Imprimeix
Categoria: Premis Cap Vermell
Vist: 3732


Passen els anys i Cap Vermell continua el seu rumb informatiu i cultural, amb fermesa i convicció, i amb els premis que duen el nostre nom com una fita anual que ha esdevingut indefugible.

Arribam, en aquesta ocasió, a la dissetena edició d'un esdeveniment que, amb tots aquests anys, ha arrelat plenament i la gent se l'ha fet seu. Un reconeixement del qual han estat objecte persones i entitats del nostre poble que, amb la seva aportació, han contribuït a dignificar-lo. 

Enguany, l'Associació Cultural Cap Vermell, enmig d'un bon grapat de noms que  consideram més que mereixedors del nostre premi, s'ha decantat per un establiment hoteler que posà el nom de Cala Rajada en el mapa turístic avant la lettre. Ens referim a “CAS BOMBU”, que d'ençà dels primers anys del segle XX  ha romàs obert al públic, sempre sota les regnes dels “Bombu”, la família Garau.

En aquesta mateixa revista hem publicat nombrosos treballs sobre els començaments del turisme en el nostre poble, com ara la molt interessant aportació d'en Pep Terrassa, “El turisme a Capdepera durant la Segona República”, en què “Cas Bombu”, indefectiblement, compareix com a referent hoteler de la contrada. En aquest mateix article que vos recomanam, l'autor recull unes paraules d'un visitant barceloní, del 1919, que diu que “Cas Bombu és una bona fonda, neta com una plata, on els plats de llagosta tenen fama per tota l’illa”.

 

Han passat més de cent anys i “Cas Bombu” continua oferint els seus serveis, avui a un públic segurament menys selecte que aquella clientela dels inicis, però que, igualment, gaudeix del servei d'uns hostalers que, per damunt de tot, estimen la seva feina i estimen el casal que els agombola. Allò més probable era que aquest hotel familiar hagués caigut en mans d'alguna “companyia” i que l'haguessin esbucat i en el seu lloc hi haguessin aixecat un caixó de formigó sense personalitat, com tants n'hi ha. Però els “Bombu” han sobreviscut a temptacions i a crisis i han fet que l'establiment que regenten hagi arribat als nostres dies conservant quasi tot l'encant original, i amb la llagosta “a la bomba” com un dels secrets gastronòmics més ben guardats que existeixen en el món.
 

En el futur immediat ens esplaiarem sobre la història i les vicissituds de “Cas Bombu”, una casa per on han passat personalitats que han escrit algunes pàgines indefugibles de la història del segle XX. De moment ens limitam a fer-vos partícips de la concessió del XVII Premi Cap Vermell, des de la convicció que amb aquest reconeixement posam en relleu els mèrits d'un hotel que representa molt més que un negoci. Pensam que, amb “Cas Bombu”, reconeixem uns valors i uns principis que, tant de bo, s'haguessin encomanat a la indústria turística en el seu conjunt. Possiblement tot hauria rutllat una mica millor.