Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3419

Entrevista a Jaume Fuster, que exposa al Centre Melis Cursach


Dia 29 de novembre, a les 20h, s'inaugura l'exposició "El plaer de pintar" de Jaume Fuster a la Cotxeria del Centre Melis Cursach. Molts ja sabíem que Jaume fa un temps tenia la curolla de pintar, i darrerament ho fa amb major intensitat. Molts seguim la seva obra a través del blog  https://jaumefuster.blogspot.com , on presenta les obres que va realitzant i comenta diversos aspectes de les pintures.
Parlam amb ell de la seva primera exposició.


- Jaume, què presentes en aquesta exposició?  

- Un conjunt d’obres realitzades amb les tècniques de l’aquarel·la i de la pintura acrílica. Són quadres de petit i mitjà format de temàtica variada: marines, paisatges, natura, persones... A més, cada quadre anirà acompanyat d’uns versos, necessàriament breus, en què d’alguna manera vull connectar la meva vessant literària, per modesta que sigui, amb la creació plàstica. Aquests versos vendrien a explicar la sensació que el tema escollit m’ha produït, en cada cas.

- Com qualificaries la teva pintura?

- Crec que es tracta d’una pintura senzilla, de caràcter figuratiu, proper al realisme però  sempre intentant plasmar-hi un punt de vista personal. Ara bé, no vull – ni puc, ni en sé – que els meus quadres semblin una fotografia, l’hiperrealisme em sembla fred, despersonalitzat. En la mesura que això sigui possible, desitjaria que en els meus quadres s’hi notàs una manera particular de veure el nostre entorn.

- Com sorgí la idea d'aquesta exposició? 

- No ho sé ben bé. Segurament, un dia qualsevol, en una de tantes exposicions que se celebren en el nostre poble, parlant de pintura amb na Maria Massanet, aquesta em va suggerir la possibilitat de mostrar la meva pintura en públic, cosa que jo no he tengut molt clara mai. El fet és que darrerament he anat acumulant molta obra i que gairebé comença a fer nosa per ca nostra. Finalment, he donat la passa, perquè pens que, a la meva edat, si no ho faig ara ja no ho faré mai.

 

- Des de quant pintes? 

- Podríem dir que des de sempre. La meva dona conserva, damunt el comodí de la nostra habitació, un quadret que li vaig regalar quan festejàvem, a l’any 1966. I l’hi vaig regalar perquè aleshores ja pintava amb certa assiduïtat. Estam parlant d’uns 50 anys de pintar, per bé que ara, amb l’arribada de la jubilació, és quan ho he fet amb més regularitat. Abans la cosa anava fent bots, quan venia bé.

-Què suposa la pintura per a tu?

- Tenc un blog a internet (https://jaumefuster.blogspot.com) que duu un títol que crec que ho explica tot: “El plaer de pintar”, que és el mateix que he elegit per a l’exposició. És aixó, ni més ni pus: un plaer, la possibilitat de crear una obra, millor o pitjor, del no res, en un paper en blanc, i deixar-hi la meva empremta.

- Res més a afegir? Agraïments

- En primer lloc, vull donar les gràcies i expressar el meu reconeixement a les persones del nostre poble que ara i en el passat han dedicat algunes de les seves millors hores a la creació artística, cosa que a la inauguració de l’exposició faré amb noms i llinatges. D’altra banda, he d’agrair l’encoratjament que he rebut dels amics i de la meva família. Igualment, clar, he de donar les gràcies a l’Ajuntament, per tenir oberts dos centres on la gent del poble, per sobre dels nostres mèrits, podem obrir una finestra i mostrar allò que feim. I ja per acabar, he d’agrair a na Maria Massanet que em parlàs d’aquesta possibilitat d’exposar i que ara, a l’hora d’organitzar l’exposició, juntament amb en Gori Rexach, m’hagin tractat amb una consideració molt superior al valor de la meva pintura.



- Moltes gràcies Jaume dia 29 ens veurem.

Nosaltres recordam que Jaume Fuster també és l'autor, cada any, de l'escenari de les festes del Carme que cada any ens sorprèn tan gratament.