Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2121

El sector de les arts escèniques de les Balears ha fet pública avui a La Misericòrdia de Palma una carta de protesta en contra de la manca de polítiques culturals del Consell de Mallorca llegida per Joan Matamales, director artístic del teatre d'Artà.

 

L’Associació de Teatre i Auditoris Públics de les Illes Balears (ATAPIB), de la que forma part el teatre de Capdepera, Illescena, l'Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques, l’Associació d’Actors i Actrius professionals de les Illes Balears (AAAPIB) i l’ADIB, Associació de Dramaturgs de les Illes Balears, han unit les seves forces en el que consideren un "moviment històric i unitari" en contra de la manca de polítiques culturals de la institució insular.

Després de 4 anys de legislatura, asseguren, "s’ha demostrat la incapacitat i la ineficiència en la gestió cultural de l’ens públic". Per això, el sector, "fart de que els seus responsables polítics prometin polítiques que finalment no es duen a terme", s’ha unit aquest dematí per llegir un manifest en el qual exposen les raons del seu malestar. Entre d'altres, la "no capacitat" de vertebrar un circuits d’arts escèniques amb unes condicions mínimes i bàsiques.

 


MANIFEST

EL CONSELL DE MALLORCA DÓNA L’ESQUENA AL TEATRE I A LA DANSA

A  Mallorca hi ha molt de talent i molta de creativitat. Per això volíem començar aquest manifest amb un exercici d’imaginació, que proposam als ciutadans. Imaginau-vos que durant tot l’any 2012, tot el 2013 i una bona part del 2014 els cotxes no haguessin pogut circular per les carreteres de Mallorca, perquè s’estava estudiant com millorar les carreteres. Imaginau-vos també que durant tot l’any 2012, tot el 2013 i una bona part del 2014 tots els incendis, tots els focs que arrasen els pinars haguessin cremat sense aturall, perquè s’estava estudiant com millorar les tècniques contraincendis. Imaginau els malalts, que morien sense remei, perquè els remeis que s’havien de subministrar el 2012, el 2013, una part del 2014 o mesos i mesos d’enguany mateix s’estan estudiant i per tant no se n’aplica cap, de remei. Imaginau que els nins i les nines no haguessin tengut escola -cap dia d’escola!- durant tot el 2012, tot el 2013, mesos i mesos del 2014, i que enguany, a dia d’avui encara no haguessin començat. Imaginau quins ases que ens haurien sortit aquests nins i nines si només haguessin pogut anar a costura uns pocs mesos, poquíssims, en quatre anys!!!!

Malauradament, així ha estat per al nostre ofici. El teatre, la dansa, les arts escèniques, han estat en fase d’estudi durant molts d’anys. Com si no hi hagués necessitat de crear bellesa durant anys i anys. Com si el teatre i la dansa fossin de més a més. Així ha estat per a aquesta institució i així ho volem manifestar els professionals que ens hi dedicam. El Consell de Mallorca, que com a missió, com a raó de ser, té fomentar el teatre, ha decidit que no n’hi hauria durant més de tres anys. I així ha estat.

Avui hem volgut comparèixer tots plegats per expressar la nostra tristesa, la nostra desil·lusió davant la manera de fer del Consell de Mallorca.  L’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears, Illescena (Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques), l’Associació d’Actors i Actrius professionals de les Illes Balears i l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears voldríem poder fer la nostra feina amb normalitat, sense entrebancs continus, sense traves, sense haver de ser aquí. Nosaltres sí que volem contribuir a la transformació de Mallorca. Per això demanam al Consell de Mallorca que deixi de ser una maquinota burocratitzada que dóna l’esquena al teatre i a la dansa, i es transformi en una administració àgil, al servei dels creadors i dels ciutadans, amb programes culturals que durin tot l’any, i no només tres mesos de cada dotze.

En poques dècades de democràcia, a Mallorca hem estat capaços de fer grans avanços, amb pocs mitjans. Ara mateix hi ha una fornada d’actors i actrius, amb molta preparació, que reclamen poder exercir amb dignitat la seva feina. Ara mateix hi ha un estol d’autors que creen històries fascinants que han de poder ser contades a l’escena. Ara mateix hi ha companyies amb una llarga trajectòria, i també moltes companyies que volen començar; companyies antigues i companyies noves volen poder comptar amb uns mitjans similars als que hi ha al nostre entorn europeu, per poder fer feina amb unes mínimes garanties. Ara mateix, Mallorca compta amb una xarxa d’espais escènics per poder oferir programacions estables. I precisament reclamam al Consell de Mallorca ESTABILITAT, que no hi hagi més daltabaixos, que escolti els professionals i els creadors. Demanam al Consell de Mallorca que doni solucions. Perquè els mesos i els anys de paralització del Consell signifiquen la paralització i l’empobriment cultural de Mallorca. Perquè aquesta manera de fer significa tornar a les catacumbes. Perquè si hi ha carreteres, bombers, serveis sanitaris i escoles tot l’any també hi ha d’haver teatre i dansa tot l’any.