubicació de l’establiment i les dues tapes que oferta cada restaurant, moltes d’elles amb fotografies. Si miram les fotografies, la veritat és que fa mengera... s’ho han “currat” molt.
El mapa amb l’ubicació dels restaurants és important especialment per la gent que ens visita des d’altres pobles o turistes.



- Quins horaris hi haurà?
- Els restaurants saben que poden començar a donar tapes des de les dues del mig dia fins a les 10 de la nit, per tant la gent pot anar tant a dinar com sopar. Aquest és l‘horari que s’ha de fer. Es demana a la gent que surti i si qualcú veu al QR tapes que li fa moltes ganes, s’aconsella que reservin taula (els restauradors també ho agraeixen).
Pel que fa a les normes COVID sabem que se compliran perquè els restaurants les respectaran ( mascaretes, separació taules.. ), crec que tots esperem que si seguim com ara l’any que ve podrem fer una temporada com cal, que bona falta ens fa.

- Com va ser el canvi de la Mostra a la Ruta de la llampuga?
- Vull comentar que quan nosaltres decidírem no fer la mostra se valorà el que suposava tenir milers de persones d’altres municipis a Cala Rajada. Pensàvem que si això “petava”, no només afectava a Capdepera sinó que també altres municipis (tots sabem el que és la Mostra). Així se va dir que no es faria la Mostra però se valorà el fer la Ruta perquè l’any passat ja s’intentà fer, però no va haver enteniment amb amb altres persones que ho volien fer en pla privat. Enguany me vaig fer càrrec, vaig parlar amb l’Associació de mitjans i petits empresaris ( un associació nova) i  fins que no vaig tenir clar que havia ganes de fer-ho no vaig comentar res. La veritat és que la gent s’animà molt, en quatre o cinc dies molts es decidiren a participar. De fet podíem haver arribat als cinquanta, però alguns se van fer enrere per diversos motius.

- Alguna cosa que vulguis afegir?
- Animar a la gent que diumenge dia 10 surti, que vagi a un bar (o restaurant) o altre... que si al mig dia només pot anar a un o dos que hi vagi i per la nit que torni a altres. La ruta esta pensada per anar de migdia i nit, tranquil·lament.
No vull deixar passar l'ocasió per agrair la implicació que han tingut els membres de l’”Associació de petits i mitjans empresaris”, el treball dels pescadors per proporcionar totes les llampugues que hem demanat i  com no a tots els restauradors que hi participen.

Gràcies, Carme... esperem que sigui un èxit i poder gaudir del  que han preparat els bars i restaurants per aquesta “Ruta de la llampuga 2021”.