Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 1675
La psicóloga, directora sanitària i col·laboradora de Cap Vermell ens presenta el nou servei. "L’atenció a domicili és per nosaltres clau dins la nostra filosofia."
.



És una dona activa. Jove, sobradament preparada i molt propera. No atura. Cursos a Sant Llorenç, consultes a Manacor i Artà. La seva feina és treballar pel benestar dels altres. Té molt clar el concepte de comarca i ens presenta un nou concepte de serveis de salut al Llevant de Mallorca, al carrer Gran via de la Constitució, 22 d'Artà. Ens ho explica:


- Què és ClínicaMent?
- ClínicaMent és un centre mèdic amb una gran amplitud d’especialistes de la salut. Tenim psicòlegs, metge de familiar, traumatòleg, infermer, psiquiatre, medicina estètica, nutricionista, endocrinòleg, fisioterapeuta i neuròleg que donen consulta a ClínicaMent, de forma conjunta i abordant al pacient des de diferents perspectives per tal de posar-li remei al seu problema.

- Com sorgeix i es madura la idea?
Com ja molts de vosaltres sabeu, des de fa uns anys tinc la meva consulta de psicologia a Artà. En el meu dia a dia a la pràctica professional, veia que molts casos necessitaven una assessorament addicional. Un pacient em venia per mals de caps generats per estrés, però convenia que anés a més a més a un neuròleg per descartar algun altre factor que hi podia estar influenciant. O un altre necessitava, a més d’un seguiment psicològic per controlar afartaments, un nutricionista per reequilibrar la dieta. Aquestes situacions em requerien derivar al pacient i coordinar-me constantment amb els professionals d’altres centres.
La idea sorgeix quan em proposo oferir un servei complet als meus pacients: poder donar-los solució a la seva problemàtica dins un mateix centre amb professionals de la salut coordinats i treballant dins la mateixa direcció per la millora del pacient.



- Quants professionals formeu part d’aquest projecte?
- Actualment, l’equip de professionals de ClínicaMent està format per 13 especialistes de diversos camps mèdics i dues recepcionistes. Per la meva part, segueixo oferint els meus serveis de psicòloga, a més de ser la directora sanitària del centre.

- La salut és sols absència de malalties?
- La salut, sí, és l’estat en que una persona no té cap malaltia i exerceix amb normalitat totes les seves funcions, però cada vegada s’aposta més per la recerca d’un benestar integral. És a dir, s’acudeix als centres de salut no només per esmenar alguna dolència, sinó també per millorar la nostra situació actual, encara que aquesta no sigui indesitjable.
Per representar-ho, tinc pacients que venen a consulta per solventar l’ansietat que apareix en determinats moments, però en tinc d’altres que psicològicament en troben bé però els agradaria conèixer-se millor i tenir més eines de gestió de les situacions diàries.
La salut abasta per tant les dues vessants.

- Quines relacions hi ha entre les malalties del cos i de l’ànima, entre els trastorns físics i els emocionals? Existeix la somatització del malestar? Ens pots posar qualque exemple?
- Cos i ment van de la mà, això no hi ha dubte. No t’ha passat mai tenir mal de cap i, degut a això, aquell dia trobar-te desanimat? Les dolències del cos afecta a l’equilibri emocional, i viceversa.
Moltes vegades passa que un problema psicològic no resolt es tradueixi en mals físics. Tinc una pacient diagnosticada fa 2 anys de fibromiàlgia, i va arribar a consulta per que l’ajudés a suportar millor el dolor. A la primera sessió, analitzant amb ella els inicis dels símptomes, veiem que varen aparèixer quan va passar per una ruptura de parella d’una relació tòxica. Això no és una simple coincidència temporal. El nostre cos necessita manejar les situacions adverses amb èxit, i quan no ho fa, troba formes no adaptatives d’expressar-se.



- Esteu especialitzats en qualque grup d’edat en concret?
- ClínicaMent ofereix servei per a totes les edats, des de l’infant fins a l’adult major.

 
- Com treballeu? Valoreu i diagnostiqueu conjuntament?
A ClínicaMent, som un equip, i fem feina d’equip. En quant detectem que un pacient necessita més d’un especialista, comentem en cas i planifiquem la millor opció per aquesta persona. De fet, lo bo de tenir tants professionals és que cadascú està especialitzat amb la seva àrea i en quan, com a professionals, sorgeix alguna cosa que no és del nostre abast, el pacient no parteix de la consulta sense saber el què: consultem a l’especialista d’aquell àmbit i es fa feina conjunta.
Per exemple, la setmana passada em va arribar un cas d’una dona que té problemes de mobilitat. Hem detectat que a seva millora, per ella mateixa, durant els darrers mesos ha estat alentida degut a una gran por a caure i una sèrie d’inseguretats. Estem a dia d’avui fent una actuació conjunta, el fisioterapeuta i jo mateixa com a psicòloga, per tal de que pugui superar les seves pors i millorar la seva mobilitat física.

 

- L’atenció a domicili és un tret diferencial de Clínicament?
- L’atenció a domicili és per nosaltres clau dins la nostra filosofia.
Per una banda, encarat a la situació pandèmica actual i de cara a protegir-nos a tots. Si un pacient presenta símptomes relacionats amb la COVID-19, la nostra metgessa acudeix directament al seu domicili, amb totes les mesures de protecció adients, per tal d’evitar que el pacient surti de casa seva i pugui contagiar a més persones. A més de prestar-li l’atenció sanitària que necessiti el pacient, se li aplica una prova d’antígens o una PCR per tal d’assegurar-nos si es tracta o no d’un cas de COVID.

Per una altra banda, entenem que la salut ha d’arribar a tothom, tinguem o no facilitats per moure’ns de casa. Proporcionar un servei a casa del pacient ens sembla clau. Moltes persones majors a vegades no s’atreveixen a molestar els seus familiars quan es troben malament i pateixen en silenci quan quelcom els passa, d’altres no tenen possibilitats físiques de moure’s de casa i d’altres, sigui pel motiu que sigui, prefereixen ser atesos a casa. Per aquest motiu, els nostres professionals, sota petició, es desplacen al domicili del pacient, sense necessitat de justificant.

 

- Compteu amb asseguradores privades o és un servei privat? 
- ClínicaMent és un servei obert a tot aquell que hi vol acudir, independentment de si es té assegurança privada o no. I sí, treballam amb assegurances sanitàries, analítiques, per exemple, en feim a través de tots els seguros, però també a persones que no tenen cap assegurança. És un servei perfectament compatible amb l’atenció sanitària pública, oferint una sèrie d’avantatges que beneficien al pacient, com són:

A més a més, fem analítiques tant per persones sense assegurança com per aquells que en tenen.
Per una altra banda, també duem a terme teleconsultes. Entenem que no és possible tractar totes les dolències o realitzar tots els diagnòstics possible per videoconferències, però moltes vegades es pot evitar un o varis desplaçaments mitjançant aquesta fórmula.

Moltes gràcies, enhorabona per aquesta iniciativa puntera en els serveis d'atenció a la salut i ens trobam a les pàgines de col·laboracions d'aquesta revista. Sort!!!