Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2332
Myriam Pinto R. / Niber y Katherin
(Floridablanca, Bucaramanga. Colombia)















Myriam Pinto és una dona de Colòmbia instal·lada a Cala Rajada, des de fa temps, amb part de la seva família. Parlem amb ella perquè encara hi té família allà (fills, germans, nebots,..), i ens compta com viuen aquesta època de crisi pel coronavirus i del confinament. A Colòmbia també viuen en una situació difícil, sense feina (perduda per la pandèmia) i amb dificultats per comprar queviures.


- Quins afectes té la CORONAVIT-19 al teu país ?
- La pandèmia a afectat molt a la població més vulnerable i si tenim en compte que el 60% o més de la població té treballs informals que requereixen sortir a treballar i no tenen cultura de l'estalvi, el confinament els té a punt d'una crisi nerviosa.

- Des de quan estan confinats?
- Estan confinats des de el 22 de març.

- Com és allà el confinament, els nins, el treball, l’esport...?
- Està prohibit sortir, només el sector agropecuari i de serveis indispensables com a Espanya tenen permís de treball i poder sortir. Les escoles, col·legis i universitats estan tancades des del 21 de març.

- Què es pot fer i que no allà a diferència amb Espanya?
- Les diferències del confinament entre Espanya i Colòmbia estan en la política, els polítics d'allà són més corruptes que els d'aquí, i ens roben les poquíssimes ajudes que van a la població vulnerable i no hi ha atur ni ajudes econòmiques per als treballadors. Pel que fa a si respecten el confinament, en general no, no es respecten les distàncies adequades quan surten a comprar aliments, surten pel carrer sense control, i fins hi tot algun polític, ha publicat que va fer una festa en ple confinament.

- Què és el més greu que ha passat?
- El més greu que ha passat son els motins que han hagut en diferents centres de reclusió, on hi ha hagut morts, i no pel virus, sinó pels disturbis que hi va haver a aquests motins. La resta més greu és que han mort dos metges perquè no tenien els equipaments necessaris per evitar el virus, falten mitjans econòmics per a comprar mascaretes, roba sanitària d’un sol us, guants, etc., tot el que pugui prevenir els contagis del personal sanitari.

- Què fan els responsables polítics?
- Els responsables polítics, tracten de fer el correcte, però no poden perquè la corrupció i ganes d'acumular més diners els atura. Tristament és així. La societat està dissenyada perquè uns pocs es portin el de molts. La nostra nació és molt rica però els polítics ho roben tot i el pitjor, roben el dels més pobres i necessitats. Van treure una ajuda que es diu ingrés solidari d'uns quants pesos (com 50 €) però en els sistemes informàtics, figuren rebent aquest ingrés gent ja morta o que no existeix i molt poques identificacions amb ingressos d'aquests. Igualment petits mercats varen apujar el preu de les coses. Els polítics son molt criticats, els de l'esquerra que són l'oposició en aquest moment critiquen tot el que fa el govern i diu el president. I l'alcaldessa de Bogotà que és de l'esquerra és criticada pels de la dreta, això és igual que aquí, però amb la diferència que la gran majoria de polítics que hi ha governant actualment el país van ser elegits amb vots d'aquells mateixos morts que ara estan rebent els mercats i ingressos solidaris i elegits també amb vots i diners del narcotràfic i paramilitars.

- Hi ha polèmiques en les seves decisions?
- Les polèmiques per les decisions del govern nacional, es donen segons si són de l'esquerra o de la dreta, igual que aquí a Espanya. Quan van ser confinats, la gent deia que com els anaven a tenir confinats si no tenien ingressos per sobreviure, després quan va entrar el confinament intel·ligent (com a Holanda), varen dir que el president volia que els pobres sortissin a treballar perquè els rics es fessin més rics i si s'encomanaven el virus i morien es desfeien d'uns quants pobres. La batlessa de Bogotà, la capital de Colòmbia, va ser la primera a dir que es necessitava el confinament, però el president de la República va dir que no, però ella va decidir decretar el confinament passant per damunt del president.



- Quines perspectives hi ha de tornar a la normalitat?
- Les perspectives de tornar a la normalitat abans del 27 de abril poques. Després segur faran un confinament intel·ligent, anant gradualment els sectors i faran més controls als taxistes i moto taxistes "pirates".

- Com creus que es farà?
- Allà tenen permís per fer feina les veterinàries, els que despatxin aliments o venguin productes del sector agrícola, tot el que necessiti el camp per mantenir la seva producció i el que necessiti la gent per mantenir la cadena d'alimentació i a partir del 27 d'abril han dit que s'aixeca l'alerta sanitària.

Moltes gràcies per aportar-nos informació de primera mà de com es viu a Colòmbia la crisi del coronvirus.