Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 868
La temporada d’enguany comença amb la lectura del llibre Una temporada en el purgatori

 

Divendres, dia 15 de Setembre a la nova Biblioteca Pública de Capdepera, a les 20:30 hores, començà un nou curs del club de lectura, enguany amb noves incorporacions. La biblioteca encara serva l’esplendor inaugural i just entrar-hi, la bibliotecària i la seva intrèpida ajudant ens esperaven amb els braços oberts.
 

Primerament, la ubicació de la tertúlia canvià a una sala més petita, car la gran es reservà per l’àpat i tertúlia final. La taula central arrebossava de llibres i novetats com a Fiesta d’Ernest Hemingway o  un llibre amb dibuixos de Mallorca, a més de la literatura infantil, amb títols com La balena Malena.

La bibliotecària, escortada per un trident de luxe, convidà a realitzar les pertinents presentacions amb les incorporacions noves, també es recordà que ja es porten més de 17 anys de club, un any més que la més jove de les participants, que gairebé la va veure néixer.
 

Seguidament, la bibliotecària es disposà a presentar el llibre i l’autor, Dominick Dunne (1925-2009), un escriptor la biografia del qual es caracteritzava per ser un periodista d’investigació amb les seves polèmiques en relació a la seva orientació sexual i la seva participació en festes de la mitjana alta societat estatunidenca, així com el fet que el va copsar: la mort de la seva filla, que va fer que abandonés la seva feina de productor de cinema (amb l’escriptura de la pel·lícula gai pionera The boys in the band) per la d’escriure sobre la societat al Vanity Fair i a tractar textos de transcripcions judicials; aquest fet el va ajudar a escriure aquesta novel·la: Una temporada en el purgatori, que no deixà indiferent ningú, tot i que a alguns agradà i a altres no tant. També es comentà que la lectura del llibre amb la seva versió original hauria estat ideal i que la novel·la dibuixa un precís retrat sobre el desmesurat poder de les classes altes nord-americanes, on els seus mecanismes poden fer que les mentides es tornin veritats.

Posteriorment, els tertulians s’animaren a donar la seva versió de la lectura, alguns es decantaven per pensar que el llibre era una gran crítica social, i d’altres un cas molt semblant al de la família Kennedy. Sigui com sigui, el fet de portar un cas tan complicat, amb tanta infinitat de noms no va suposar un obstacle pel lector, sinó que el llibre estava tan ben escrit que serví fins i tot per no «haver de fer llistes de noms». D’altra banda, tot i que es va realitzar una sèrie el 1996, aquesta no és bona de trobar i ens haurem de conformar amb aquesta magnífica obra literària i la multitud de petites històries que hi presenta en un entrellat que ens podria recordar a altres novel·les. També es parlà de com de taxatius són en el sistema judicial americà i de la ràbia que feia la postura d’alguns personatges com l’advocada que portava el cas. Harrison, el protagonista cobrava força i valentia per enfrontar-se a una família que es capaç d’amagar les seves faltes, fins i tot un cas d’assassinat. Els diferents narradors i punts de vista són capaços de sorprendre el lector, però el testimoni del protagonista és el més rellevant.

 

Finalment, el club es tancà amb el tradicional àpat, amb pastís de pobre inclòs i cervesa artesana per celebrar l’aniversari del club i de la bibliotecària. Els tertulians aprofitaren, entre mos i mos, també entre mot i mot, per a posar-se al dia i per desitjar-se un bon any ple de lectura. Els bocins de coca de ceba i figa es combinaren amb la cita de les noves presentacions literàries d’enguany, com la de dia 29 amb La cabellera de Poseidó, d’Albert Herranz Hammer, sobre la posidònia. Espere’m doncs, que tot es pugui dur a bon port i que aquesta embranzida que s’ha agafat per enaltir el club, pugui durar fins a finals d’any. Mentre abandonàvem la biblioteca ens vengué la flaire dels llessamins de nit.  
 

Llarga vida al club de lectura!

Joan Cabalgante i Guasp