Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2879

"ELS DIÀLEGS DE PSIQUE I PAIDÉIA, ENTREVISTES SOBRE EMOCIONS I RELACIONS HUMANES EN EL SISTEMA EDUCATIU"

DE BIEL MOLL GALMES

PRESENTACIÓ - COL·LOQUI a la LES VOLTES DE LA LLIBRERIA BOLIC a càrrec de BIEL MOLL i TOMEU GILI, professor de l'IES CAPDEPERA.

DIVENDRES 11 de FEBRER a les 19 hores.


El llibre des pot consultar i descarregar de manera gratuïta al web
www.bielmoll.com


 
"Emocions, relacions entre persones i educació, aquest és el tema dels Diàlegs de Psique i Paidéia, un llibre d’entrevistes que enllaça aquests tres elements. És evident que un tema com aquest presenta una gran diversitat de matisos. Per una banda hi ha il·lusió, lucidesa, vocació, sorpreses i motius per reflexionar i aprendre. Per una altra part apareixen escepticisme, fragilitat, inconsciència, frustració, necessitats no reconegudes. I tot això amb el teló de fons d’un sistema educatiu complex i imperfecte que continuarà essent així, complex i imperfecte."


 

A l’hora d’abordar qualsevol qüestió sempre conflueixen dos nivells de contingut, un que és més universal i un altre de més concret. Per parlar en general sobre vida emocional i les relacions humanes he anat a cercar la veu de persones que al meu entendre poden opinar sobre aquests temes amb coneixement de causa. En aquest grup hi ha, entre d’altres, terapeutes vinculats a la Gestalt, a l’Enneagrama, a les Constel·lacions Familiars i a la Pedagogia Sistèmica. L’altre grup d’entrevistats són, òbviament, els professors, els qui viuen dia a dia les formes particulars que les emocions i els vincles afectius adquireixen en el context educatiu. Entre les persones que desfilen per aquesta obra n’hi ha que coneixen bé els dos oficis, el de professor i el de terapeuta. També recull experiències de l’aplicació en l’àmbit docent d’eines procedents del món de la teràpia.  

 

 

Ryszard Kapuscinski, el gran reporter de guerra, deia que les seves cròniques estaven a mig camí entre allò que cercava i allò que trobava. Amb aquest llibre jo cercava una intuïció que em va acompanyar durant bona part de la meva etapa com a estudiant i que va agafar encara més força durant la formació com a terapeuta gestàltic. Aquesta intuïció era que les relacions afectives no ocupen l’espai que es mereixen en el debat educatiu. Això no implica que hi hagi solucions màgiques, simplement és un intent de mostrar que un tema important no ocupa el lloc que li pertoca.

 

 

 L’art narratiu ensenya que l’ordre dels continguts influeix sobre el significat. He distribuït les entrevistes de manera estratègica per transmetre allò que cercava. El lector ja ha quedat avisat dels nostres propòsits i per això li recoman que llegeixi el llibre per ordre, com si fos una novel·la i cada entrevista, un capítol. Però això només és una proposta. Aquest llibre també admet una lectura desordenada, segons els temes o les persones que a cadascú li despertin més interès.

 

Per facilitar que cada lector pugui fer el seu itinerari particular he introduït al web una fitxa amb els currículums dels entrevistats, una altra fitxa on hi trobareu una guia de lectura amb un breu resum de cada entrevista i un apartat on hi ha penjades les entrevistes una a una, per separat, de manera que  el lector pot entrar directament a l'entrevista que vulgui consultar-descarregar. També hi ha la possibilitat de descarregar el llibre sencer. 

 

 

Biel Moll

Mallorca, hivern 2011