Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 3096

 Suso Rexach es va presentar a Barcelona.

Vos n'oferim el text de presentació, que anà a càrrec de periodista Miquel Piris, col·laborador habitual de Cap Vermell

Toni Perelló va llegir distints paràgrafs de "De l'amor i les seves aromes"


Reportatge fotogràfic de Maria del Mar Cortada


L'Espai Mallorca va ser escenari, el passat dimecres dia 13, de la presentació a Barcelona dels darrers treballs de Suso Rexach: el disc "Embolicats" i la novel·la "De l'amor i les seves aromes". Els gabellins "de" Barcelona varen fer costat al nostre artista i foren presents a aquest acte que esperam que sigui important per a la carrera de Suso.

Image

Com deim en els titulars, la presentació la va fer Miquel Piris, periodista de TV3 i col·laborador habitual de "Cap Vermell". D'altra banda, Toni Perelló, l'actor ara afincat a Catalunya, va llegir alguns paràgrafs significatius de la novel·la.

        Image

Suso va cantar alguns temes del nou disc i acabà, amb en Jeroni Sureda acompanyant-lo a la percussió, cantant les inevitables "Romero" i "Aquesta terra ja no és seva".

Aquí teniu el text magnífic de Miquel Piris, ple d'humor, pronunciat en aquest acte:

.............

Sus! (oH!)
"De l'amor i els seus aromes" explica que ens envolta un munt d'informació encriptada a punt de ser descoberta si hi posam atenció. I val la pena posar-n'hi perquè ens pot donar pistes per triar camins, per viure en un sentit o un altre. Farem la prova: Suso Reixach. SUSO. SUSO. SUS-O. SUS-O. SUS! Sus!
 
Diccionari Català Valencià Balear.
Sus!: Usat com a interjecció (sus!) serveix per a incitar algú a moure's, a anar avant.
Donar el sus: fer la senyal perquè algú comenci a córrer, a treballar, a actuar.
 
Fins aquí la teoria s'aguanta. En Sus-o sempre està a punt per emprendre una nova aventura: fer un programa de radio, gravar un disc a Cuba, muntar un festival de cinema o ara escriure un llibre. L'he vist fer de tot i no em deixa de sorprendre. Vet aquí la lletra que faltava: "O".
 
Tornam a l'Alcover Moll.
O o OH:   Exclamació que expressa diferents emocions segons el to i manera de pronunciar-se, com sorpresa, alegria, etc.
 
O sigui, que estam davant un mestre de l'acció, de la posada en moviment i que, a més,  provoca sorpresa. Propòs fer una versió de la cançó que el cantautor gabellí dedica a un cavall anomenat Romero que diguí: "I amb en Suso jo flip".
 
Aquest llibre que ara presenta al cor mallorquí de Barcelona és  una història basada en les olors, les feromones, amb allò que percebem i és tan subtil que ni tan sols ens adonam que ho percebem. Fa un parell d'anys vaig rodar un capítol de Quèquicom dedicat a explicar com l'olor influeix en l'atracció sexual. Veure com una papallona volava directe cap a un paper untat amb feromones femenines i com l’intentava copular va ser espectacular. Espectacular i una mica trist, pobra papallona...Una papallona mascle del pi pot detectar una molècula de feromona femella a tres quilòmetres de distància. Nosaltres no tenim els sentits tan desenvolupats, però sí que la química ens influencia molt més del que pensam. A mi en Suso me cau molt bé, hi tenc bona química i per ventura és perquè m'agrada la seva olor. És així de clar, encara que no la senti.

 L'otorinolaringòleg, Josep de Haro, m'explicà que hi ha persones que no són acceptades pels demés i en realitat no tenen un problema de caràcter o d’aparença sino d’olor. O sigui, que hi ha persones que cauen malament simplement perquè el seu cos emet un senyal odorífer que no agrada. Al revés la cosa també funciona: és molt probable que la vostra parella l'hagueu triada perquè la seva olor vos resulta agradable, fins i tot irresistible. Això diu la ciència. I la ciència també diu que feim olor del que menjam. ¿Llavors, si variam la nostra dieta podem atreure més o menys algú? La meva filla quan anam a veure s'ase que mon pare té a Mallorca, na Mel, sempre me diu que l’animalet s'acosta a mi d'una altra manera, molt més propera i tranquil·la, perquè no menj carn. Per na Mel no som una amenaça perquè no faig olor de carnívor. De fet, conec fotògrafs naturalistes que abans d'anar a la muntanya a treballar estan uns dies sense menjar cap animal per no ser detectats. Però aquestes subtileses de l’olor dels cossos humans no tan sols les noten els animals. Quantes vegades hem sentit a dir qualcú que els negres fan olor. No és que ells facin olor i els blancs no, és que feim olors diferents perquè menjam diferent. La nostra olor no la sentim perquè el cervell anul·la qualsevol olor persistent. És informació que no interessa. De què feim olor els blancs occidentals? Per molts habitants d’aquest planeta, entre ells els xinesos, feim olor de llet rància, de mantega caducada. Clar, som una cultura que està beguent llet i menjant-ne derivats a totes hores. Per contra, molts xinesos no han tastat el que surt de les mamelles de les vaques en sa vida. Noltros, en canvi, anam transpirant llet a a totes hores. Per tant, enamorar a una al·lota d'una altra cultura pot resultar complicat si no canviam el nostre menú. Ara bé, si ens passam el dia dins el cotxe d’un playboy que du l’olor aferrada, com planteja el llibre d’en Suso, per ventura no fa falta deixar de beure llet i aconseguim lligar a totes hores. Tant de temps malbaratant colònia...el que havia de fer era robar-li la samarreta a un picador dels bons i així haguessin caigut com a mosques.

Però “De l’amor i els seus aromes” no és tan sols una novel·la divulgativa sobre el món de les feromones. També conté fragàncies de trama policíaca; essència d'aventura arqueològica i perfums de mitologia amb aires de reivindicació per la memòria d’aquelles dones savies que acabaren cremades per bruixes. Quants coneixements perduts!

Per si això fos poc, el llibre arriba Embolicat amb un disc, perquè el senyor Reixach quan s’hi posa a donar el sus! a una cosa, té tal poder que n'hi surten dues o tres o vint-i-quatre provocant un Oh! de sorpresa, d’alegria. Sus!(Oh!), molta sort en aquesta nova aventura.

Miquel Piris