Imprimeix
Categoria: Mercat medieval
Vist: 3010
Anecdotari, pífies i altres coverbos
Cert és que "cadascú parla de la fira, segons li va en ella", com diu el refrany. Enguany hem tingut de tot, fins i tot bon temps. "Menys paradetes que l'any passat i moltes de bijuteria" era comentaria generalitzat. A tothom li va anar be o molt be. Cap queixa. Molta gent, sobre tot a determinades hores, i un volum de vendes que es mou voltant dels 600.000 euros, que per a una quantitat de gent de més de 50.000 persones surt a 12 euros per cap. I, evidentment, on hi ha molta gent i doblers hi ha carteristes. Enguany s'han denunciat robatoris de carteres. Més que els altres anys.

Protecció Civil va ser present i muntà un centre operatiu. Afortunadament només va actuar en casos puntuals.Una altra dada significativa és el volum de fems. Si l'any passat es recolliren dues tones, enguany quatre. s'ha duplicat. Això és l'índex més certer de venda, perquè les dues tones no foren dels tassons de cartró que es donaven.Però anem a pams:  Divendres se segueix un protocol establert. Alguns dels qui venien de fora, enguany gairebé tot el Consell de Mallorca, es sorprengueren per la rigorositat protocolària i pel refresc a les voltes de l'Ajuntament.
Aquí podeu veure l'altra cara de la tallada de cinta institucional. A la comitiva i fora d'ella tothom parlava del traje del batle.I és que tothom es sent fotògraf i vol penjar a la xarxa allò que fa, mirau aquesta:...ja no podem viure fora mòbil.

Hem de reconèixer que el forà que arriba al Mercat flipa!. Molta decoració, animació desiara, paradetes (una mica) diferents i el Castell. No és massa exigent amb l'ambientació ni amb el menjar. I és que quan es te gana, te n'afluixes de moltes coses. Tot li va bé. El problema és si al final acabarem com qualsevol altra fira menjant pizzes, salsitxes i kebabs.Però per als locals, que ja hem viscut 19 edicions i que com be diu la pregonera d'enguany, hi havia un temps que hi ulleres de sol podies dur....Ni rellotge ni calçat esportiu...ni mòbil, qual el plàstic estava perseguit, i a més , hi havia més artesans, més paradetes que sorprenien,,,,el psalteri d'Estampida,...la riquesa del mercat era una altra. avui per avui sols queden les madones de la llata com a mostra d'artesania local en directe.

Enguany no hem vist massa desbarats, les paradetes, en general estaven treballades i al 'estar més espaiades la fira respirava més. Però hem de deixar constància del que hem vist o ens han eviat:

El kebab de la plaça sitjar servia en plats de plàstic directament. I el ketxup i la mostassa no es dissimulava gaire. Són detalls puntuals que poden millorar.Les xutxes, no gaire medievals, tenien plàstic a balquena. en canvi, el regalim, l'única cosa que passaria per medieval,  no en trobàrem.I la peresa d'algunes paradetes feia que no llevassin el plàstic de dalt en tot el dia, i així, ja el tenien posat pel vespre.La brutícia: Enguany hem gaudit de més taules i cadires. I la gent això ho agraeix molt. Però no es pot acumular tanta brutícia, la major part els nous tassons autoritzats, damunt les taules. Qüestió de civisme, perquè poals de fems hi havia...Per cert, aquests tassons sembla que no són reciclables, no vàrem veure el logotip enlloc. L'any que ve!!!! Tot i que a nosaltres ens agraden molt més els tassons de fang. Això no s'hauria de perdre. De fet alguns encara els mantingueren.Quan a les paradetes, aquesta sombrilla fúcsia a l'entrada de la plaça de l'Orient "cantava una mica" cap responsable se n'adonà en tres dies.Salsitxes a balquena ... Amb molt bona acceptacióTant de bo que la paradeta de l'Escolar proposava fideuà de llampuga entre d'altres coses. Clar una proposta nova i bona té l'èxit assegurat. En feren 7 paelles el dissabte i 10 el diumenge. I donaren molta vida a la plaça.I pels menjars tradicionals sols ens queden les paradetes de l'associació contra el càncer i de la Banda de cornetes. Enyorem el peixet i la parròquia.Un factor molt positiu del mercat són els preus. Molt populars. Assequibles. Llevat de contades paradetes com el de les olives o xutxes que van a pes, això sí indicaven clarament els preus.
Ens comentaren que caldria unificar el preu de la cervesa.Quan als espectacles cridà l'atenció el pal xinès. La gran quantitat de gent que participà o acompanyà al cinquè concurs de vestits medievals infantils.Tot i que hi ha l'impressió que falten banys, els que hi havia funcionarem molt bé. Amb personal tot el temps. I es que s'agraeix en moments com aquests trobar els banys nets i a punt.Riu, el grup català de folk trionfà sobretot en el segon concert. Ens han arribat comentaris que aquests concerts es podrien fer més prest. Cap a les 8.
Sia com sia, foren una passada!!!Els mercaders-artesans de cada any en tancar a les 11 del vespre encara tenien humor per fer la darrera canya a les terrasses de la plaça l'Orient. Per cert es comentà que un dels locals dispensà un tracte molt especial a tots els mercaders, i això s'agraeix. No sabem que farà el mercat quan aquesta generció acabin els menuts, perque no hi ha relleu.Chechare també oferí espectacles de vespre amb foc. Que tenen el seu públic, però més d'un es demanava, entre solera i companyia, no hi ha massa foc?El castell ha estat més buit de paradetes que altres anys, però gent hi hagué a voler. Les excavacions arqueològiques limiten l'espai, però cal replantejar-se el paper del castell en el mercat. Definitivament!Ja fa uns anys que al castell hi ha n'Oriba que pinta les mans amb hena. Una passada.
El batle també va fer un poc de llata, un moment, però suficient per ser captar a la foto. Les madones se'l miraven estranyades... però en Rafel mostra certa destresa. Capdepera Ràdio va ser present tot el dissabte, retransmeten en directe des del Mercat amb informació i entrevistes a firaires i protagonistes.Enguany hem tornat a veure el carro del gelat d'Herbes de Can Planetes. Tan bons com sempre. Els hi llevaren de les mans.Diumenge a primeres hores de la tarda acabaren el gelat preparat... Hauran de fer un pensament.Els ponis són amb els ocells rapinyaires del castell, els únics animals que queden. Ja és costum veure "acomiadaments de fadrins i fadrines" al mercat. Un clàssic, vaja, encara que no vagin de medievals. Aquestes joves venien de Sant Llorenç.

El REVI team un equip que es multiplica per atendre tots els actes del mercat.I també cal comentar la dedicació de la brigada, policia i altre personal de l'Ajuntament, imprescindibles perquè tot funcioni.Quan al transport sols vérem el tren, no sabem si els nocturns tingueren molta o poca afluència. El tren anava ple. Cotxes a balquena que passaven el polígon. Una mica més informació cap al poliesportiu no estaria de més. El tema de l'aparcament dins Capdepera és una qüestió a solucionar.Així es mostrava la capella de l'Esperança. Una obra d'art.I ja ho veis, com deiem al començar, "cadascú parla de la fira, segons li va en ella". Idò això!
Alertau a no quedar com en Fernando!