Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2906
L’any passat feren el primer betlem a Capdepera i enguany ja es tot un esdeveniment social. La sala d'exposicions del Centre Cap Vermell és plena de capses, fa tres dies que monten, Aina López i Vicky Heredero són les autores del Betlem Gabellí. Hem volgut que ens expliquin la seva experiència betlemera.


-En primer lloc donar-vos l'enhorabona. Per cert, qui més hi participa? 
- Hem tingut l'ajuda dels nostres amics Pep Vila, Carmen Ferrer, Marga Garau i Ana Celada per fer el muntatge, a més les neules són fetes pels nostres companys de l'associació Rosa Forteza i Magim de Juan i algunes figures són fetes per Margalida Nicolau, també de l'associació. 

-Des de quan feis betlems i com va sorgir fer el betlem gabellí? 
-Aina: Na Vicky sempre n'ha fet a ca seva i amb l'associació du 15 anys muntant el Betlem mallorquí de la Misericòrdia a Palma, jo vaig començar quan vaig conèixer a na Vicky, fa 12 anys. 
Com que jo soc gabellina, ja fa uns anys que teniem la idea de preparar un betlem per al nostre poble, i volíem que la gent en veure’l el sentis d’aquí. 

-Què te el betlem gabellí d'especial? 
Que hem intentat representar racons de Capdepera i Cala Rajada, sempre amb imaginació, però a la vegada que la gent que el veu les identifica, també escenes molt d’aquí com les madones que fan llata, els homes que agafen garballons o els nostres dimonis. 

-L'any passat, Aina, posares ton pare al betlem. Heu afegit més personatges reals enguany? 
 - Si, però m’estim més que cada un vegi a qui vulgui veure a les figures, a tots els pobles hi ha gent coneguda, jo a quasi totes li tenc nom posat, però és per a nosaltres, si te diré que el vaixell dels reis es diu Hispaniola com el llaüt d’un bon amic nostre i l’amo que està a l’hort és el meu veinat de tota la  vida, el concu Toni Antich.

-Què és allò que du més feina? 
Fer les maquetes, na Vicky dur des de principis de l’estiu preparant les maquetes i la mar. 

-Sou membres de l'associació de betlemistes de Mallorca, què és i a què es dedica? 
- Som un petit grup de gent aficionada a fer betlems, i ens dedicam a fer betlems, alguns tots junts com el de Cort de Palma i altres per separats, ens reunim al local de l’associació per compartir idees, coneixements i tallers, ens ajudam uns amb els altres. 
La major part de betlems de l’associació són d’estil mallorquí tots estan fets artesanalment, totes les maquetes dels nostres betlems estan fetes per nosaltres, ho feim tot, llevat de qualque figura.


Aina i Vicky el dia de la inauguració amb diversos membres de l'associació betlemista

-Quina idea teniu per fer créixer aquest betlem? Voleu que la gent hi participi, demanau 
donatius. Perquè, com? 
 - Per fer créixer el betlem i anar canviant cada any un poc, ens agradaria que la gent ens fes suggeriments de maquetes, escenes o el que agradaria veure representat. Per això hem creat a facebook una pagina “betlem gabellí” on la gent ens pot deixar tots els comentaris que vulguin. 
Tambè hem posat una bústia per donatius, ja que tot el que feim ho financiam nosaltres dues, no tenim cap ajuda ni subvenció, per nosaltres fer el betlem és un hobby que volem compartir amb la gent , però una ajuda econòmica no ens aniria malament per invertir en material nou.

-Alguna cosa més? 
- Esperam que a tots els agradi el betlem i moltes gràcies a tots els que ens donen el seu suport. 

Moltes gràcies!!!