Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2302

Variacions
sobre l'Apocalipsi
,
 
més que una exposició













Les magnífiques referències que en tenien quedaren completament minimitzades quan poguérem contemplar per primera vegada les obres que conformen les Variacions sobre l'Apocalipsi, és a dir, l'exposició que al llarg d'aquesta setmana del Mercat Medieval es pot visitar a Can Creu d'Inca.

Maria del Carmen Ruiz i Joan Fernández Cursach són un matrimoni d'artistes que coneixem des de molts d'anys ençà, i d'alguna manera hem asistit a la maduració de la seva obra, tot i que tenguin fixada la residència a la Península. No oblidem que en Joan és d'Artà i que sempre ha mantingut estrets els vincles amb la seva terra.

Image

Són distintes les circumstàncies que ens han empès a qualificar aquesta mostra com quelcom més que una exposició. La presentació didàctica que Joan Fernández en va fer va constituir una lliçó magistral sobre el Llibre de l'Apocalipsi, últim del Nou Testament, que la tradició cristiana ha atribuït a Joan fill de Zebedeu i germà de Jaume, apòstol de Jesús i evangelista. Però la lliçó no es va limitar a aquest text profètic sinó, més extensament, als beats, o còdexs manuscrits copiats del Comentari del Llibre de l'Apocalipsi, obra del segle VIII, del Beato de Liébana. Actualment se'n conserven 27, en distints llocs del món, dels quals 24 contenen miniatures. De fet, aquest fenomen que varen suposar els còdexs sobre el Comentari de l'Apocalipsi, escrits entre els segles X i XIII (cap altra obra va ser copiada tantes vegades com perquè ens n'hagin arribat més de 25 manuscrits), cal atribuir-lo en gran mesura a les seves il·lustracions, d'una gran uniformitat.



 

Image

Image

Image



Aquestes obres, els beats, han estat la font d'inspiració de l'obra que ara podem veure a Capdepera. Maria del Carmen Ruiz i Joan Fernández, a més de reproduir amb gran fidelitat les il·luminacions d'aquests còdexs, han sabut conjugar dues tècniques distintes -la pintura a l'oli (ell) i l'estany repujat (ella)-, aconseguint un resultat brillant, un conjunt harmoniós, unes peces úniques i admirables.

A l'acte d'inauguració, que va tenir lloc el passat divendres, dia 8, hi assistiren el batle, Bartomeu Alzina i el regidor de Cultura, Rafel Fernández.

Image

Acceptau la nostra recomanació i visitau l'exposició Variacions sobre l'Apocalipsi. Després de veure les obres que s'hi exposen entendreu la nostra insistència i ho lamentareu per aquells que n'hagin prescindit.

Cap Vermell